Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finoblik.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
192.6 Кб
Скачать

23. Облік розрахунків акредитивами

Акредитив - це форма розрахунків, за якої банк-емітент за дорученням свого клієнта (заявника акредитива) зобов'язаний: 1) виконати платіж третій особі (бенефіціару) за поставлені товари, виконані роботи чи надані послуги; 2) надати повноваження іншому (виконуючому) банку здійснити цей платіж.

Умови та порядок проведення акредитивної форми розрахунків передбачаються в договорі між юридичною особою, на користь якої виставлено акредитив (бенефіціаром), і платником, який звернувся в банк, що його обслуговує, для відкриття акредитива (заявником акредитива).

Банк-емітент може відкривати такі види акредитивів:

► покритий - акредитив, для здійснення платежів за яким завчасно бронюють кошти платника в повній сумі на окремому рахунку в банку-емітенті або у виконуючому банку. Кошти заявника акредитива бронюють на аналітичному рахунку "Розрахунки за акредитивами" балансового рахунку 2602 "Кошти в розрахунках суб'єктів господарювання";

► непокритий - акредитив, оплата за яким (якщо тимчасово немає коштів на рахунку платника) гарантується банком-емітентом за рахунок банківського кредиту.

Акредитив може бути відкличним або безвідкличним. Це зазначається на кожному акредитиві. Якщо немає такої позначки, то акредитив є безвідкличним. Відкличний акредитив може бути змінений або анульований банком-емітентом у будь-який час без попереднього повідомлення бенефіціара Відкликання акредитива не створює зобов'язань банку-емітента перед бенефіціаром.

Прийняту до виконання заяву про відкриття акредитива банк-емітент враховує на позабалансовому рахунку 9802 А "Акредитиви до виконання", за дебетом якого проводять суми акредитивів до оплати, а за кредитом - суми оплачених або не використаних акредитивів. Суму акредитивів у день списання перераховується в банк бенефіціа-ра. В суму платежу включається плата за виконання акредитива:

24. Облік кредитних операцій в міжбанківській сфері.

У міжбанківській сфері банки можуть одержувати кредити від Національного банку України та від інших банків.

Міжбанківські кредити, які надає банкам Національний банк України, мають структуру й обліковуються на пасивних рахунках 131 та 132 груп залежно від терміну, на який вони отримані.

Міжбанківські кредити можуть надаватися одним банком іншому. Тоді облік операцій здійснюється як на балансі банку-кредитора, так і банку-позичальника.

Якщо дата угоди і дата розрахунків не збігаються, банк має відображати суму зобов'язання з кредитування на дату здійснення кредитної операції (у день виникнення в банку зобов'язання з кредитування) на позабалансових рахунках:

9100 А Зобов'язання з кредитування, що надані банкам

9110 П Зобов'язання з кредитування, що отримані від банків.

Банк-кредитор відображає в обліку надані зобов'язання з кредитування бухгалтерським проведенням

Дт 9100

Кт 9900 - на суму зобов'язань за цим договором

Банк-позичальник відображає отримані зобов'язання з кредитування бухгалтерським проведенням

Дт 9900

Кт 9110.

► У разі отримання кредиту за ставкою, яка нижча, ніж ринкова, банк одразу визнає прибуток

Дт Рахунки для обліку неамортизованого дисконту за отриманими кредитами - на різницю між номінальною вартістю отриманого кредиту та його справедливою вартістю

Кт Рахунок для обліку доходу від отриманих кредитів за ставкою, яка нижча, ніж ринкова, - на різницю між номінальною вартістю отриманого кредиту та його справедливою вартістю

► У разі отримання кредиту за ставкою, яка вища, ніж ринкова, банк має одразу визнати збиток

Дт Рахунок для обліку витрат від отриманих кредитів, залучених вкладів (депозитів) за ставкою, яка вища, ніж ринкова, - на різницю між справедливою вартістю отриманого кредиту та його номінальною вартістю

Кт Рахунки для обліку неамортизованої премії за отриманими кредитами - на різницю між справедливою вартістю отриманого кредиту та його номінальною вартістю.

Амортизацію суми неамортизованого дисконту або суми премії банк здійснює не рідше ніж раз на місяць з відображенням на рахунках витрат протягом строку використання кредиту:

► Амортизація суми неамортизованого дисконту

Дт Рахунки для обліку процентних витрат за отриманими кредитами

Кт Рахунки для обліку неамортизованого дисконту за отриманими кредитами

► Амортизація премії

Дт Рахунки для обліку неамортизованої премії за отриманими кредитами

Кт Рахунки для обліку процентних витрат за отриманими кредитами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]