Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история (экзамен).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
665.09 Кб
Скачать

57. Проаналізуйте основні положення Конституції України 1996 р.

Початок конституційного процесу в Україні поклала "Декларація про державний суверенітет України", в якій закріплені принципи конституційного характеру: суверенності, народовладдя, недоторканності території республіки, розподілу влади, рівності громадян, гарантування їх прав і свобод тощо.

Конституційний процес в Україні пройшов кілька етапів. Перший почався влітку 1991р., коли конституційна комісія Верховної Ради почала займатися розробкою Основного Закону, особливо активізувавши свою роботу після прийняття "Акту про незалежність України" від 24 серпня 1991р. До осені 1993р. були оприлюднені чотири варіанти Конституції, а до Конституції 1978р. вже внесли понад 200 поправок.

Другий етап конституційного процесу почався після обрання нового президента України, коли у вересні 1994р. почала діяти нова Конституційна комісія, утворена за принципом рівного представництва двох гілок влади. Робота комісії відбувалася з великими труднощами. З метою виходу з конституційної кризи Президент України Л.Кучма ініціював укладення 8 червня 1995р. конституційного договору між Верховною Радою України і президентом на один рік. Конституційна угода в основному відтворювала президентський указ "Про державну владу і місцеве самоврядування".

Це надало новий імпульс конституційному процесу. 20 березня 1996р. проект Конституції України був винесений на спеціальне засідання Верховної Ради. Після неодноразового обговорювання проекту 4 червня 1996р. він був прийнятий у першому читанні. Через два тижні розпочався розгляд проекту у другому читанні. Тогочасні умови вимагали якнайшвидшого прийняття Конституції, тому було прийняте рішення працювати у режимі одного засідання аж до останнього прийняття Конституції України.

28 червня 1996р. Основний закон України було прийнято. Нова Конституція чітко зафіксувала положення, що державна влада в Україні здійснюється на засадах поділу її на законодавчу, виконавчу та судову, В основному законі закріплено принцип політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності суспільного життя. Одночасно зафіксовано широкий спектр прав та свобод громадян і передбачено судовий захист громадянами своїх прав.

Уперше у практиці держави було передбачено введення інституту Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Указом Президента весною 1998р. на цю посаду призначена Н.Карпачова.

Державною мовою в країні є українська, тому передбачається що її всебічний розвиток і функціонування в усіх сферах суспільного життя має забезпечуватися державою.

З прийняттям Основного закону вперше було утворено нову інстанцію -Конституційний суд, який розпочав свою роботу з жовтня 1996р.

У Конституції чітко визначено адміністративно-територіальний устрій України та систему судочинства у державі.

За характером нова Конституція належить до найдемократичніших у світі. її значення для розвитку країни надзвичайно велике. Значно підвищився авторитет держави у світі. Таким чином, з прийняттям нової Конституції України процес юридичного оформлення української державності можна вважати в основному завершеним.