Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
289.67 Кб
Скачать

37. Методика створення таблиць в ms Access.

Бази данних створюються за допомогою або шаблонів або самостіно користувачем. Якщо користувач сворює самостійно, то спочатку створюється таблиці:режим шаблонів;режим таблиці(користувач записує тільки дані полів,а структуру визначає комп’ютер);режим конструктора(користувач створює структуру).Після закінчення роботи в режимі конструктора,заносимо дані в режимі таблиці.Таблиці в режимі конструктора можуть бути створені тільки як структура(кількість полів;їх назви;тип;формат;довжина;та ін.).Тут же визначається ключове поле(в головній таблиці;значення в ключовому полі не можуть повторюватися) або індексоване поле(в допоміжній таблиці;значення можуть повторюватися).Якщо треба створити складний ключ або індекс(за двома і більше полями) то натискаємо на одне поле→CTRL→інше поле. В структуру дані заносяться вручну,а структуру зясовує комп’ютер.Для кожного поля задати тип(текстовий,числовий,денежний,дата/час…); формат;довжина і ін. Для дати:маска введення:спочатку формат(короткий, довгий, середній), кнопка з точками. У режимі таблиці вводимо дані в створену структуру.

38. Методика створення формул і пріоритети операцій в Excel.

Оператори визначають тип обчислень, які потрібно виконати над елементами формули. За промовчанням існує порядок, у якому виконуються обчислення, але його можна змінити за допомогою дужок.

Формули обчислюють значення в певному порядку. Формула в Excel завжди починається зі знака рівності (=). Знак рівності свідчить, що подальші символи складають формулу. Після знаку рівності йдуть елементи, які потрібно обчислити (операнди), розділені операторами обчислення. Excel обчислює формулу зліва направо, відповідно до конкретного порядку для кожного оператора формули. Якщо в одній формулі використано кілька операторів, обчислення виконуються в порядку, який наведено в таблиці нижче. Якщо формула містить оператори з однаковим пріоритетом (наприклад, оператори множення та ділення), обчислення виконуються зліва направо. Щоб змінити порядок обчислення, візьміть частину формули, яку потрібно обчислити першою, у дужки.

39. Методика створення функцій користувача в таблицях Excel . Використання створених функцій.

Поряд із стандартними функціями, які виконують дії з даними, користувач може створи­ти свою власну функцію, яка буде виконувати дії над даними, які потрібні користувачеві.

За виглядом функція користувача не відрізняється від стан­дартних:=ім' я_функції_користувача(аргументи) і вводиться у комірку, де треба виконати потрібну процедуру над даними — аргументами.

Але для того, щоб подані аргументи оброблялись належним чином, мовою VBA створюється процедура — функція. Процедура Function є послідовністю інструкцій мови Visual Basic, обмежених інструкціями Function і End Function. Процеду­ра Function схожа на процедуру Sub, однак на відміну від остан­ньої вона повертає обчислене значення у робочій аркуш, звідки вона була викликана у супроводі формальних аргументів. Отри­мані аргументи (константи, змінні, або вирази) процедура Func­tion підставляє в тому ж порядку замість власних умовних аргу­ментів, які містяться у дужках після імені функції.

Сервис/Макроси/Редактор/Insert/Modul

Н.Податок=10% від загальної вартості,якщо вона >50000,

=12% від загальної вартості,якщо вона>25000,

=15% від загальної вартості,якщо вона>10000,

=18% від загальної вартості,якщо вона<=10000.

Сума замовлення=Податок+Загальна вартість.

Функція користувача,яка враховуэ податок,величина якого за умовою залежить від загальної вартості:Function Tax(Cost)

If Cost>50000 Then

Tax=0.1*Cost

ElseIf Cost>25000 Then

Tax=0.12*Cost

ElseIf Cost>10000 Then

Tax=0.15*Cost

Else

Tax=0.18*Cost

End If

End Function

Функція для обчислення суми замовлення:

Function TotalCost(CountTax,Cost)

TotalCost=CountTax+Cost

Створені функції користувача можна викликати за допомогою Мастера функцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]