Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finoblik.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
192.6 Кб
Скачать

13. Міжбанківські розрахунки можуть здійснюватися у таких формах:

- через Систему електронних платежів (СЕП) НБУ;

- через власну внутрішньобанківську платіжну систему;

- через прямі кореспондентські відносини між банками.

Кореспондентські відносини – договірні відносини між кредитними установами (банками-кореспондентами), мета яких – здійснення платежів і розрахунків за дорученням один одного на підставі кореспондентських угод з відображенням їх на кореспондентських рахунках.

При здійсненні розрахунків через СЕП на балансі НБУ використовують рахунки двох типів:

- кореспондентський рахунок, на якому облікують підсумкові обороти за день;

- технічний рахунок, який існує для відображення операцій по кожному документу.

Відображення операцій при здійсненні розрахунків через СЕП на балансі банку проводиться на балансовому рахунку 1200 А "Кореспондентський рахунок банку в Національному банку України". Рахунок 1200 "Коррахунок у НБУ" відкривається на балансі тої установи банку, яка має вихід у СЕП.

Ті установи банків, які проводять розрахунки через консолідовані коррахунки головних банків у НБУ, мають відкриті коррахунки в цих головних банках і проводять міжбанківські розрахунки в межах власної платіжної системи.

Суми грошових коштів, що надходять на коррахунки для зарахування на рахунки банку та його клієнтів, записуються за дебетом коррахунків:

Дт Коррахунок ххх

Кт Різні рахунки ххх

Суми грошових коштів, що списуються з коррахунку банку, записують за кредитом:

Дт Різні рахунки ххх

Кт Коррахунок хох

14. Міжбанківські розрахунки можуть здійснюватися у таких формах:

- через Систему електронних платежів (СЕП) НБУ;

- через власну внутрішньобанківську платіжну систему;

- через прямі кореспондентські відносини між банками.

Технологія обліку міжбанківських розрахунків залежить від обраної моделі консолідованого коррахунку. Якщо банк має власну платіжну систему, міжбанківські розрахунки між установами банку в межах цієї системи обліковують на рахунках:

39 - Розрахунки між філіями банку

390 Розрахунки між філіями банку

3900 АП Рахунки філій, що відкриті в банку;

3901 АП Рахунки, що відкриті для філій банку.

Рахунок 3900 "Рахунки філій, що відкриті в банку" призначений для обліку розрахунків у національній або іноземній валюті між установами банку (відкриваються на балансі філій);

► за дебетом рахунку проводять суми, які надходять на користь філії банку та клієнтів;

► за кредитом рахунку проводять суми, що списуються згідно з дорученням філії банку за її власними операціями та операціями клієнтів.

Рахунок 3901 "Рахунки, що відкриті для філій банку" призначений для обліку розрахунків у національній та іноземній валюті між філіями банку (відкриваються на балансі головного банку):

► за кредитом рахунку проводять суми, які надходять на користь філії банку та клієнтів;

► за дебетом рахунку проводять суми, що списуються згідно з дорученням філії банку за її власними операціями та операціями клієнтів.

Облік операцій, що здійснюються у власній системі міжбанківських розрахунків (наприклад):

1. На балансі філії:

► Надходження коштів на користь клієнтів банку у філії

Дт 3900 Рахунки філій, що відкриті в банку

Кт 2600 Кошти на вимогу суб'єктів господарювання

► Перерахування коштів за дорученням філії банку за операціями його клієнтів

Дт 2600 Кошти на вимогу суб'єктів господарювання

Кт 3900 Рахунки філій, що відкриті в банку

2. На балансі головного банку:

► Надходження на коррахунок банку коштів на користь філії

Дт 1200 Кореспондентський рахунок банку в НБУ

Кт 3901 Рахунки, що відкриті для філій банку

► Перерахування коштів з коррахунку підвідомчої установи банку в інший банк за її власними операціями та операціями клієнтів

Дт 3901 Рахунки, що відкриті для філій банку

Кт 1200 Кореспондентський рахунок банку в НБУ

Кошти банків у національній та іноземній валюті можуть зберігатися не тільки на коррахунках у НБУ, а й на коррахунках в інших банках.

15. Прямі кореспондентські відносини - це договірні відносини між банками, метою яких є здійснення платежів і розрахунків за дорученням один одного.Кореспондентські відносини можуть бути як односторонні, так і взаємні. Банки, які встановили між собою корвідносини, називаються банками-кореспондентами і відкривають рахунки лоро і ностро.

Рахунок лоро - рахунок, відкритий банком банкові-кореспонденту (ваш рахунок у нашому банку).

Рахунок ностро - рахунок даного банку в банку-кореспонденті (наш рахунок у вас).

Рахунок ностро одного банку є рахунком лоро для банку-кореспондента.

Встановлення між банками прямих корвідносин здійснюється для прискорення розрахунків. Ураховуючи, що на території України введено систему електронних платежів, яка дає можливість здійснювати розрахунки протягом одного робочого дня та її учасниками є всі комерційні банки, прямі корвідносини встановлюються дуже рідко. Цей вид міжбанківських розрахунків використовується при встановленні зв'язків з банками-нерезидентами.

Порядок відкриття та режим функціонування кореспондентського рахунку одного банку в іншому визначається угодою між ними. Операції на кореспондентських рахунках банків можуть виконуватись у межах наявних коштів, а за взаємною домовленістю можливий овердрафт. Вид зв'язку для передачі інформації банки-кореспонденти обирають самі. Обов'язковим при цьому є кодування інформації.

Операції на рахунку, відкритому в іншому банку (банку-нерезиденті), обліковують на рахунку ностро:

15 Кошти в інших банках

150 Кошти на вимогу в інших банках

1500 АП Кореспондентські рахунки, що відкриті в інших банках

Призначення рахунку: облік коштів на кореспондентських рахунках, що відкриті в інших банках; вкладів (депозитів) на вимогу в інших банках; отриманих кредитів овердрафт.

За дебетом рахунку проводять суми, що надходять на користь банку та його клієнтів.

За кредитом рахунку проводять суми, що списуються згідно з дорученням банку за власними операціями, за операціями його клієнтів; суми коштів, що підлягають примусовому стягненню відповідно до законодавства України; суми, що обумовлені договором між банком-кореспондентом та банком - власником рахунку, у тому числі отримані кредити овердрафт.

Для банку-кореспондента - це рахунок лоро, де виконуються основні записи. Вони є вирішальними для забезпечення своєчасності платежу і нарахування процентів. Якщо банком-кореспондентом є банк, який розташований в Україні, то операції за рахунком лоро обліковують на рахунку:

16 Кошти інших банків

160 Кошти на вимогу інших банків

1600 АП Кореспондентські рахунки інших банків

Призначення рахунку: облік коштів на кореспондентських рахунках, що відкриті іншим банкам; вкладів (депозитів) на вимогу, залучених від інших банків; облік кредитів овердрафт, що надані іншим банкам.

За дебетом рахунку проводять суми коштів, які списує банк на підставі розпоряджень банків - власників рахунків за власними операціями та за операціями його клієнтів; суми коштів, що підлягають примусовому стягненню відповідно до законодавства України; у випадках, обумовлених договором між банком та банком-кореспондентом; суми наданих кредитів овердрафт.

За кредитом рахунку проводять суми коштів, що надходять на користь банків-кореспондентів та їхніх клієнтів; суми непогашених кредитів овердрафт, що перераховуються на рахунки простроченої заборгованості за кредитами.

Облік операцій, що здійснюються за прямими кореспондентськими розрахунками (приклад):

► Отримання платежу на користь клієнта Дт 1500 Кореспондентські рахунки, що відкриті в інших банках Кт 2600 Кошти на вимогу суб'єктів господарювання

► Сплата банком комісійних за обслуговування кореспондентського рахунку Дт 7100 Комісійні витрати за розрахунково-касове обслуговування Кт 1500 Кореспондентські рахунки, що відкриті в інших банках

► Банк вирішив розмістити надлишок коштів на своєму коррахунку на короткостроковий депозит Дт 1512 Довгострокові вклади (депозити), що розміщені в інших банках Кт 1500 Кореспондентські рахунки, що відкриті в інших банках

► За дорученням банку-кореспондента з його коррахунку здійснено платіж на користь клієнта Дт 1600 Кореспондентські рахунки інших банків Кт 2600 Кошти на вимогу суб'єктів господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]