Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история (экзамен).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
665.09 Кб
Скачать

56. Охарактеризувати культурно-національне відродження України в сучасних умовах

Однією з найважливіших проблем розвитку культури незалежної України є спрямування її на утвердження національної самосвідомості, національного відродження як українців, так і представників ПО інших національностей у нашій країні.

Потужним імпульсом культурно-національного відродження України став перший Всеукраїнський національний конгрес, що відбувся в листопаді 1991р. в Одесі. На ньому підкреслювалось, що провідними принципами будівництва незалежної України повинні бути рівність перед законом усіх громадян, право кожної людини на рівний доступ до посад у державних установах, беззастережне дотримання засад Декларації прав національностей України, Конституції.

Видатною подією стало прийняття у жовтні 1989р. Верховною Радою України "Закону про мови в УРСР". Українській мові надавав статус державної. Введено викладання українською мовою навчальних дисциплін у вищих, середніх спеціальних навчальних закладах, школах. Було встановлено десятирічний термін для засвоєння української мови для тих, хто нею не володіє.

Значним явищем у житті республіки стало створення Товариства української мови ім. Т.Шевченко, яке стало помітною силою у громадсько-політичному житті України.

Створення незалежної України відкрило можливості по розбудові і відродженню культурної спадщини українського народу, його духовності, національної системи освіти.

Особлива увага приділяється освіті. Шляхи реформування освітньої галузі визначенні "Державною національною програмою "Освіта": Україна XXI століття". Одним із стратегічних завдань реформування освіти України с формування освіченої, творчої особливості, відродження і трансляція культури і духовності в усій різноманітності вітчизняних та світових зразків.

Почалася перебудова вищої і середньої спеціальної освіти. Реорганізується вся структура вищої і середньої спеціальної освіти з метою наближення її до нинішньої практики суспільного життя. Поряд з державними створюються навчальні заклади, які базуються на інших формах власності. Процеси оновлення охопили українську літературу та мистецтво. Центральне місце сьогодні належить публіцистиці, що пов'язано з високим рівнем політизації суспільних процесів. Певні здобутки стали помітними в театрі, кінематографі, музиці, образотворчому мистецтві. Нині в Україні діють 43 концертні організації, 139 художніх колективів, у системі концертних організацій створено 29 нових музичних колективів, започатковано велику кількість фестивалів та конкурсів.

Відроджується українське кіно. Фільми, створені на державних та незалежних кіностудіях Україні, брали участь у міжнародних кінофестивалях. Так, у 1996р. на Берлінському міжнародному кінофестивалі було представлено вісім фільмів українських режисерів.

В той же час відбувається трагічний процес відриву українського кіно від національних проблем. Екрани України заполонила низькопробна продукція Заходу.

Розвиток театрального мистецтва характеризується інтенсивними пошуками найефективніших організаційно-творчих і економічних структур. З'являються поряд з державними і недержавні театри. Розвиток театрального мистецтва пов'язаний з новаторською діяльністю таких режисерів, як Р.Віктюк, І.Борис, С.Данченко.

Для українського образотворчого мистецтва характерною рисою стає розвиток всіх стилів і жанрів. Було організовано і проведено протягом 1992 -2001рр. більш 170 виставок. В Україні у 90-ті роки з'явилося 26 нових історико-культурних заповідників, 6 одержали статус національного.

Про поглиблення процесу духовного відродження національних меншин свідчить організація численних національно-культурних товариств. Серед них - товариство німців "Відродження", російської культури "Русь" у Києві, румунського ім. Георге Кошбука на Закарпатті та ін. Було створено 10 національних театрів-студій, виникло понад 2 тис. самодіяльних художньоетнографічних колективів. Наприклад, на початку 90-х років у Донецькій області діяло 4 грецьких, у Одеській - 140 болгарських, 100 молдовських. Нині в Україні нараховується 237 національно-культурних товариств.

Таким чином, оновлення культурного і духовного життя в Україні відбувається з великими труднощами. І все ж, з кінця 80-х - початку 90-х років виникли сприятливі умови для культурного і духовного розвитку всіх націй і народностей, що мешкають в Україні.