Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
movna_politika.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.82 Mб
Скачать

«Будуємо нову країну», починаючи з мов?

«Проголошення незалежності — тільки перший крок. Наступний, складніший — перетворення глевкого населення на гордий народ. Я не знаю, коли це станеться. Якщо не збережемо мову, не відродимо почуття гордості за неї, не станеться ніколи. Самоповага неможлива без гідної поваги до голосу предків. Коли предки залишаються забутими, коли їхній попіл не стукає в серця нащадків, нащадки залишаються тінями». Автор цих слів, В’ячеслав Чорновіл, помер раніше, ніж народився проект закону «Про мови в Україні» (2010), який чекає свого розгляду у Верховній Раді. Обранці народу, що так і не став гордим, мають намір прийняти його найближчим часом. У депутатській коаліції — надлишок голосів, у депутатських душах — брак самоповаги. На щастя, В’ячеслав Максимович до цього дня не дожив. А може, на жаль, чого доброго, зміг би достукатися до сердець деяких акторів політичного «театру тіней».

Література

    1. Василенко В. Які мови в Україні потребують особливого захисту // Дзеркало тижня. – 2006. № 10. 18 березня.

    2. Закон України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин" // Урядовий кур'єр. – 2003- 1о червня.

    3. Захист прав національних меншин в Україні: Збірник нормативних правових актів. – К.: Держкомнацміграції, АНКАОУ, 2003. – 388 с

    4. Європейська хартія регіональних мов і мов меншин \\Бюлетень центру інформації та документації Ради Європи в Україні. – К. 1997 2. – С. 11-32.

    5. Концепція державної мовної політики в Україні Проект- К. Національна комісія зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права, 2006, - 46 с.

    6. Куц О.М. , Заблоцький В. В. Мовна політика в Украні: аналіз та впровадження: Монографія. – Х: ХНУ ім.. В. Каразіна, 207. – 300 с.

    7. Рамкова конвенція про захист національних меншин //. \\Бюлетень центу інформації та документації Ради Європи в Україні. – К. 1997 2. – С. 11-32.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]