Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finoblik.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
192.6 Кб
Скачать

17. Строкові кошти сг

Строкові депозити (короткострокові і довгострокові) - це кошти на рахунках, якими власник не може скористатися до закінчення строку дій угоди. В цих угодах банк може передбачити умови (зменшення процентної ставки) дострокового вилучення депозиту, в чому банки зовсім не зацікавлені. Строкові кошти обліковують за видами на рахунках:

261 Строкові кошти суб'єктів господарювання

2610 П Короткострокові вклади (депозити) суб'єктів господарювання

2611 П Кошти, отримані від суб'єктів господарювання за операціями репо

2615 П Довгострокові вклади (депозити) суб'єктів господарювання.

Призначення рахунків: облік депозитів.

За кредитом рахунків проводять суми коштів, які розміщені на депозит.

За дебетом рахунків проводять суми повернених депозитів.

Грошові кошти на вкладні (депозитні) рахунки перераховуються суб'єктами господарювання з поточних рахунків і повертаються банками в безготівковій формі на ті ж самі поточні рахунки.

Проведення розрахункових операцій за вкладними (депозитними) рахунками суб'єктів господарювання забороняється, крім операцій, пов'язаних із реалізацією майнових прав на суму вкладу (депозиту) відповідно до укладених договорів застави та законодавства України.

При залученні вкладів (депозитів) за ставкою, яка нижча або вища від ринкової, банк має визнавати прибутки/збитки за рахунками неамортизованого дисконту/ премії:

2616 КП Неамортизований дисконт за строковими коштами суб'єктів господарювання

2617 П Неамортизована премія за строковими коштами суб'єктів господарювання

Якщо вкладник не вимагає повернення суми строкового вкладу після закінчення строку, установленого договором банківського вкладу, то такий вклад переноситься на рахунок з обліку вкладів на вимогу, якщо інше не встановлено договором.

Методи нарахування процентів та визначення кількості днів, що застосовуються при розрахунку процентів на вклад (депозит), визначаються угодою між банком і вкладником. Незалежно від методу накопичення процентів загальна сума нарахованих процентів на дату закінчення строку дії вкладного (депозитного) договору не змінюється.

Згідно з методом нарахування, витрати щодо сплати процентів обліковують у поточному періоді незалежно від руху грошових коштів. Виплата процентів за вкладом (депозитом) здійснюється в терміни, що обумовлені в договорі. За періодичної сплати процентів за вкладом (депозитом) банк виплачує нараховані проценти щомісяця в терміни, визначені договором. Нараховані проценти за вкладами (депозитами) суб'єктів господарювання відповідно до умов договору банківського вкладу (депозиту) банки можуть перераховувати на їхній поточний рахунок або зараховувати на поповнення вкладу (депозиту). Нарахування процентів починається з дня надходження суми депозиту на депозитний рахунок.

Нарахування процентів є витратами для банку, тому використовується рахунок П 2618 «Нараховані витрати за строковими коштами СГ» та рахунок АП 7021 «Процентні витрати за строковими коштами СГ»

Наприклад, банк залучив депозит від СГ на суму 5 000,00 на 3 місяці:

Дт 2600

5 000,00

Кт 2610

В кінці терміну нарахував йому 25% річних

Дт 7021

312,5

Кт 2618

і зарахував їх на пот/рах:

Дт 2618

312,5

Кт 2600

Банк повернув депозит

Дт 2610

5 000,00

Кт 2600

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]