Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM---5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
4.89 Mб
Скачать

16. Проблеми оцінювання адекватності моделі.

Важлива характеристика моделі, виправдання зусиль щодо її розбудови-це адекватність. Досить поширені способи оцінювати адекватність моделі об’єкта безвідносно до мети моделювання методологічно невиправдані: у подібному підході адекватність можлива лише для копії, а не для моделі. З боку заданої мети побудована модель адекватна об’єкту, якщо вона забезпечує досягнення цієї мети. Проблема адекватності, однак, ускладнюється тим, що реальна мета(цілі) зазвичай не повністю визначена й однозначна, коригується в процесі розробки моделі, її апробації, а також у процесі використання. У таких випадках, типових для практики, доцільно оцінювати адекватність моделі не лише відносно мети власне моделювання, але більш широкої-дослідження в цілому, проблеми управління в межах якої визначене завдання для моделювання, тощо. У такому трактуванні модель можна вважати адекватною загальній проблемі, якщо її вирішенню сприяє використання моделі в будь-якому суттєвому ступені, і тим більш адекватною, чим вищий цей ступінь.

Складність економічних процесів і явищ та інші особливості економічних систем утруднюють перевірку їх адекватності моделей, істинності одержаних результатів. Ситуація ще більше ускладнюється, коли виникає питання про верифікацію моделей довгострокового прогнозування і планування (як дескриптивних, так і нормативних). Адже не можна 10—15 років і більше пасивно чекати настання подій, щоб перевірити правильність концептуальних положень моделі. Оцінюючи сучасний стан проблеми адекватності математичних моделей в економіці, необхідно визнати, що створення конструктивної комплексної методики верифікації моделей, котра враховує як об’єктивні особливості модельованих об’єктів, так і особливості їх пізнання, залишається одним із найактуальніших завдань економіко-математичних досліджень.

17. Способи перевірки адекватності економіко-математичних моделей.

Значна роль у перевірці адекватності моделей належить логічному аналізу, в тому числі й засобами самого математичного моделювання. Адекватність моделей оцінюється шляхом дослідження властивостей залишкової компоненти, тобто розбіжностей, розрахованих по моделі рівнів і фактичних спостережень. Перевірка адекватності параметричної моделі закону розподілу спостережним даним частіше всього здійснюється за допомогою критеріїв узгодження типу х2 Пірсона або непараметричних критеріїв типу Колмогорова, типу ω2 і Ω2 Мізеса. Взагалі адекватність визначається багатьма способами, такими наприклад є метод «залишків», синтез Фішера-Тропша, метод Монте-Карло та ін. Існує також статистична оцінка дисперсії адекватності.

18. Поняття адаптації та адаптивних систем.

Адаптація (лат.-пристосування)-здатність системи знаходити цілеспрямоване пристосування щодо поводження в складних середовищах, а також сам процес такого пристосування. Адаптивні системи зазвичай описуються в термінах мети. Адаптація до середовища, що характеризується високою невизначеністю, дає змогу системі забезпечувати досягнення деяких суттєвих цілей в умовах недостатньої апріорної інформації про середовище. В адаптивних системах обов’язковим є наявність зворотнього зв’язку між виходом об’єкта керування і регулятором через необхідність неперервного визначення характеристик об’єкта керування. Використання принципів адаптації забезпечує досягнення ефективного компромісу між якістю керування і стійкістю системи. Адаптація в економічних системах проявляється в здатності системи зберігати у процесі розвитку суттєві параметри незмінними в певних межах їх варіювання, попри різноманітні впливи навколишнього середовища. Адаптивність економічної системи визначається двома видами адаптації-пасивною (з можливістю саморегуляції) і активною(організація активного здійснення управління).Окрім цього розрізняють параметричну і структурну адаптацію. Параметрична пов’язана з корекцією, пристосуванням параметрів моделі. За структурної адаптації підтримується процедура переходу від однієї альтернативної моделі до іншої. Значна роль у перевірці адекватності моделей належить логічному аналізу, зокрема і засобами самого математичного моделювання. Оцінюючи сучасний стан проблеми адекватності моделей в економіці, необхідно визнати, що створення конструктивної комплексної методики верифікації моделей залишається одним із найактуальніших завдань економіко-математичних досліджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]