Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
74.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
549.89 Кб
Скачать

112. Планування та регулювання виробничих запасів та запасів незавершеного виробництва.

Виробничий запас поділяється на: 1. Поточний (забезпечує виробництво в проміжках між інтервалами постачання відповідної партії МР. Інтервал постачання, наприклад, залежить від інституційних факторів підприємства, сезонності виробництва, виду транспорту та ін.), 2. Страховий (забезпечує виробництво при відхиленнях фактичних умов постачання і споживання матеріалу від запланованих. Його величина залежить від надійності постачальника, якості продукції, роботи транспорту та внутрішніх структурних підрозділів підприємства), 3. Підготовчий (створюється на підприємстві на період здійснення розвантаження і приймання матеріалів, а також підготовки до виробничого споживання. Величина його залежить від потужності вантажопідємних засобів, організації складського господарства, умов та рівня виробництва).

Структурара виробничого запасу – на схемі. Показники: Запас поточний оптимальний=запас поточний максимальний/2=партія постачання/2 або =інтервал постачання/2.

Запаси незавершеного виробництва – це деталі, напівфабрікати, вузли та інша продукція, яка незавершена виготовленням на різних стадіях виробничого процесу. Залежно від обсягу виробництва та тривалості виробничого циклу; визначається особливостями технологічного процесу виготовлення продукції.

115. Закупівлі матеріальних ресурсів.

Для визначення асортименту закупівлі ресурсів вирішується альтернатива виробляти чи закуповувати шляхом співставлення економічної, технологічної, якісної і організаційної оцінок. В наступному етапі визначаються характеристики вихідних матеріалів, з урахуванням функцій, які повинні виконувати матеріали в процесі виробництва. Після визначення функцій знаходять спосіб виконання даних функцій з min витратами, методом функціонального вартісного аналізу. На основі цього складається специфікація конкретних видів матеріалів для закупівлі. Для визначення приорітету закупівель матеріальних ресурсів та управління ними здійснюється АВС-аналіз кількісних і якісних показників та XYZ-аналіз. Шляхом комбінації АВС і XYZ отримують вихідні дані.

Маркетингові інструменти застосовують при визначенні ціни та умов закупівлі. Ці фактори залежать від позиції постачальника і узгодження в процесі переговорів та фіксуються в договорі контракту.

Види закупів. діяльності класиф-ть: 1) за різновидами мат-лів – закупівля :*сировини;* особл. (ексклюзивн.) тов-в(тільки для конкр.вир-ва);* стандарт.тов;*малоцінні предмети(ремонт, експлуатація;*осн.тов;*послуги;*тов.у перепродажу; 2)за формою МТЗ:* прямі зв”язки з вироб-ми-постач-ми;*через торгово-сировинні біржі;*аукціони,конкурси;*спонсорство;*оптові закупки;*регуляр.закупки невеликими партіями;*періодичні закупки за необхідністю;*періодичні закупки на замовл.;*за рах.власного вир-ва;*зустрічна торгівля;*клірингові операції(взаємозалік);*торінгові операції;

При залежн. попиті на МР викор.моделі замовл.:1)Безперервна орган-ція замовлень. Метод синхрон-ся з виробн.процесом і технол.циклом згідно з сис-мою MRP, якажє автоматизов.,на вхід якої даються графіки виконання заказів,накладні на мат-ли,дані по контролю вир-ва,можєливі зміни план-ня і непередбачені ситуації. 2)Метод екон.обсягу замовлень. Метод не передбач.створ.запасів і баз.на визнач-ні такого обсягу закупівлі, який забезпеч.Д при мінім.сумарних витратах на викон.замовлень та зберіг.мат-лів в складських умовах і виріш.проблему – “скільки замовл.”.Економ.обсяг партії постач цим методом(базовий) визнач.за слід.умов:1)обсяг замовлень відомий;2)рівномірн.спожив.пр-ції;3)замовлення іде попартіонно, одномоментно;4)незмін.терміни викон.замовл.(Іп);5)ціна на пр-цію не залежє.від обсягу партії постач. Пп екон.=корінь з (2Р*Вз)/Всз. Р – річний Д на МР; Вз-варт-ть замовл.; Всз- в-ть складськоїодиниці пр-ції за рік. Якщо постач-ня розосереджєене за часом або коли обсяг постач-ня перевищ.обсяг спожив.і запаси поповн-ся поступово,а не одномоментно, то QПп ек-ний визнач.: Пп екон.=корінь з (2Р*Вз)/Всз * на корінь з (n-с)/n; n-обсяг постач.; с –обсяг спожив.

3)Метод за фіксов-м інтервалом. Коли замовл.зд-ся через рівні інтервали, а обсяг партії не рівновеликий, то маємо модель фікс-го інтервалу замовлень. Пп ек=Дсер*(Із+tвз)+Z*дельтаДп*корінь з (Із+tвз)-Зн.; Із-інтервал часу між замовл-ми; Зн-наявн.запас в момент відновл.замовл.; Дсер*(Із+tвз)-очік.Д в період захисн.інтервалу; Z*дельтаДп*корінь з (Із+tвз)-Зн-страх(резервн.)запас Мр. 4)Метод ел-нт – період. Метод передбач.укруп-ня Пп за обсягом або інтервалів постач. за умов створ.значних обсягів закупівлі МР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]