Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
74.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
549.89 Кб
Скачать

139. Планування збутової діяльності підприємства.

Планування об’ємів збуту проводиться за всіма товарами асортименту виробничого підприємства для окремих товарних ринків. Прогнозні розрахунки є основою формування портфелю замовлень та поточного планування поставок та реалізації товарі впідприємства. Поточне планування поставок та реалізації товарів виробничого підприємства перредбачає конкретизацію планів збуту в предметном ( товарном), об’єктном ( адресном) ,часовому та об’ємному ( кількісному) аспектах. Планування поставок проводиться по кожній предметній позиції товарного асортименту та передбачає визначення об’ємів та строків ( періодів) поставок на адресу певних покупців ( посередників, споживачів) товарів. Планування проводиться з врахуванням підтримки необхідних товарних запасів.План поставок, в свою чергу, визначає план виробництва та план забезпечення поставок необхідними засобами та ресурсами. Планування реалізації проводиться на основі плану постачання. План реалізації відображає надходження грошових засобів від покупців за оплату поставлених їм товарів. Планування реалізації проводиться з врахуванням відгружених товарів. Поточні плани збуту є основою оперативного планування збутової діяльності виробничого підприємства.

140. Реалізація збутової діяльності підприємства.

Збут – процес реалізації ГП підприємства з метою задоволення попиту споживачів та ефективного здійснення виробничої діяльності. Зміст збутової діяльності визначається задачами підприємства та його маркетинговими стратегіями. В збутовій діяльності, орієнтованій на пром. товари, основним є: максимізація об’єму реалізації ГП з певними техніко-економічними характеристиками. Характерно: низький рівень орієнтації на запити ринку. Осн.задача збуту –реалізувати все те, що вироблено. Маркетингова стратегія , орієнтована на товар: підприємство прагне до реалізацїї ГП в певному асортименті в максимальних обсягах на тих ринках, де підприємство вже закріпилось. Для цього збутова служба вивчає кон’юнктуру ринку, безпосередньо запити споживачів. Ця інформація враховується при формуванні портфелю замовлень та розробці виробничих планів. Маркетингова стратегія, орієнтована на збут: при реалізації цієї стратегії збутова служба намагається реалізувати не максимальний об’єм ГП , а його оптимальну величину з метою отримання максимальної економічної ефективності,мінімізації цін споживання ГП. Служба збуту проводить комплексне дослідження ринку, займається плануванням асортименту товару, рекламою та стимулювання збуту.

141. Контроль та аналіз збутової діяльності підприємства.

На виробництві складається план збуту продукції, а в торгівлі – план реалізації товарів (товарообороту). План збуту, як правило, включає наступні розділи: 1)найменування продукції – обсяг та асортимент (сортамент). Обсяг збуту показується за періодами: сезонам, кварталам, місяцям, а при необхідності і по дням. 2)ціноутворення, в тому числі ціна за одиницю продукції. 3)нові види продукції. 4)умови збуту продукції. 5)канали розподілу продукції, в тому числі по регіонам. 6)необхідний капітал. 7)витрати обігу. 8)організація збуту, в тому числі сервіс. 9)якість продукції і обслуговування. При невиконанні неповному виконанні плану аналізується кожний розділ плану та встановлюють стандарт – це з’ясування реального стану – порівняння та аналіз. Встановлення стандартів відграє важливу роль (при контролі результатів базою порівняння являються, як правило, цілі підприємства). З”ясування реального стану також пов”язано з проблемами. Робота контролера дуже залежить від готовності менеджменту до співробітництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]