Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finoblik.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
192.6 Кб
Скачать

54, Облік доходів банку. Виккористання принципу нарахування при обліку доходів банку.

Основним елементом поповнення капіталу банку є прибуток, що визначається як сума отриманих доходів за вирахуванням витрат. Адекватність бухгалтерського (фінансового) обліку доходів і витрат банку забезпечує достовірність його фінансової звітності.

Облік доходів і витрат у банку є не тільки засобом відображен­ня операцій, а й інструментом проведення аналізу його фінансового стану, оскільки становить основу організації управлінського обліку за центрами фінансової відповідальності банку.

Основними принципами бухгалтерського обліку доходів і ви­трат є:

  • нарахування: доходи і витрати відображують у бухгалтер­ському обліку на час їх виникнення, а не на час надходжен­ня або сплати грошей, тобто обліковують у періоді, до якого вони належать;

  • відповідності: для визначення результату звітного періоду необхідно зіставити доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів;

  • здійснені витрати й отримані доходи, що належать до майбут­ніх звітних періодів, обліковуються як відстрочені витрати і доходи.

Основною вимогою до фінансової звітності банку в розрізі до­ходів і витрат є відповідність отриманих (визнаних) доходів сплаче­ним (визнаним) витратам, які здійснюють з метою отримання таких доходів (витрати визнають витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені).

Звітним періодом для застосування принципу відповідності є календарний місяць, тобто відповідність витрат, що здійснені бан­ком, заробленим доходам оцінюється за результатами діяльності за місяць.

Доходи і витрати банку визнають, нараховують і відображують у бухгалтерському обліку відповідно до Правил бухгалтерського об­ліку доходів і витрат банків України та в порядку, визначеному об­ліковою політикою банку.

Нарахування є методом визнання доходів і витрат. Доходи/ви­трати підлягають нарахуванню та відображенню у фінансовій звіт­ності банку з дотриманням таких умов:

  • щодо активів і зобов'язань - є реальна заборгованість (дохо­ди/витрати за процентами),

  • щодо наданих (отриманих) послуг - фінансовий результат може бути точно оцінено і при цьому є домовленість про на­дання (отримання) послуг та/або документи, що підтверджу­ють їх повне (часткове) надання (комісійні доходи/витрати, результат торговельних операцій, адміністративні витрати).

У разі невиконання цих умов принципи нарахування та відпо­відності застосовують у межах принципу обережності, згідно з яким неприпустиме як перебільшення вартості активів або доходів банку, так і недооцінка його зобов'язань і витрат, а тому доходи/витрати банку визнаються за умови фактичного надходження/сплати коштів.

Доходи і витрати визнаються за таких умов:

а)визнання реальної заборгованості за активами та зобов'яза­ннями банку;

б)фінансовий результат операції, пов'язаної з наданням (отри­манням) послуг, може бути точно визначений.

Доходи і витрати, що виникають у результаті операцій, визна­чаються договором між її учасниками або іншими документами, оформленими згідно з вимогами чинного законодавства України.

Доходи (витрати) за одноразовими послугами (наприклад, комісії за здійснений обмін валют, надання (отримання) консультацій тощо) можуть визнаватися без відображення за рахунками нарахованих доходів (витрат), якщо кошти отримані (сплачені) у звітному періоді, у якому послуги фактично надаються (отримуються).

Доходи (витрати) за безперервними послугами (наприклад, комісії за інформаційно-розрахункове обслуговування в системі електронних платежів, за послуги користування системою електронної пошти тощо) визнаються щомісяця протягом усього строку дії угоди про надання (отримання) послуг і відображаються в бухгалтерському обліку за принципом нарахування.

Доходи (витрати) за послугами, що надаються поетапно, визнаються після завершення кожного етапу операції протягом дії угоди про надання (отримання) послуг і відображаються в обліку за принципом нарахування. Нарахування доходів (витрат) здійснюється з дати оформлення документа, що підтверджує надання (отримання) послуги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]