Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
74.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
549.89 Кб
Скачать

123.Основні відмінності маркетингу промислових та споживчих товарів по системі розподілу та збуту.

Можна виділити 2 основні розбіжності – це розбіжності проведення маркетингових досліджень та відмінності між кінцевими споживачами продукції та промисловими організаціями. Отже, відмінності маркетингових досліджень: 1)розмір вибірки – ринок кінцевих споживачів (РКС): вибірка значна, залежить від мети, але не обмежена; промисловий ринок (ПР): незначна, залежить від кількості підприємств у галузі. 2)доступність респондентів – РКС: легка доступність, можливість проведення інтерв”ю по телефону вдома; ПР: існують труднощі: опитування можливе лише в робочі години, опитувані зайняті виробничими питаннями. 3)визначення респондентів – РКС: сегментування простіше (за різними критеріями), кінцевий продавець є також і споживачем товарів та послуг; ПР: інколи складніше, користувач і особа, яка приймає рішення, в більшості випадків різні. 4)кооперація з респондентами – РКС: виявляється з роками все складніше, більшість взагалі нічим не цікавиться; ПР: через менший обсяг вибірки менше вивчений. 5)інтерн”юєри – РКС: можна легше навчити, вони теж споживачі; ПР: важко знайти досвідченого, потрібна спеціальна підготовка. 6)вартість дослідження – залежить від розміру вибірки та повторюваності. Витрачається значно більше коштів, ніж на промисловому ринку; ПР: значно дешевше. Отже, основні відмінності між кінцевими споживачами (КС) та промисловими організаціями (ПО): 1)ПО отримують продукцію для використання в подальшому виробництві або для перепродажу іншим споживачам. КС купують продукцію для власного використання. 2)ПО досить часто купують сировину та н/фабрикати на відміну від КС. 3)ПО купують товари згідно зі специфікацією, а КС керуються модою, стилем та загальними відомостями про товар. 4)у ПО приймаються переважно колективні рішення. 5)ПО частіше вивчають постачальників та ціни, орендують обладнання та використовують конкурентні торги та переговори. 6)попит ПО є похідним від попиту на ринку КС. 7)ПО менш чисельні та географічно сконцетрвані. 8)Для КС канали товаропросування значно довші. 9)ПО частіше, ніж КС, йдуть на виробництво товару чи послуги в разі проблем з їх придбанням.

124. Аналітичні задачі маркетингової діяльності підриємства: сегментування ринку та вибір найкращого сегменту, дослідження споживачів, вивчення конкурентів,вивчення галузевих особливостей споживання товару,дослідження ринку,включаючи його кон’юнктуру; оцінка нових товарів та послуг,аналіз та оцінка маркетингової діяльності на підприємстві,вивчення загально-економічних тенденцій.

125. Задачі і функції промислового маркетингу на підприємстві.

Промисловий маркетинг- діяльність ,напрпвлена на вивчення споживчого ринку зметою виробництва промислової продукції або надання послуг пром. характеру, які здобувають організації для виробництва іншої продукції в реалізація яких приносить прибуток. Є стратегічний і операційний маркетинг.Задачі: 1.аналітико-оцінювальні(сегментування ринку та вибір найкращого сегменту,дослідження споживачів, вивчення конкурентів,вивчення галузевих особливостей споживання товару,дослідження ринку,включаючи його кон’юнктуру; оцінка нових товарів та послуг,аналіз та оцінка маркетингової діяльності на підприємстві,вивчення загально-економічних тенденцій. 2. (розробка товарної стратегії: розробка цінової стратегії,розробка рекламної стратегії,розробка стратегії збуту готової продукції, розробка ринкової стратегії підприємств.) 3.виконавчі (товаропереміщення, збут,комунікативні задачі (реклама, PR, особистий продаж, сервіс).Маркетингова діяльність має забезпечити:надійну і своєчасну інформацію про ринок, його структуру, динаміку попиту,інші зовнішні фактори,що впливають на діяльність підприємства; створення такого товару, який має більший рейтинг та конкурентноспроможність, ніж його аналоги в інших фірмах; цілеспрямований вплив на споживачів, на попит, на ринок для досягнення максимальної контрольованості сфери реалізації.

126.Концепції промислового маркетингу: 1.Концепція професійного менеджменту ,яка включає наступні блоки: коротка інформація про фірму як потенційного партнера; інформація по ринку,з характеристиками по товарних групах; інформація про нормативні документи, які регламентують виробництво та комерційну діяльність; інформація про патенти ,ліцензії,нормативні документи,побажання фірм. 2.Концепція оптимального маркетингу. Оптимальний маркетинг передбачає посилення конкурентних позицій фірми за допомогою економічно доцільної закупки. 3.Концепція оновлення через організаційну діяльність,яка створює творчу атмосферу на всіх рівнях управління. 4.Концепція цілісної мотивації: формування сприятливого ринку за рахунок залученнядо цієї роботи високо кваліфікованих спеціалістів. 5. Концепція системного спостереження та аналізу ринку з мтою взаємного впливу виробників та споживачів цільового ринку на виробництво та продаж 6. Концепція системної та зовнішньої комунікацій (сітьовий маркетинг через інтегровану структуру електроної обробки даних). 7.Концепція свідомо введеного фірміного дизайну (вплив розробленого іміджу фірми на вибір покупця).8.Концепція ліцензійного маркетингу (торгівля новими виробами ,винаходами,know-how,символами,торговими знаками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]