Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM---5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

90. Сутність кількісного аналізу ризику. Навести відповідні приклади

Кількісні методи оцінки ризику- такі методи, як статистичний, аналітичний, метод аналогій та ін. Одним з найбільш розповсюджених методів кількісного

аналізу ризиків різних видів господарської діяльності є статистичний

метод. Він базується на аналізі коливань оціночного показника, який

характеризує результативність дій підприємства за певний період часу.

Метод оцінки фінансової стійкості орієнтований на оцінку фінансової

стійкості підприємства (проекту) і на ідентифікацію на цій основі

потенційних зон ризику . Суть методу полягає у виявленні чутливості

оціночних показників проекту при зміні значень вхідних величин. Метод

аналогій для оцінки ризику передбачає використання даних про аналогічні

проекти, які виконувалися у порівнянних умовах.

91. Сутність кількісного аналізу ризику за допомогою методів імітаційного моделювання.

Методи iмiтацiйного моделювання набули широкого застосування в економiцi.Процес кiлькiсного аналiзу ризику за допомогою методiв iмiтацiйного моделювання можна розподілити на сiм крокiв. Як і в методі чутливості аналізу ризику, в цьому випадку також здійснюється оцінка коливань вихідної величини при випадкових змінах вхідних величин, але більш детально, з урахуванням ступеня взаємозалежності випадкових змін вхідних величин.Сім кроків методу імітаційного моделювання:

КРОК 1. Формування моделі, здатної прогнозувати значення відповідних показників ефективності об’єкта (проекту)

КРОК 2. Вибір ключових аргументів (чинників ризику) об’єкта (проекту), що аналізується

КРОК 3. Визначення множини можливих (імовірних) значень ключових аргументів (чинників ризику)

КРОК 4. Визначення розподілу випадкових значень ключових аргументів (чинників ризику)

КРОК 5. Виявлення відношень взаємозалежності (кореляції) між ключовими аргументами (чинниками ризику)

КРОК 6. Генерація випадкових сценаріїв, що ґрунтуються на системі прийнятих гіпотез щодо можливих значень ключових чинників

КРОК 7. Після серії «прогонів» можна одержати розподіл частот для підсумкового показника (ефективності, чистої теперішньої вартості проекту, норми доходу, тощо)

92. Основні засади кількісного аналізу ризику методом аналогій.

Для аналізу ризику, яким може бути обтяжений, скажімо, новий проект, доцільно виявити дані про наслідки впливу несприятливих чинників ризику якихось близьких за сутністю до раніше виконуваних проектів. Під час використання аналогів застосовують бази даних та знань щодо чинників ризику. Ці бази будуються на матеріалах літературних джерел, пошукових робіт, моніторингу, опитувань фахівців тощо.

Одержані дані обробляють, використовуючи відповідний математичний апарат та обчислювальну техніку для виявлення залежностей та з метою врахування потенційного ризику.

93. Сутність та основні кроки здійснення аналізу ризику за допомогою методу аналізу чутливості. Навести відповідний приклад.

Аналiз чутливостi (вразливостi) є одним з найпростiших i широковiдомих методiв урахування чинникiв невизначеностi, характерних для оцiнювання проектiв у бiзнесi. Аналiз чутливостi здiйснюється в два кроки.

Перший крок — формування моделi (нерiдко за допомогою програмно-технiчного комплексу). Така модель визначає математичнi спiввiдношення мiж змiнними (параметрами), якi стосуються прогнозування (планування) майбутнього

Адекватна модель — це модель, яка за умови достовiрних вихiд­них даних, що стосуються змiнних (аргументiв, параметрiв), здатна досить точно прогнозувати необхiдний результат. Дослідж адекват моделі, крім оцінки її точності, передбачає всебічний зміст (якісний) аналіз явища (об’єкта) з урахуванням закономірн, тенденцій, цілей дослідж тощо.

Другий крок — це, власне, аналіз чутливості. Він дає змогу ідентифікувати найважливіші (можливі чиниики ризику) змінні в моделі, пов’язані з оцінкою об’єкта (проекту). Його сутність полягає у «вимірюванні чутливості» основних показникiв, ефективностi проекту залежно вiд випадкової змiни чинникiв (тiєї чи iншої змiнної величини параметру).

В якості показників чутливостi об’єкта (проекту) щодо змiни тих чи iнших чинникiв слід використовувати показники еластичностi.

Еластичнiсть — це мiра реаг однiєї змiнної величини (фун­кцiї) на змiну iншої (аргумента), а коефіцієнт еластичності — це число, яке показує вiдсоткову змiну функцiї в результатi одновiдсо­ткової змiни аргумента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]