Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
74.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
549.89 Кб
Скачать

107.Призначення і функції упаковки.

Упаковка є важливою частиною продукту. Це засіб або комплекс заходів для забезпечення захисту продукції і навколишнього середовища від ушкоджень та втрат, а також для полегшення процесу обігу. Під останнім розуміють перевезення, збереження і реалізацію продукції. Під-во вивчає, розробляє і виготовлює свою упаковку, до якої належать тара, етикетка і вкладиш. Продукція безпосередньо вміщується в тару (картонні ящики, скляний посуд, паперові або пластикові пакети тощо). Етикетка містить фірмову назву прод-ції, символ компанії, хім. склад продукту (у разі потреби), рекламні матеріали, коди та інструкції з використання. Вкладиш містить докладні інструкції та вказівки про запобіжні заходи для складної або небезпечної продукції. Цей елемент упаковки є обов’язковим для ліків, іграшок тощо. Упаковка має виконувати 6 основних функцій: вміщення, захисту, використання, комунікації, сегментування ринку, співробітництва з каналами збуту, планування нової продукції.

108. Загальна характеристика мтз.

МТЗ – екон. діяльність, спрямована на задоволення попиту виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг в сировині і матеріалах, машинах, обладнанні, енергоресурсах. Задачі: - задоволення потреби в матеріалах шляхом закупівлі їх у відповідній кількості і якості та постачання їх у назнач. термін і місце; - забезпечення раціонального і економічно доцільного використання ресурсів.

В процесі закупівлі суб’єкти ринку вступають в господарські відносини шляхом укладання угод на здійснення купівлі-продажу. Закупівля здійснюється за рахунок збуту продукції і отримання за неї коштів – в цьому зв’язок збуту і постачання. Забезпечення як економічна діяльність охоплює 3 стадії кругообігу: 1. закупівля, 2. виробниче споживання і створення продукту, 3. реалізації продукції у грош. формі. МТЗ займається 1 і 2, де взаємодія суб’єктів має різний характер: закупівля – з маркетингом, постачання – з логістикою.

109. Підготовка матеріалів до виробничого споживання. Як правило підприємство отримує виробничі матеріали у вигляді, зручному для транспортування і непридатному до виробничого споживання без відповідної обробки. Тобто при транспортуванні матеріали знаходяться в рулонах, спец тарі, ємностях, вагонах, цистернах і т.п. Це необхідно для захисту матеріалів при транспортуванні і дотримання умов транспортування та зберігання, кращої контрольованості їх обсягів. Але для залучення матеріалів у виробничий процес необхідна їх обробка відповідно до необхідної партії постачання, розмірів заготовок і т.п. Операції з підготовки матеріалів до вир-чого спож-ня включають: вимірювання (тканини, кабель), розрізку, розкрій, фасування, комплектування тощо. Підприємство може виконувати ці операції самостійно, але, як правило, доцільніше звернутися до посередників, оскільки вони виконують роботи швидше, професійніше, і в кінцевому результаті звернення до посередників раціональніше і з економ точки зору, не кажучи вже про час та виробничі площі та найм додаткових працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]