Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Formuvannya_marketingovoyi_strategiyi_pidpriyem...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
982.53 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Львівський національний університет імені Івана Франка

Економічний факультет

До захисту

« » 2012 р.

Кафедра менеджменту

Магістерська робота

на тему:

Формування маркетингової стратегії підприємства

Студента групи ЕкмМ-51с

спеціальності 8.050201 –

“Менеджмент організацій”

Кукурудза Романа Орестовича

Науковий керівник:

кандидат економічних наук, доцент

Сенишин Оксана Степанівна

Львів - 2012

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………….

Розділ 1. Теоретичні основи ФОРМУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА

1.1. Сутність та види маркетингових стратегій……………

1.2. Підходи до розробки маркетингових стратегій…………

1.3. Процес формування стратегії та його етапи…………………

Розділ 2. Особливості процесу розробки маркетингової стратегії ПІДПРИЄМСТВА

2.1. Загальна характеристика діяльності ПП «Клуб достойних львів’ян»………….

2.2. Аналіз зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства……

2.3. Фактори, що впливають на розробку маркетингової стратегії на прикладі ПП «Клуб достойних львів’ян Лялька»………

Розділ 3. НаПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ розробки маркетингової стратегії підприємства

3.1. Розробка стратегічної маркетингової програми ПП «Клуб достойних львів’ян»……………………………………

3.2. Використання методу «Boston Consulting Group» для розробки маркетингової стратегії підприємства………………………………

Висновки………………………………………………………………………..

Список використаних джерел……………………………………….

Вступ

Орієнтація економіки України на ринок підвищила інтерес вчених і практиків до методів, що забезпечують ефективне функціонування підприємницьких структур за нових умов господарювання. Центральне місце з-поміж них посідає маркетинг, який часто виявляється найбільш “вузьким місцем”. При неорганізованій або неефективній маркетинговій системі незапитаними залишаються гнучкість і ресурсні можливості виробничої, фінансової та інших підсистем підприємства. Особливої актуальності методи маркетингу набувають для підприємств, що надають послуги. Саме послуги, відповідно до досліджень міжнародної консалтингової компанії McKinsey, є джерелом довгострокового економічного зростання країн, що розвиваються, причому важливішим, ніж промисловість. Достатньо подивитися на динаміку розвитку названого сектору за останні 30 років – у розвинених країнах частка сфери послуг у ВВП зросла з 55% у 1970 році до 70% – на початку нинішнього тисячоліття. У США, Євросоюзі, Японії галузь забезпечує до 60% зайнятості населення, а висока продуктивність праці в цьому секторі приводить до вагоміших темпів зростання ВВП, ніж зазвичай здатна забезпечити промисловість.

Послуга, як економічна категорія, має особливу споживчу вартість процесу праці по виробленню і наданню сервісного продукту для задоволення існуючої потреби суспільства та окремих споживачів, створюючи тим самим певний корисний ефект. Цей ефект не відноситься до категорії ефекту матеріальних цінностей. Невідчутний характер послуги робить її корисною не як річ, а як діяльність.

Накопичений досвід свідчить, що завдання управління послугами значно ширші від традиційних завдань управління товарами. Хоча ефективна організація виробництва послуги, як завжди, надзвичайно важлива, сьогодні це вже не гарантує успіху. Співробітники сервісної організації повинні не тільки добре виконувати свої обов’язки, вони повинні одночасно орієнтуватися на очікуваний рівень задоволення потреб споживача. Послуга повинна максимально повно задовольняти конкретні індивідуальні потреби клієнтів, мати реальну ціну, пропонуватись через зручні канали розподілу і активно просуватися. Для вирішення цих питань в підприємствах сфери послуг використання досвіду, навичок і концепцій управління виробничими організаціями буде недостатнім. Це пояснюється тим, що завдання менеджменту та маркетингу у сфері послуг мають деякі суттєві відмінності від менеджменту та маркетингу у виробничій сфері. Оскільки у сфері послуг потреби споживача та їх задоволення стають важливішими для досягнення цілей, ніж на виробничих підприємствах, то центральною діяльністю підприємства повинна бути маркетингова.

Саме маркетингу послуг присвячена дана магістерська робота та проблематиці розробки маркетингової стратегії на підприємствах цієї сфери.

Мета і задачі дослідження. Метою дипломної роботи є наукове обґрунтування концептуальних засад формування маркетингової стратегії підприємства за умов економічної нестабільності перехідного періоду і розробка методичних рекомендацій щодо створення організаційного механізму її реалізації.

Досягнення мети дипломного дослідження зумовило необхідність постановки і вирішення таких основних задач:

- розкриття змісту маркетингу організації як цілісної кібернетичної, а отже системи, в якій здійснюються процеси управління;

- визначення змісту стратегічного планування маркетингу і розробка моделі формування маркетингової стратегії;

- здійснення класифікації чинників зовнішнього середовища організації з метою виявлення особливостей стану макросередовища;

- розробка методики оцінки конкурентних позицій;

- оцінку реалізації маркетингової стратегії ПП «Клуб достойних львів’ян»;

- проведення аналізу маркетингової стратегії підприємства сфери послуг, та окреслення напрямів її модифікації і вдосконалення.

Предметом дослідження є процес розробки маркетингової стратегії ПП «Клуб достойних львів’ян» у сфері послуг.

Об’єктом дослідження є маркетингова стратегія ПП «Клуб достойних львів’ян», що діє у сфері розважально- відпочинкових послуг.

При написанні магістерської роботи використовувалися такі загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: індукція та дедукція, аналіз та синтез, статистичні розрахунки, порівняння та групування, використання методу «Boston Consulting Group» та різноманітні аналітичні процедури.

Елементом наукової новизни є те, що у магістерській роботі обґрунтовано доцільність застосування моделі формування оптимальної маркетингової стратегії як важливого напряму підвищення ефективності управління маркетинговою діяльністю ПП «Клуб достойних львів’ян».

Магістерська робота складається з вступу, трьох розділів, 8 підрозділів, висновків та списку використаних джерел із 105-ти найменувань. Загальний обсяг 120 сторінок, який включає 39 таблиць, 12 рисунків, 3 формули та список використаних джерел із 105-ти найменувань.

Перший розділ роботи розкриває теоретичний зміст понять “стратегія” та “маркетингова стратегія”. Також даний розділ розкриває класифікацію видів маркетингових стратегій, етапи їх формування та методику оцінки якості наданих послуг.

Визначення факторів маркетингового середовища та конкурентних переваг, які впливають на ефективність маркетингової стратегії та її аналіз на прикладі ПП «Клуб достойних львів’ян», проводиться у другому розділі.

Перспективи розвитку галузі розважально-відпочинкових послуг на основі яких проводився аналіз у другому розділі та напрями вдосконалення обраної стратегії, а також обґрунтування запропонованих заходів наведено у третьому розділі магістерської роботи.

У процесі дослідження теми магістерської роботи використовувались законодавча база, наукові посібники закордонних та вітчизняних авторів, матеріали періодичних видань, засоби мережі Internet а також звітні матеріали ПП «Клуб достойних львів’ян».

За результатами магістерського дослідження опубліковано наукову статтю у науковому збірнику Львівського національного університету імені Івана Франка “Формування ринкової економіки в Україні”.

Результати дослідження обговорювалися та отримали позитивні відгуки на міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми управління підприємствами: теорія та практика” (15-16 травня 2010, Харків, ХНЕУ) та міжнародній науково-практичній конференції “Віра і розум” (квітень 2010, Львів-Київ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]