Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
74.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
549.89 Кб
Скачать

120. Організація товаропереміщення та її основні етапи.

Товарорух є фізичним розподілом товарів, що включає ряд функцій – зберігання, транспортування, складування товарів, прийом та обробку замовлень. Товарні склади та бази слугують місцем зберігання готових виробів. Тут здійснюється також сортування товару по партіях. На товарних складах та базах утримуються також резервні запаси товарів. Транспортування передбачає використання різних видів транспорту, що відрізняються оперативністю доставки, доступністю, умовами зберігання товару в дорозі, регулярністю і рівнем витрат. Процедура обробки замовлень. Якщо вона випадає з-під контролю вищого керівництва, то здатна суттєво погіршити систему товароруху і принести великі збитки. Саме тут замовлення можуть затримуватись, що шкодить стосункам між фірмою-постачальником та її клієнтами. Нерідко при проходженні й обробці замовлень відбуваються збої, що спричиняють втрату клієнтів та відповідно прибутків. Рішення, які приймаються тут, ґрунтуються на базі загальної концепції витрат розподілу. Ця концепція аналізує вплив витрат по розподілу готової продукції на інтегральний показник прибутковості. Витрати розподілу враховують такі фактори: чисельність, потужність і місцезнаходження складських приміщень, баз; витрати на управління замовленнями; рівень обслуговування покупців; транспортні витрати, вартість капітальних коштів на зберігання чи оборот і альтернативне використання виділених коштів.

121. Методи вивчення споживачів.

Основними методами вивчення споживачів є:1)спостереження – один із можливих способів збору первинних даних, коли дослідник веде безпосереднє спостереження за людьми та обстановкою. 2)експеримент – експериментальні дослідження вимагають відбору спів ставних між собою груп суб”єктів, створення для цих груп різної обстановки, контролю за змінними складовими і встановлення ступеню значимості відмінностей, що спостерігаються. Мета подібного дослідження – знайти причинно-наслідкові відносини шляхом відсіву суперечливих пояснень результатів спостереження. При відповідному контролі цей метод дає найпереконливіші дані. 3)опитування – стоїть посередині між спостереженням і експериментом. Найкраще підходить для пошукових досліджень, експеримент – для виявлення причинно-наслідкових зв”язків, тоді як опитування найзручніший при проведенні описувальних досліджень. Опитування проводять для того, щоб отримати інформацію про знання, переконання і переваги людей, про ступінь задоволеності тощо. 4)анкета – найпоширеніший засіб досліджень при зборі первинних даних. В широкому розумінні – це ярд питань, на які опитуваний повинен дати відповіді. Вона вимагає відповідної розробки, опробовування і усунення виявлених недоліків до початку її широкого використання.

122. Зміст збутової діяльності на підприємстві.

Зміст роботи по збуту заключається у дослідженні основних форм та методів збуту на основі поглибленого аналізу механізму комерційних зв’язків із споживачами і збутовими посередниками з метою подальшого удосконалення продукції і підвищення конкурентоспроможності та рентабельності підприємства. Ефективне управління збутом передбачає: 1) вивчення та прогнозування кон’юнктури ринку; 2) планування та прогнозування обсягів збуту готової продукції; 3) вибір та обгрунтування каналів розподілу; 4) обгрунтування рівня збутових запасів; 5) проведення аналізу ефективності збутової діяльності по окремим каналам збуту та в цілому по підприємству; 6) обгрунтування географічних кордонів збуту та можливостей їх зміни; 7) планування витрат зі збутової діяльності; 8) облік, контроль і аналіз фактичних витрат на збут; 9) дослідження збутової діяльності конкурентів. Зміст збутової діяльності визначається задачами підприємства та маркетинговою стратегією. При розгляді маркетингу, орієнтованого на виробництво в збутовій діяльності основним є максимізація обсягів реалізації готової продукції з певними техніко-економічними характеристиками. При цьому характерним є низький рівень орієнтації на запити ринку. Основна задача збуту – реалізувати те, що вироблено. Маркетинг, орієнтований на товар: підприємство прагне до реалізації готової продукції в певному асортименті в максимальному обсязі на тих ринках, де підприємство вже закріпилось. Для цього збутова служба вивчає кон’юнктуру ринку, безпосередньо запити споживачів. Ці фактори, ця інформація враховується при формуванні портфелю замовлень та розробці виробничих планів. Маркетинг, орієнтований на збут: при реалізації цієї стратегії збутова служба намагається реалізувати не максимальний обсяг готової продукції, а його оптимальну величину з метою отримання максимальної економічної ефективності, мінімізації ціни споживання готової продукції. Служба збуту проводить комплексне дослідження ринку, займається плануванням асортименту, рекламою та стимулюванням збуту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]