Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finoblik.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
192.6 Кб
Скачать

27,Порядок обліку видачі та погашення кредитів наданх сг.

Облік кредитних операцій можна розглянути відповідно до та­кої послідовності: -відображення в бухгалтерському обліку кредитних операцій на дату укладення кредитного договору (дати операції); -бухгалтерський облік наданих кредитів; -погашення заборгованості за наданими кредитами.

На дату здійснення кредитної операції (у день виникнення в бан­ку зобов'язання з кредитування) банк відображає суму зобов'язання на позабалансових рахунках:

91 Зобов'язання з кредитування, що надані та отримані 910 Зобов'язання з кредитування, що надані банкам9100 А Зобов'язання з кредитування, що надані банкам 912 Зобов'язання з кредитування, що надані клієнтам9122 А Непокриті акредитиви9129 А Інші зобов'язання з кредитування, що надані клієнтам

Надані зобов'язання з кредитування на суму зобов'язань за цим до­говором банк відображає в обліку таким бухгалтерським проведенням: Дт Рахунки для обліку наданих зобов'язань з кредитування Кт Контррахунок.

Якщо на дату операції (у день виникнення в банку зобов'язання з кредитування) кредит надається в повній сумі, то зобов'язання з кредитування за позабалансовими рахунками не відображається.

Порядок обліку договорів за кредитними операціями банк ви­значає самостійно із забезпеченням їх реєстрації та збереження.

Зобов'язання з кредитування банк визнає за позабалансовими ра­хунками до часу його погашення або закінчення строку виконання. У разі припинення дії договору, часткового або повного його виконання відповідна сума зобов'язання списується з позабалансових рахунків.

Облік кредитів наданих СГ ведеться на рахунку 20 розділу - Кредити, що надані суб'єктам господарювання

Призначення кредитних рахунків: облік кредитів, що надані.

За дебетом рахунків проводять суми наданих кредитів.За кредитом рахунків проводять суми погашених кредитів; суми заборгованості, що перерахована на відповідні рахунки про­строченої заборгованості.

Банк веде аналітичний облік за кредитними операціями (напри­клад, факторинговими, з урахування векселів), за якими кошти нада­ються одній особі, а погашення заборгованості здійснює інша, щодо тієї особи, яка має погашати кредитну заборгованість.

Облік номіналу кредиту залежить від двох факторів: -місцезнаходження поточного рахунку одержувача кредиту; -методу виплати процентів за кредит.

Коли поточний рахунок одержувача кредиту є в банку- кредиторі, кошти за кредитом можуть видаватися на поточний ра­хунок клієнта.

Коли поточний рахунок одержувача кредиту є в іншому банку, кошти за кредитом перераховуються з коррахунку банку-кредитора.

Надані кредити відображають в бухгалтерському обліку таким проведенням:

Дт Рахунки для обліку наданих кредитівКт Рахунки клієнтів, рахунки для обліку грошових коштів.

У разі надання кредиту з одночасним утриманням комісії та/або процентів авансом здійснюють такі бухгалтерські проведення: Дт Рахунки для обліку наданих кредитів - на суму кредиту Кт Рахунки клієнтів, рахунки для обліку грошових коштів та банківських металів - на суму кредиту за вирахуванням ко­місії та/або процентів, утриманих авансом Кт Рахунки для обліку неамортизованого дисконту за надани­ми кредитами - на суму комісії та/або процентів, утриманих авансом.

Сума неамортизованого дисконту за наданими кредитами амор­тизується не рідше ніж раз на місяць. У цьому разі здійснюють таке бухгалтерське проведення:Дт Рахунки для обліку неамортизованого дисконту за надани­ми кредитамиКт Рахунки для обліку процентних доходів за наданими креди­тами.

На суму наданого кредиту зменшуються зобов'язання з кредиту­вання, що обліковуються за позабалансовими рахунками. Дт КонтррахунокКт Рахунки для обліку наданих зобов'язань з кредитування.

Погашення заборгованості за наданими кредитами (основного боргу) відображається в бухгалтерському обліку такими проведеннями: Дт Рахунки клієнтів, рахунки для обліку грошових коштів; Кт Рахунки для обліку наданих кредитів, рахунки для обліку простроченої заборгованості за наданими кредитами.

Прострочену заборгованість за кредитами обліковують на окре­мих рахунках основної кредитної групи. Сума заборгованості за кре­дитом, що не сплачена позичальником (боржником) у визначений договором строк, наступного робочого дня відображається таким бухгалтерським проведенням:Дт Рахунки для обліку простроченої заборгованості за надани­ми кредитами Кт Рахунки для обліку наданих кредитів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]