Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
74.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
549.89 Кб
Скачать

129. Стратегія інтеграційного розвитку виробництва

Ця стратегія передбачає:можливість інтеграції з іншими елементами маркетингової системи;регресивна інтеграція (набути у власність або поставити під жорсткий контроль постачальників); прогресивна інтеграція (набути у власність або поставити під жорсткий контроль систему розподілу); горизонтальна інтеграція (набути у власність або поставити під жорсткий контроль підприємства-конкуренти).

130.Стратегія інтенсивного розвитку виробництва

Ця стратегія передбачає: можливість підприємства при існуючих масштабах діяльності; глибоке проникнення на ринок; розширення кордонів ринку;удосконалення товарів та послуг на ринку.Отже,йде використання потужностей підприємства при існуючих масштабах діяльності.

131.Стратегія диверсифікаційного розвитку виробництва

Ця стратегія передбачає: одночасний розвиток не пов’язаних один з одним видів виробництваі розширення на цій основі номенклатури готової продукції. Диверсифікація:1. Концентрична( поповнення асортименту виробами,схожими на товари, які виробляє підприємство).2.Горизонтальна(поповнення асортименту виробами,несхожими на товари,які виробляє підприємство, але цікавими для споживачів).3.Конгломератна(об’єднання підприємств,які належать до різних галузей економіки і які не мають прямої виробничої кооперації).

132. Впровадження концепції промислового маркетингу в Україні.

В залежності від конкретних умов може бути застосована одна з п’яти концепцій маркетингу. Концепція виробництва. Суть у тому, що виробники основну увагу приділяють удосконаленню виробництва даного товару, технології його виготовлення, зниженню витрат виробництва. Вирішальну роль на формування попиту відіграє ціна. Ця концепція не враховує вплив зовнішніх факторів на діяльність фірми. Концепція товару. Увага приділяється постійніному збільшенню якості продукції. Недоліком є те, що товар вдосконалюється заради самого товару, фірма перестає враховувати потреби споживачів. Ця концепція має право нв існування в умовах ринкової економіки, на тих галузях, які в основному працюють на державне замовлення чи при жорстко визначених критеріях. Прикладом можуть бути підприємства обороної промисловості, підприємства, що випускають обладнання для космічних осліджень тощо. Концепція збуту. Центр уваги процеса управління фірмою ставить активний збут вироблених товарів. Концепція маркетингу. Увагу приділяє дослідженню потреб споживачів, досягненню максимального прибутку забезпечується шляхом всебічного задоволення цих потреб. Концепція суспільного маркетингу. Зміни в ринковій ситуації, спричинені прискоренням НТП,демографічними коливаннями, енергетичною кризою тощо призвели до трансформації концепції маркетингу. Метою такої концепції є досягнення необхідного рівня задоволення потреб з точки зору не тільки окремого споживача, а й суспільства в цілому. Головна увага приділяється інтересам суспільства.

133.Суть промислових ринків та їх класифікація.

Ринок – це система економічних відносин, зв”язків господарських суб”єктів, які приймають рішення самостійно. Поняття “ринок” характеризується складною структурою, що класифікується за різними критеріями: 1)залежно від економічного призначення об”єктів ринкових відносин:--ринок споживчих товарів і послуг; --ринок промислових товарів; --ринок ноу-хау; -- сировинний ринок; -- ринок цінних паперів ті ін. 2)за географічним положенням: --місцевий; -- національний; -- світовий. 3)за ступенем обмеження конкуренції: --монополістичний; -- олігополістичний; --монопсонічний; --вільний; -- змішаний. 4)за галузями виробництва: -- автомобільний; --нафтовий; --комп”ютерний тощо. 5)за характером продажу: -- оптовий; --роздрібний. В свою чергу ринок промислових товарів поділяється на ринок машин та обладнання і сировинний ринок. Ринок машин та обладнання – це сфера національної та міжнародної торгівлі, яка характеризується сталими обсягами продажу продукції машинобудівних галузей. В умовах НТП він характеризується динамікою, оновлюваністю, поглибленням асортименту машинобудівної продукцію На світовому ринку торгівля машинобудівною продукцією складає 30%.Сировина – це продукт первинної взаємодії людини з навколишнім середовищем. Матеріали – це сировина, що була піддана переробці. Отже, сировинний ринок – це сукупність ринків сировинних товарів, які формуються безпосередньо в процесі їх купівлі-продажу. За базисну ціну купівлі конкретних сировинних ресурсів береться котирувальна ціна основних сировинних ринків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]