Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история (экзамен).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
665.09 Кб
Скачать

44. Дати оцінку німецько-фашистському окупаційному режиму в Україні у 1941-1944 роках

На території окупованої України фашисти установили режим терору і насильства. Окупанти бачили свою основну задачу в експлуатації ресурсів окупованих територій для потреб німецької армії і промисловості. Поліцейський і юридичний механізм репресій був продуманий і організований ще до нападу на СРСР. 17 липня 1941 року декретом Гітлера було утворено міністерство Рейха для окупованих районів сходу на чолі з А.Розенбергом. Окупована територія була поділена на рейхскомісаріати. генеральні округи і округи. Декрет поширював владу Геринга в економічних питаннях (пограбування) , а також владу Гиммлера в питаннях безпеки (репресій). Виходячи з цього велика частина Українських земель була віднесена до рейхскомісаріату "Україна". Очолив його Є.Кох (штаб-квартира в місті Рівне). Західноукраїнські землі за назвою дистрикт "Галичина" були включені до складу генерал-губернаторства, утвореного на території окупованої Польщі. Південні райони (Чернівецька, Ізмаїльська, Одеська області, а також ряд територій Віннічини, Миколаївщини, Херсонщини) за назвою "Трансістрія" увійшли до складу Румунії. П'ять північно-східних областей (Чернігівська, Сумська, Харківська, Сталінська, Луганська) були оголошені "прифронтовою зоною" і перебували під владою військового командування.

Окупувавши Україну Гітлерівські загарбники почали здійснювати плани перетворення її в колоніальну країну, у "життєвий простір" для німецьких панів. Українську націю проголосили "неповноцінною". Магазини, ресторани, перукарні обслуговували тільки окупантів і їхніх поплічників. Населенню міст, власне кажучи, заборонялося користатися залізничним і комунальним транспортом, поштою, телеграфом, електрикою. На кожнім кроці висили оголошення: "Тільки для німців", "Українцям вхід заборонений" і т.п. На Україні німецькі окупанти запровадили в дію режим рабсько-кріпосницької праці: загальну трудову повинність для дорослих і підлітків, каторжні роботи, примусовий вивіз на роботу в Німеччину. За порушення правил поведінки передбачалося покарання головним чином -розстріл.

Одним з основних методів знищення місцевого населення стала "організація" голоду, особливо в містах. Фашистські загарбники зібравши хліб і інші продукти харчування прирекли на голод українців. Особливо голодувало населення промислових центрів - Харкова , Дніпропетровська, міст Донбасу.

Грабіж території, насильство, пряме знищення населення України призвели до жахливих наслідків, зафіксованих у матеріалах Нюрнбергського процесу над головними військовими злочинцями. За роки тимчасової німецької окупації території України загарбники знищили близько 6 млн. мирного населення і військовополонених (Бабій Яр, 50гетто для європейського населення і т.д.) депортували в Німеччину на примусові роботи 2,5 млн. чол., спалили сотні місць, тисячі сіл, розграбували і знищили майже усе господарство України.

45.Вичнаити роль підпільної боротьби і партизанського руху в України в забезпеченні перемоги над ворогом

Рух опру на захоплені вермахтом території України розпочався з перших днів введення окупаційного режиму. Погроза розгортання широкомасштабної війни у своєму тилу серйозно стривожила загарбників. 16 вересня 1941р. начальник штабу Верховного головнокомандування вермахту В.Кейтель видав указ про застосування серйозних мір проти руху опору. Першим на шлях збройної боротьби з загарбниками на окупованій території України стали бійці і командири Червоної Армії, партизани і підпільники радянського руху опору. Але партизанський підпільний рух зіткнувся з великими труднощами в процесі свого становлення. Воєнною доктриною Червоної Армії передбачалося, що війна вестиметься на території ворога, тому підготовка населення до партизанської і підпільної боротьби недоцільна. Більш того, створена в лісах прикордонних районів на початку 30-х років мережа матеріально-технічних баз була ліквідована, підібрані для можливої партизанської боротьби досвідчені кадри звинувачено в підготовці "Замаху на товариша Сталіна" і знищено. Організаторами боротьби в тилу ворога стали партійні, радянські, комсомольські органи. Для підпільної роботи на окупованій території республіки було мобілізовано понад 26 тис. комуністів, близько 3 тис. комсомольців. Особлива увага приділялась створенню партизанських сил. Вже в перші місяці війни було організовано і залишено в тилу ворога для розгортання партизанської боротьби 883 загони, 1700 диверсійних і розвідувальних груп. У західні і деякі області Правобережної України через лінію фронту було направлено 13 тис. комуністів і 8,5 тис. комсомольців. Встановлення і розгортання діяльності підпільних органів і партизанських загонів проходило в надзвичайно важких умовах. Чимало погано підготовлених і недосвідчених підпільників і партизанів, зіткнувшись з гітлерівськими каральними органами, не витримували труднощів. Внаслідок ворожих репресій знищено багато підпільних організацій і партизанських загонів, тисячі радянських патріотів.

Проте, як не лютували окупанти, їм не вдалося ліквідувати підпілля і придушити партизанську боротьбу. Рух Опору в тилу ворога набував дедалі широкого розмаху. В кінці 1941 року гітлерівське командування було змушене залучити до боротьби з ним 50 тис. своїх солдатів і офіцерів. В історії війни назавжди залишаться подвиги молодих підпільників ("Молода гвардія", у Краснодоні, "Партизанська іскра" у селі Кримки, група С.Матьокина з Донецька та ін). У період з 1941-1944 року на території України діяла більш 3 тис. партійно-радянських підпільних груп і організацій чисельністю більш 100 тис. чол. У радянському партизанському русі України діяло 46 партизанських об'єднань, близько 2 тис. бійців і командирів. Ворожий тил розхитували добре озброєні і керовані Центром рейдові з'єднання під командуванням С.Ковпака, О.Сабурова, А.Федорова, Н.Наумова і інші. Радянські партизани і підпільники, використовуючи тактику активних бойових дій "рейкової війни", диверсій, саботажу внесли вагомий внесок у розгром загарбників, ліквідацію окупаційної адміністрації, у звільнення разом з частинами Червоної Армії міст і сіл України. Гітлерівці називали партизанську боротьбу "регулярним другим фронтом".