Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM---5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

21. Системи економіко-математичних моделей.

Система економіко-математичних моделей являє собою сукупність логічно, інформаційно й алгоритмічно зв’язаних моделей, які відображають економічні, організаційні та технологічні процеси. Залежно від призначення системи моделі поділяють на чотири групи. Перша група – система моделей ієрархічної структури, до якої належать однотипні моделі для різних ієрархічних рівнів. Друга група – система близьких за характером моделей багато етапної структури, яка включає моделі для одного об’єкта, але для різних часових періодів планування. Третя група – система моделей з функціональною структурою, котра об’єднує різнотипні за своїм призначенням і видом моделі, що забезпечують планування на одному об’єкті для одного часового періоду. Четверта група – інтегрована система моделей, яка об’єднує всі вищерозглянуті комплекси моделей. Вони являють собою єдину структуру модолей різних рівнів для всіх часових періодів планування. Система економіко-математичних моделей має бути побудована таким чином, аби будь-який замовник – фермер чи менеджер фірми, директор заводу чи майстер мали можливість за їх вимогою отримати таку підсистему, яка задовольнила би потреби користувачів у розв’язанні завдань, які виникли в процесі їхньої діяльності. Система економіко-математичних моделей входить до більш складної системи, котра автоматично забезпечує інформацію споживача на основі комп’ютерних технологій.

22. Інтегрована система економіко-математичних моделей.

Залежно від призначення системи моделі поділяють на чотири групи. Перша група – система моделей ієрархічної структури, до якої належать однотипні моделі для різних ієрархічних рівнів. Друга група – система близьких за характером моделей багато етапної структури, яка включає моделі для одного об’єкта, але для різних часових періодів планування. Третя група – система моделей з функціональною структурою, котра об’єднує різнотипні за своїм призначенням і видом моделі, що забезпечують планування на одному об’єкті для одного часового періоду. Четверта група – інтегрована система моделей, яка об’єднує всі вищерозглянуті комплекси моделей. Вони являють собою єдину структуру модолей різних рівнів для всіх часових періодів планування.

Загальна схема інтегрованої системи економіко-математичних моделей.

Кожний блок позначено двома індексами. Перший вказує на рівень керування, другий – режим планування. Природно, що не на всі блоки рівноправні в цій системі. Наприклад, для каїни важливий блок 1.1 і меншою мірою – 1.2, а 1.3 за існуючих засобів зв’язку практично непотрібен. Навпаки, для підприємств важливі блоки 4.3 і 4.2 і менш важливий – блок 4.1 .

Інтегрована система моделей , яка об’єднує всі комплекси моделей. Вони являють собою єдину структуру моделей різних рівнів для всіх часових періодів планування.

23. Методологічні принципи побудови системи економіко-математичних моделей.

Системи моделей слід розробляти на основі єдиної методології, дотримуючись таких принципів. Принцип розвитку має на увазі постійне вдосконалення системи ті її окремих моделей. Важливим є розширення набору моделей за рахунок нових, розроблених у результаті наукових досліджень і науково-технічного процесу. Ідея принципу єдності полягає в тому, що система економіко – математичних моделей має бути побудована на основі єдиної методології – для цього необхідно ввести чітку стандартизацію, створити єдину інформаційну базу. Принцип відносної автономності забезпечує експлуатацію окремих моделей або їх підсистем, не чекаючи розробки всієї системи. У цьому випадку особливе значення має стикування завдань, інформаційного та програмного забезпечення. Принцип відповідності й адаптації. Система економіко-математичних моделей має відповідати існуючій системі керування. Оскільки цей процес динамічний, то потрібна адаптація системи моделей. Принцип необхідної розмаїтості. Одному і тому самому економічному процесові відповідають моделі різної складності. На практиці зазвичай використовують принцип простоти, тобто за решти рівних умов використовується найпростіша модель. Проте реальні умови реалізації планів швидко змінюються. Тому може виникати необхідність використання більш складних моделей. Принцип взаємо поєднання моделей. Всі моделі маєть бути взаємо поєднані логічно, інформаційно й алгоритмічно. Логічний зв’язок визначає загальну послідовність реалізації моделей у системі, їх логічну узгодженість. Інформаційний зв’язок враховує, що результативна інформація одних моделей є вихідною інформацією для інших. Алгоритмічний зв'язок – це сукупність алгоритмів та їх програмного забезпечення, за допомогою яких реалізується автоматизація розв’язування завдань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]