Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
74.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
549.89 Кб
Скачать

116.Ідентифікація продукції виробничо-технічного призначення.

Ідентифікація-встановлення характеристик товару, вказаних при маркуванні і /або супроводжуваних в декільках або інших засобах інформації щодо вимог до товару. Функції ідентифікації: 1. Вказуюча (утотожнення образу) товару з найменуванням. 2. Інформаційна (доводить дані про товар до субєктів ринку). 3. Підтверджуюча (відповідність асортименту інформації). 4. Управляюча ( як елемент системи якості). Види ідентифікації: 1. Асортиментна (видова) – відповідність найменувань товрау його характеристикам. 2.Якісна (кваліметрична)-встановлюєтья у відповідності вимогам якості його характеристикам. 3. Партіонна – відповідність приналежності товару до конкретної товарної партії. Критерії ідентифікації, за якими ідентифікується товар: - органолептичні(зовн.вигляд, смак, тощо.) – фізикохімічні та мікробіологічні (коли склад продукції підтверджується вимірюваними методами випробувань).

117. Моніторінг в системі мтз.

Моніторінг в системі МТЗ передбачає систематичне відслідкування за станом забезпечення виробництва , цехів та дільниць матеріальними ресурсами, накопиченням оперативних даних з цих питань та проведення відповідного аналізу і прийняття на їх основі заходів для підвищення ефективності процесу постачання. Контроль здійснюється як оперативно, так і за відповідними періодами. Оперативний контроль ведеться на основі складської бухгалтерської звітності цехів та дільниць. Періодичний контроль ведеться шляхом здійснення інвентарізаціїї матеріальних цінностей, перепису основних мат. фондів і використання технологічного обладнання, також за даними стац. звітності.

118. Управління збутовою діяльністю підприємства в системі маркетингу.

Управління збутом в системі маркетингу – це дослідження основних форм та методів збуту на основі поглибленого аналізу механізму комерційних зв’язків із споживачами і збутовими посередниками з метою подальшого удосконалення продукції і підвищення конкурентоспроможності та рентабельності підприємства.

Ефективне управління збутом передбачає: 1) вивчення та прогнозування кон’юнктури ринку; 2) планування та прогнозування обсягів збуту готової продукції; 3) вибір та обгрунтування каналів розподілу; 4) обгрунтування рівня збутових запасів; 5) проведення аналізу ефективності збутової діяльності по окремим каналам збуту та в цілому по підприємству; 6) обгрунтування географічних кордонів збуту та можливостей їх зміни; 7) планування витрат зі збутової діяльності; 8) облік, контроль і аналіз фактичних витрат на збут; 9) дослідження збутової діяльності конкурентів.

119. Особливості сегментації ринку промислових товарів і поведінки підприємств – виробників.

Сегментація — це розподіл потенційного ринку на групи споживачів, які мають подібні мотиви щодо покупки конкретного товару та можливість придбати його. Сегментація на промисловому ринку — завдання більш складне, ніж на ринку кінцевих споживачів. Споживачі на промисловому ринку мають більш значні відмінності за розміром, економічною актив­ністю, географічним розташуванням, структурами управління тощо. На промисловому ринку, як і на ринку спожива­чів, існують три основні типи стратегії сегментації. Стратегія недиференційованого маркетингу. У цьому випадку немає відмінностей у вимогах, які споживачі пред'являють до товару, тому розроблю­ється одна стратегія маркетингу щодо цін, продук­тової лінії, каналів просування, реклами тощо. Прикладом товарів, для реалізації яких на промис­ловому ринку частіше всього застосовують стратегію недиференційованого маркетингу, може бути бензин або мастила, розчинники, асфальт, цемент і т. п. Стратегія диференційованого маркетингу. Реалізація цієї стратегії звичайно потребує значних затрат коштів. Ці витрати пов'язані з розширенням продуктової лінії, адміністративними витратами, вартістю просування та розповсюдження товару і та­ке інше. Незважаючи на ці додаткові витрати, стратегія диференційованого маркетингу дозволяє фірмі диференціювати свої конкурентні позиції і максимізувати довгострокові прибутки. Диференційований маркетинг передбачає розробку окремої стратегії маркетингу для кожного ринкового сегмента. Стратегія концентрованого маркетингу. Ця стратегія передбачає вихід фірми на один ринковий сегмент.

Для сегмент-ня р-ку продажу тов-в п/п необхідно враховувати географічні (регіональні) аспекти.Насамперед це стосується національних традицій та преференцій, кліматичних та інших особливостей. Велику роль відіграє також економічна інтеграція в сегменті, що досліджується (фінансовий стан, податки, форми контролю експорту та ін.).Важливим критерієм є фірмово- виробничі хар-ки сегмента: виробничо-економічні параметри п/п-в-споживачів, їхня приналежність до того чи іншого сектора економіки, форми господарювання, традиції та імідж п/п-в.Необхідно також брати до уваги технічні й технологічні рішення, що використовує фірма-продуцент.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]