Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
movna_politika.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Глава II. Місцеві мови

345. Офіційна мова або мови Штату. Із дотриманням положень статей 346 та 347 Легіслатура Штату може законом прийняти будь-які з мов, що використовуються у Штаті, або мову хінді як мови, які мають використовуватися для усіх або якої-небудь офіційних цілей Штату:

За умови, що до прийняття Легіслатурою Штату через закон іншого рішення англійська мова продовжує використовуватися для тих офіційних цілей у межах Штату, для яких він використовувався безпосередньо перед введенням в дію цієї Конституції.

346. Офіційна мова, що використовується у відносинах між Штатами або між Штатом і Союзом. Мова, використання якої в даний час дозволено для офіційних цілей Союзу, є офіційною мовою у відносинах між Штатами, а також між Штатами і Союзом:

За умови, якщо два і більше Штатів погодяться, що мова хінді є офіційною мовою у відносинах між цими Штатами, ця мова може використовуватися у таких відносинах.

347. Спеціальна постанова по відношенню до мови, на якій говорить яка-небудь частина населення Штату. За наявності відповідної вимоги Президента, якщо він дійшов до висновку, що значна частина населення якого-небудь Штату бажає, щоб використання мови, на якій вона говорить, було визнано цим Штатом, може видати розпорядження, щоб ця мова також була офіційно визнаною на усій території цього штату або на частині його території для таких цілей, які він може визначити.

Глава III. Мова, яка використовується у Верховному Суді, вищих судах і т.Д.

348. Мова, яка має використовуватися у Верховному суді і у вищих судах, а також для актів, законопроектів і т.д.

1. Незалежно від вищевикладених положень цієї частини у майбутньому до прийняття парламентом через закон іншого рішення

а) усе виробництво у Верховному суді та у всіх інших судах;

б) офіційні тексти

(1) усіх законопроектів або поправок до них, внесених або запропонованих у будь-якій з палат, або в палаті, або у будь-якій із палат легіслатури штату,

  1. усіх актів, прийнятих парламентом або легіслатурою штату, і тих указів, обнародуваних президентом або губернатором штату, і

  2. усіх наказів, правил, настанов і обов'язкових постанов, виданих на основі цієї Конституції або на основі будь-якого закону, виданого парламентом або легіслатурою штату, мають бути на ангійській мові.

2. Незалежно від підпункту (а) пункту 1 губернатор штату може за попередньої згоди президента дозволити вживання мови хінді або будь-якої іншої мови, яка використовується для будь-яких офіційних цілей штату, для діловодства у вищому суді, основне місцезнаходження якого знаходиться у даному штаті, за умови, що ніщо у даному пункті не відноситься до будь-яких рішень, розпоряджень чи наказів, прийнятих чи створених таким вищим судом.

3. Незалежно від пункту б) пункту 1 там, де легіслатура штату постановила вживання будь-якої мови, окрім англійської, по відношенню до законопроектів, що вносяться до легіслатури штатів, або прийнятих нею актів та наказів, обнародуваних губернатором штату, або будь-якого наказу, правила, настанови чи обов'язкової постанови, згаданих у параграфі (3) підпункту б), переклад цих документів на англійську мову, опублікований за наказом губернатора штату у Офіційному віснику цього штату, розглядається на основі даної статті як офіційний текст.

349. Спеціальний порядок прийняття деяких законів стосовно мови. Протягом 15-річного періоду з дня введення у дію даної Конституції жоден законопроект чи поправка, які містять положення про використання тієї чи іншої мови для будь-яких цілей, згаданих у пункті 1 статті 348, не можуть вноситись чи пропонуватись жодною з палат парламенту без попередньої санкції президента. Президент надає санкцію на внесення такого законопроекту чи пропозиції такої поправки тільки після розгляду рекомендації Комісії, створеної на основі пункту 1 статті 344, і докладу Комітету, створеного на основі пункту 4 тієї ж статті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]