Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
74.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
549.89 Кб
Скачать

134. Особливості формування та дослідження попиту на промислові товари.

Попит на промислові товари (ПТ) має похідний характер (вторинний ) характер. Він має такий характер тому що виникає не сам по собі, а внаслідок попиту на споживчі товари чи послуги, для виготовлення чи надання яких потребуються ПТ. Вторинний характер попиту на ПТ визначається важливістю фінансових моментів при їх закупівлі. Цей момент є дуже важливим на ринку пром. обладнання. Пояснюється це тим, що купівля обладнання впливає на прибуток фірми, а іноді на фінансове положення. Таким чином, постачальники ПТ мають бути готові вести аналіз можливого впливу купівлі їх товарів на прибуток та фінансове положення фірм-покупців. При вивченні попиту на ПТ вивчається покупець цієї продукції, його потреби, особливості тощо. Так як закупка ПТ повязана з вкладенням значних коштів, то найбільш важливим моментом у вивченні потенційного покупця є його платеспроможність. На ПТ попит є нееластичним. Попит на ПТ також може бути сильно еластичним у випадку, якщо товари , що купуються, повністю входять у готовий виріб, а також у його собівартість.

135.Сутність та особливості досліджень у промисловому маркетингу.

Маркетингові дослідження – систематичний збір, запис, класиф., аналіз і презентація даних щодо поведінки, потреб, віднос., вражень, мотивацій тощо окремих осіб і орг-цій в контексті їх екон., політ. сучасн. і повсякденної діял-ті.

Залежно від використовуваної інформації, способів її отримання, техніки проведення та кінцевих результатів маркетингові досліджен­ня поділяють на такі види: 1.Кабінетні - використовують офіційні друковані джерела інфор­мації, методи економічного аналізу в поєднанні з елементами економетрики і математичної статистики. Вони дають загальне уявлення про стан економічної кон'юнктури, тенденції розвитку ринків, їхній стан, місткість та ін. Ці методи відносно дешеві. 2.Польові - використовують особисті контакти, первинну інфор­мацію, методи економічного аналізу. Вони дозволяють швидко ознайо­митись з конкретними вимогами ринку, торговельними звичаями, ме­тодами збуту, поведінкою споживачів, цінами. Проте вони є найсклад­нішими і найдорожчими. 3.Пілотні (методи пробного продажу) - використовують за недо­статньої інформації щодо ринкової ситуації. Вони дають змогу здійсни­ти апробацію нової продукції, методів продажу, зібрати маркетингову інформацію та ін. Ці методи не позбавлені ризику зазнати значних збитків. 4.Ділові контакти з представниками інших фірм і покупцями. 5.Панельні дослідження - регулярне спілкування з тією самою гру­пою споживачів.

136. Сутність та особливості дослідження кон’юнктури ринку промислової продукції.

Кон'юктура ринку – це наявна економічна ситуація, яку характеризують співвідношення між попитом і пропонуванням, рівень і динаміка цін, товарних запасів та інші економічні показники і фактори. Найважливіщою характеристикою К ринку є динаміка цін, які в більшості випадків здатні суттєво вплинути на співвідношення попиту і пропозиції конкурентних виробів на ринку. Вивчення К товарного ринку повинно здійснюватись в певній послідовності. Перш за все необхідно дослідити головні риси і особливості ринку, які характеризують його тип, географічне положення, рівень монополізації, ступінь розвитку інфраструктури та ін. На наступному етапі відбувається збір і накопичення інформації, яка відображає обєктивний стан ринку. Методика дослідження К ринку заключається в послідовному аналізі ряду категорій. Аналіз виробництва, виробів включає в себе розгляд показників, які характеризують обсяги виробництва вцілому по країні і по основним підприємствам. Досліджують ступінь загрузки діючих потужностей, а також враховують ввід в дію нових, визначає потенційні можливості основних виробників даного товару. Аналіз попиту і пропозицій. Відомо, що чим вище ціна, тим менша к-сть виробів може бути реалізовано. І навпаки, при зменшенні ціни реалізація зростає, що підтверджує дія закону падаючого попиту. Не тільки ціна визначає к-сть реалізованого товару. Важливе значення мають також фінансові можливості споживачів, ємкість ринку і ступінь його насиченості. Аналіз експортно-імпортних відносин включає в сбе вивчення динаміки експорту і імпорту даного виробу вцілому по країні і по окремим галузям, зміна питомої ваги імпорту в споживанні даного виробу основними галузями-споживачами. Аналіз цін дозволяє виявити основні тенденції їх зміни і визначити найбільш суттєві фактори, які впливають на ці зміни: зростання або падіння витрат виробництва , співвідношення попиту і пропозиції, позиція підприємства виробника в галузі, дії постачальників і динаміка цін на сировину і матеріали. Вивчаючи конюктуру товарного ринку, особливу увагу маркетолог повинен звернути на взаємозвязок ціни, попиту, і пропозиції, на те, яким чином при зміні ціни змінюється попит і пропозиція досліджуваних виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]