Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
74.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
549.89 Кб
Скачать

69. Види роздрібних торгівельних підприємств.

На практиці існує велика кількість різновидів підприємств роздрібної торгівлі :Малий магазин. Продаються продовольчі товари, галантерея ,тощо. Розміщуються в невеликих населених пунктах або районах. Мають широкий, але не глибокий асортимент товарів. Спеціалізований магазин- має небагато товарних груп (взуття, меблі) при різноманітності вибору. Мають сервісні служби. Бутик –це назва спеціалізованого магазина модних товарів. Спеціальний магазин. реалізує товари визначеного виду (капелюхи, риба) із асортименту спеціалізованого магазину, надає ще більш широкий вибір товарів однієї групи. Універсальний магазин- реалізує продовольчі, галантерейні, господарчі товари. Є великим підприємством. Споживач має широкий вибір. , ринок споживача (супермаркети, універсами), великі примішення торгових залів де споживач сам дивиться і бере те що йому заманеться (без допомоги продавців). Торгові ряди – спеціалізовані магазини у формі великого підприємства з незначним побічним асортиментом. Торговий центр – об‘єднання в одному просторі самостійних підприємств роздрібної торгівлі та побутового сервісу різних форм та розмірів. Магазин в магазині. Це роздрібне підприємство, яке орендує приміщення в універсальному магазині, де воно за свій рахунок здійснює продаж своїх товарів.Дисконтний дім. Магазин без оформлення , без індивідуального обслуговування і сервісу. Асортимент обмежено ходовим товаром, продаж яких для економії витрат, здійснюється прямо з ящиків. Магазин з низькими цінами. Реалізує нескладні товари широкого щоденного споживання. Стіл замовлень . Торгова точка, де товар заказують за каталогами , прайсами, буклетами.

70. Маркетингові рішення роздрібної торгівлі.

Серед основних маркетингових рішень в цій сфері можна виділити наступні: 1)рішення щодо цільового ринку (найбільш важливе рішення для роздрібного торговця це вибір його цільового ринку.Не обрав цільового ринку та не склавши його профілю, неможливо приймати рішення відносно товарного асортименту, оформлення магазину тощо.) 2)рішення щодо товарного асортименту та комплексі послуг (товарний асортимент має відповідати запитам споживачів). 3) рішення щодо цін. 4)рішення щодо методів стимулювання. 5)рішення щодо місця розміщення підприємства (один з найбільш вирішальних конкурентних факторів з точки зору можливостей залучення клієнтів).

71. Роль та функції товарних бірж у ринковій економіці.

Товарна біржа являє собою об”єднання продавців і покупців для ведення торгових операцій. Біржова торгівля організовується для полегшення самого процесу купівлі-продажу, для виробітки більш надійного його механізму. Вона вібрала в себе риси як звичайної ринкової, так і ярмаркової торгівлі. Сучасне біржове законодавство трактує біржу як організацію з правами юридичної особи, що формує оптовий ринок, шляхом організації та регулювання біржової торгівлі,що здійснюється у формі гласних публічних торгів,які проводяться у завчасно визначеному цінострахуюча і цінопрогнозуюча . Характеризуючи керуючі органи і основні місті тау визначений час за встановленими правилами. На даний час існують різні товарні біржі .які класифікуються за ознаками :

  1. по характеру діяльності розділяють на спеціалізовані і універсальні. Товарні біржі , які спеціалізуються на визначеному виді товару , називаються спеціалізованими .На універсальних біржах здійснюються операціі не тільки з більш широким кругом товарів а із валютою цінними паперами , а також фрахтовими контрактами .

  2. по маштабу діяльності товарні біржі класифікуються на державні , регіональні, республіканські , крайові , обласні, городські,

  3. по ступеню участі відвідувачів в біржових торгах біржі поділяються на відкриті і закриті . в торгах на закритих біржах можуть приймати участь тільки біржові посередники (брокери) , а на відкритих бачимо брокерів також і відвідувачі .

  4. по характеру біржових операцій розрізняють товарні біржі реального товару і ф”ючерсні .

Товарні біржі можна класифікувати на два види біржі з готівковим товаром і термінові –фьючерсні біржі Готівкові біржі , в свою чергу ,поділяються на відкриті і закриті .Відкрита біржа торгує реальним товаром .Для закритоі біржі характерні дві головні ознаки заборона на доступ покупців і продавців в біржове кільце і наявність спеціалізованих систем органів збору і добіржовоі обробки заказів за межами головноі споруди біржі .Ф”ючерсні поділяються на закриті , відкриті і універсальні . На закритій терміновій біржі оперують тільки професіонали .На відкритій –на ряду з професіоналами діють продавці та покупці контрактів. Універсальна –підрозділи біржі слідує відмітити , що біржовий комітет складається із біржового комітету , президенту біржі в який входять котирувальна комісія , регестраційне бюро , арбітражна комісія , розрахункова палата, нформаційно-довідковий відділ, експертне бюро.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]