Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finoblik.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
192.6 Кб
Скачать

31. Облік кредитних операцій з векселями.

вексель — це цінний папір, у якому зазначено безумовне грошове зобов'язання однієї особи щодо сплати іншій особі визначеної суми коштів у визначений строк.

Простий вексель — це вексель, виданий у формі безумовного зобов'язання здійснити платіж.

Переказний вексель — це вексель, виданий у формі безумовного наказу здійснити платіж.

Кредитні операції з векселями — операції з надання грошових коштів проти врахування векселів та надання кредитів під заставу векселів.

Урахування векселів — операція з кредитування банком суб'єкта господарювання шляхом придбання векселя до настання строку платежу за ним з дисконтом (зі знижкою) за грошові кошти з метою одержання прибутку від погашення векселя за номінальною вартістю. При цьому сума дисконту утримується наперед і вираховується відповідно із номінальної суми векселя, виходячи з кількості днів, що залишаються до строку платежу за ним з прийняттям до розрахунку дня врахування і дня платежу.

Вексель обліковується на балансі за балансовою вартістю з огляду на кожну складову боргового цінного папера: номінал, неамортизований дисконт або неамортизована премія — і обліковується відповідно на рахунках № 3300 (3310) — на суму номіналу, на рахунках № 3306 (3316) — на суму дисконту, на рахунках № 3307 (3317) — на суму премії. Облік доходів та витрат за операціями з векселями здійснюється відповідно до принципу нарахування. Нарахування процентів та амортизація дисконту або премії за векселем власної емісії здійснюється не рідше одного разу на місяць протягом періоду від дати продажу векселя до його погашення.

Сума амортизації розраховується за методом ефективної ставки процента. Сума амортизації дисконту збільшує процентні витрати, а сума амортизації премії зменшує процентні витрати, які обліковуються за рахунками № 7050 (7051).

Акцентовані банком переказні векселі обліковуються за рахунками № 3301 (3311).

Цінні папери, що рефінансуються Національним банком України, та цінні папери, емітовані Національним банком України обліковуються на позабалансовому рахунку № 9830.

При оплаті інкасованого векселя та оплаті векселя банком як доміциліатом на балансі виникає кредиторська заборгованість, яка обліковується за рахунком № 2901.

Векселі, придбані банком на підставі договору урахування до настання строку платежу за ними, відображаються за рахунками з обліку кредитів, за рахунком № 2020 обліковується номінальна сума векселя, неамортизований дисконт за врахованими векселями за рахунком № 2026 на суму дисконту.

Якщо банк купує вексель з метою подальшого продажу або дострокового пред'явлення до погашення, то така операція відображається за рахунками з обліку цінних паперів у портфелі банку на продаж.

Процентні доходи від операції врахування векселя за період із дати врахування до дати його погашення обліковуються за рахунком № 6022.

За рахунками № 6050, 6051, 6052, 6053 банк обліковує процентні доходи, нараховані за процентними або дисконтними векселями за час їх знаходження у портфелі цінних паперів банку.

Комісійні доходи від операцій з векселями обліковуються за рахунками № 6101,6103,6108, 6111, 6113, 6118.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]