Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история (экзамен).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
665.09 Кб
Скачать

52. Розкрити особливості соціально-економічної та політичної обстановки в урср в умовах "перебудови" (1985 - 1991 рр.)

Друга половина 80-х років пройшла під знаком спроби подолання кризи шляхом перебудови радянської системи, у результаті чого став розпад СРСР і відродження в 1991 р. незалежної України.

Наприкінці 80-х рр. після численних спроб поліпшити положення справ в економіці керівництву як СРСР у цілому, так і України, довелося визнати, що економічна ситуація в країні погіршилася, більш того, почався розвал народного господарства.

До головних причин можна віднести:

- не було здійснене прискорення науково-технічного прогресу;

- зношеність основних виробничних фондів підприємств України склала майже 60 %;

- стали частішими зриви планових постачань, рвалися економічні зв'язки як між окремими підприємствами, так і між союзними республіками;

- ослаблення контролю держави за діяльністю підприємств стало відігравати руйнівну роль, особливо тому, що ринковий механізм регулювання економіки не був упроваджений;

- не відбулося позитивних змін і в сільському господарстві. У 1989 р. керівництво СРСР визнало можливим розвиток нових форм господарювання - фермерських, орендних, кооперативних колективів. Однак колгоспно-радгоспне керівництво було проти впровадження цих форм господарювання; та й об'єктивні умови не сприяли цьому (відсутність засобів, діючого захисту закону і т.д.);

- з 1988 р. прискорилася інфляція. З 1990 р. грошове регулювання економіки заміняється, в основному, натуральним обміном (бартером). Виник дефіцит на товари першої необхідності;

- національний доход України скоротився на 1,5 %;

- у ніч з 25 на 26 квітня 1986 року відбулася аварія на Чорнобильської АЕС, що привела: до забруднення біосфери, появи 30-км "зони відчуження", масовому переселенню жителів в інші регіони республіки. Тільки прямі витрати України за 1988 - 1990 рр., коли вона перебувала в союзному підпорядкуванні, склали 20 млрд. карбованців.

У березні 1989 р. при активному сприянні УГС у м. Львові відбулася перша політична демонстрація і перший за радянський період політичний страйк. На першотравневу демонстрацію львів'яни вперше в Україні вийшли з синьо-жовтими прапорами. В республіці значно активізується творча енергія мас. Повсюдно зростає рівень громадянської свідомості людей, прагнення до критичної переоцінки досягнутого, пошуку нових підходів і шляхів розв'язання проблем життя, переоцінки історичного минулого народу України. З'являються нові періодичні видання (газети, журнали). Серед них: "Голос відродження" , "Український вісник", "Дзвін", "Молода Україна" та інш., на сторінках яких починають заповнюватися "білі плями" української історії, літератури, мистецтва.

Треба відзначити, що першим рішучим кроком на шляху до державного суверенітету і реальної незалежності Україна зробила 16 липня 1990 року, коли Верховною Радою республіки була прийнята "Декларація про державний суверенітет України". Декларація проголошувала державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території і незалежність рівноправності в зовнішніх відносинах.

Характерними для більшості галузей народного господарства України в цей період були застарілі технології і великий коефіцієнт зношеності основних виробничих фондів - у середньому 50 - 60 %.

Потреби економіки України задовольнялись продукцією власного виробництва на 82 %. За рахунок ввозу покривалось 60 - 80 % потреб нафти, кольорових металів, автомобілів, верстатів. Причини цього: протягом багатьох літ Україні виділялося не більш 13 % загальної суми капіталовкладень, що майже вдвічі менше частини її національного доходу в союзному обсязі.

Таким чином, адміністративно-командна система була органічно неспроможною забезпечити економічну ефективність, технологічний прогрес, культурний, освітній, духовний розвиток народу, його національний розквіт.