Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM---5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

13. Маневреність, надійність, напруженість, еластичність соціально-економічних систем.

Маневрування розглядається як реакція системи на зміну умов реалізації плану, а також на зміну мети (цілі) розвитку. Існує широка гама можливостей маневрування: ресурсами, продукцією, способами функціонування, інтенсивностями способів. За кожним із вказаних напрямів можливі два способи манев-рування: зміною характеристик обсягів та організацією взаємозамін у межах наявних можливостей.

Коридори допустимого маневрування виступають як деяке відображення властивостей об'єктів і способів функціонування, тобто утворю­ється міра маневреності М щодо ресурсів і продукції. Ця міра ма­невреності складається стихійно, поза прийнятих формальних постановок задач оптимізації плану.

Міра маневреності М економічної системи — керована кате­горія і виступає як важлива характеристика оптимальності рі­шення в ситуаціях, коли зміна внутрішніх і зовнішніх умов реалі­зації плану вважається суттєвою.

Існують різні способи кількісного оцінювання еластичності планів. Одним із них встановлюється зв'язок кількісної оцінки рівня впливу забезпеченості якимось (або всіма) ресурсом на ви­пуск продукції.

Надійність плану визначається як потенційна ймовірність виконання закладених у ньому рішень за обсягом і термінами виробництва продукції, за його техніко-економічними показниками, обсягами і термінами реалізації основних напрямів нау­ково-технічного прогресу тощо. Надійність плану випуску продукції залежить від усіх тих чинників, які впливають на еластичність, а також від законів розподілу ймовірності поставок різних видів ресурсів.

Ризик(напруженість) — невід'ємна складова людського буття. Більшість невизначених по­дій, що спричиняють ризик, є не повністю прогнозованими, кон­трольованими, їх неможливо усунути, а тому навіть на перший погляд досить ефективні рішення можуть призвести до значних втрат (збитків). При цьому, намагаючись позбавитись однієї ризикової ситуації, можна потрапити в іншу. Навіть абсолютна без­діяльність в економічному житті спряжена з ризиком невикорис­таних можливостей.

14. Як можливо покращувати системні характеристики

Можна виокремити кілька загальних способів підвищення показників надійності, еластичності, напруженості, а в цілому ефективності плану:

  1. створення достатніх обсягів резервів продукції та ресурсів;

  2. підвищення маневрових якостей плану;

  3. оптимізація структури системи;

  4. підвищення рівня достовірності інформації в процесі скла­дання плану;

  5. використання досягнень НТП.

Отже, побудова планів, які відповідають усім вищезгаданим характеристикам, стає запорукою вищого рівня пристосування виробничої діяльності підприємств до умов ринкового госпо­дарства.

15. Сутність адекватності економіко-математичних моделей.

Важлива характеристика моделі, виправдання зусиль щодо її розбудови — адекватність. Досить поширені спроби оцінювати адекватність моделі об'єкта безвідносно до мети моделювання методологічно невиправдані: у подібному підході адекватність можлива лише для копії, а не для моделі. З боку заданої мети побудована модель адекватна об'єкту, якщо вона забезпечує досягнення цієї мети. Проблема адекватності, однак, ускладнюється тим, що реальна мета (цілі) зазвичай не повністю визначена й однозначна, коригується в процесі розробки моделі, її апробації, а також у процесі використання. У таких випадках, типових для практики, доцільно оцінювати адекватність моделі не лише відносно мети власне моделювання, але більш широкої — дослідження в цілому, проблеми управління, в межах якої визначене завдання для моделювання, тощо. У такому трактуванні модель можна вважати адекватною загальній проблемі, якщо її вирішенню сприяє використання моделі в будь-якому суттєвому ступені, і тим більш адекватною, чим вищий цей ступінь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]