Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
289.67 Кб
Скачать

103. Створення розрахункових полів в запитах, звітах та формах Microsoft Access за допомогою Побудувача виразів.

Створення запиту із розрахунковим полем

1. Створити простий запит.

2. У вікні відкритої БД до стрічки створення обрати створений запит, натиснути кнопку Конструктор. З'явиться вікно, у верхній частині якого відображена структура таблиці. Нижня частина - бланк запиту - містить опис запиту в табличній формі. Кожний стовпчик у ньому відповідає одному полю. Рядки Поле та Имя таблицы мають списки, що випадають, за допомогою яких і визначають потрібні для запиту поля.

3. Для створення розрахункового поля слід:

А) встановити курсор у бланку запиту після останнього поля, вставити порожній стовпчик через пункти меню Вставка\ Столбцы та натиснути піктограму Построитель выражений на панелі інструментів;

Б) у полі Построителя выражений набрати розрахунковий вираз, для цього:

- поставити знак = та вибрати функцію, необхідну для підрахунків, та додати аргументи, якщо це необхідно;

- якщо розрахунки прості, вибрати в переліку полів, вибраних до запиту, ті, які потрібні для розрахунків та натиснути кнопку Вставить;

- вибрати потрібні математичні операції у вікні Построителя выражений;

- натиснути <ОК>;

- у бланку запиту замість слова Выражение, запропонованого програмою для підпису розрахункового поля, ввести власне. Для перегляду створеного запиту достатньо переключити режим його перегляду за допомогою кнопки зі списком Вид на панелі інструментів Конструктора запросов.

104. Створення стилів користувача у Microsoft Word.

Новий стиль може створюватися за допомогою інструментальної панелі форматування або діалогового вікна “Стиль”. У першому випадку для зразкового абзацу тексту задаються необхідні параметри форматування символів і абзаців. Потім активізується список стилів (клацанням ЛКМ на кнопці “Стиль” або натисненням на клавіші Ctrl+Shift+S) і в нього вводиться ім’я нового стилю. Для оформлення одним стилем кількох абзаців їх варто спочатку виділити, а потім застосувати до них вибраний стиль. У другому випадку за допомогою параметра “Создать” активізується вікно “Создание стиля”. У цьому вікні задаються:

- тип нового стилю (стиль абзацу або стиль символів) і його ім’я;

- ім’я базового стилю або відмову від нього;

- режим форматування (“Формат”) об’єктів тексту (символів, абзаців, точок табуляції та ін.).

Новий стиль можна скопіювати в шаблон, що редагується (“Добавить в шаблон”), поширити на наступний абзац, а також зв’язати з вибраною комбінацією клавіш.

Створений таким способом новий стиль заносять в таблицю стилів за командою ОК.

105. Створення та використання шаблонів в структурованих документах Microsoft Word.

Для того, щоб при створенні документа не повторювати кожного разу й ті ж дії по створюванню і змінюванню стилів, параметрів сторінки, колонти­тулів і т. д., можна скористатися шаблонами документів. Оскільки шаблон є також документ, але з розширенням dot, для його створення ви­конуються дії для створення простого документа.

1. У пункті Файл вибрати команду Создать. Відкриється стандартне вікно по створенню документа, в нижній чистині якого слід вибрати опцію Template (шаблон). Після цього натиснути кнопку OK (можна також вибирати шаблон на базі якого користувач буде створю­вати свій).

2. Відкриється чистий бланк листа, в якому вказати всі необхідні параметри для даного шаблону.

3. Створивши всі необхідні елементи шаблону документа, потрібно в пункті меню Файл вибрати команду Со­хранить або вибрати однойменну піктограму. Відкриється ві­кно Сохранить как , де вказати назву шаблону. Закрити його вікно. Після створення шаблону у вікні Создать з’явиться його назва. Для того, щоб змінити параметри уже існуючого шаблону, потрібно його відкрити як звичайний документ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]