Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM---5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

10. Системні характеристики соціально-економічних систем.

Системою називається комплекс взаємопов’язаних елементів разом із зв’язками між цими елементами та між їхніми атребутами які спільно реалізують певні цілі.

Соціально-економічна система - це складний об'єкт, що самоорганізовується, що розвивається під впливом багатьох чинників, що змінюються , як внутрішніх, так і зовнішніх

Характерною рисою більшості соціально-економічних систем є: динамічність зміни даних, їх неповнота, унікальність, а також великі і надвеликі потоки даних, що не піддаються формальній структуризації і ін. Інша важлива характеристика цих систем - заборона експериментування методом "проб і помилок", кожна помилка може привести до необоротних наслідків. З другого боку, правильні і узгоджені в системі рішення дозволяють у багато разів покращувати всі її життєво важливі параметри.

11. Стійкість розвитку соціально-економічних систем

Стійкості руху (розвитку) системи – це рух будь-якої системи, який супроводжується зміною її характеристик і може мати дві від­мінності:

1.якщо за умови малих збурень параметрів системи будь-яка з її характеристик мало відрізняється від значення, яке вона мала в незбуреному стані, такий рух є стійким;

2.якщо ж значення характеристики, що розглядається, з часом суттєво відхиляється від її значення в незбуреному русі, останній щодо даної характеристики не стійкий.

На збереження стійкості передусім спрямовані адаптивні мож­ливості будь-якої системи. Прагнення досягти стійкості зумов­лене потребою системи перебувати в стані динамічної рівноваги, що передбачає таке функціонування елементів, яке забезпечує найвищу ефективність розвитку всієї системи.

Обґрунтованим є підхід до визначення стійкості як характеристики будь-якого виробничого процесу, причому незалежної від рівня показника, що визнача­ється як відхилення від середнього його значення.

Стійкість економічної системи мож­на визначити як здатність її існувати в часі і перебувати у стані динамічної рівноваги, тобто відновлювати запрограмований (чи близький до нього) стан після деякого збурюючого впливу на па­раметри системи.

Під нестійкістю функ­ціонування та розвитку системи (процесу) розуміється від­хилення в бік погіршання економічних показників від їх опти­мального рівня.

Якщо ці параметри на певному проміжку часу покращилися, то система має можливість функціонувати та розвиватися за за­планованою (оптимальною) траєкторією. Тоді можемо вважати, що система перебуває в стійкому стані. Тільки у разі погіршання параметрів (економічних показників) за відсутності компенса­ційних чинників економічна система вимушена розвиватися за «траєкторією», що відхиляється від оптимальної. Цим відхилен­ням визначається нестійкість функціонування та розвитку еконо­мічних систем.

12. Ефективність соціально-економічних систем.

Одним із чинників стійкого розвитку виробництва виступає складання плану, здатного забезпечити протягом деякого часу відсутність суттєвих коливань за максимально ефективного функціонування та розвитку системи.

Неможливо виокремити універсальний показник, який однозначно оцінював би якість плану. Спираючись на показники лише однієї з характеристик, можна недооцінити інші, що суттєво обмежує повноцінний аналіз плану. Тому для повноцінного оцінювання якості плану потрібно застосовувати всю систему характеристик: стійкість, ефективність, маневреність, надійність, на-пруженість, еластичність, ризик тощо. Системний розгляд показ-ників цих характеристик дає змогу досить повно оцінити якість плану. Ефективним (якісним) можна назвати план, який характеризується високою ймовірністю його виконання, оптимальним рівнем використання ресурсів виробництва та раціональною його організацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]