Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій з логіки.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
967.68 Кб
Скачать

Різновиди доказів

Поділ доведення на види є певною умовністю, бо надзвичайно рідко людина оперує суто одним, “чистим” різновидом доведення. Разом з цим виділяють такі їх види:

- пряме доведення – істинність тези випливає безпосередньо з істинності продемонстрованих аргументів. Простий приклад: «Анатолій Карпов – видатний шахіст світу тому, що він виграв понад 150 турнірів та матчів».

- непряме доведення - істинність тези виводиться шляхом демонстрації хибності антитези, абсурдних її наслідків.

Непряме доведення має два різновиди: власне апагогічне доведення (від протилежного) і доведення методом поділу.

Апагогічне, як зазначено вище, полягає в тому, що спочатку умовно істинною приймається теза, протилежна вихідній. Далі людині демонструються несумісні з об’єктивною реальністю наслідки цієї антитеза. Таким чином, антитеза виявляється хибною, а теза - істинною.

Непряме доведення методом поділу (виключення) полягає в тому, що з кількох можливих тез методом виключення менш імовірних доводиться одна. Наприклад, юристові відомо, що даний кримінальний злочин здійснили або Іванов, або Петров, або, скажімо, Бендер-Задунайський (і ніхто інший). Задача правознавця полягає в тому, щоб поступово відсікати хибні тези для встановлення однієї особи, винної у даному злочині – шляхом встановлення наявності мотиву, спроможності тощо.

Правила доказу

Правила тези

Теза - центральний пункт доказу і вимоги пред’являються насамперед до неї.

  1. Теза може бути доведена лише тоді, коли вона істинна. В доведенні істинність тези не народжується, а лише встановлюється, виявляється. Іншими словами, невірно буде намагатися доводити істинність завідома хибної тези (це називається софістика).

  2. Теза має бути чітко визначена - суб’єкти, предикати, модальність, квантори тези як судження мають бути чіткими і недвозначними.

  3. Теза має залишатися однією (тотожною) протягом всього доведення.

Правила аргументів

  1. Аргументи мають бути істинними.

  2. Істинність аргументів має бути (за потреби) обґрунтована незалежно від істинності тези. Це значить, що, по перше, у аргументів мають бути власні докази і, по друге, невірно відволікатися з процесу доведення істинності тези на доведення істинності аргументів. Доведення тези слід довести до кінця, а потім (за потреби) – доводити істинність аргументів.

  3. Аргументи не повинні бути суперечливими, бо одночасне ствердження або спростування є неможливим за законами логіки.

  4. Кожен з аргументів має бути необхідним, а їх сукупність - достатньою для обґрунтування тези. Іншими словами, у доведенні не повинно бути нічого зайвого і нічого випущеного з уваги.

Правило щодо форми доведення:

8. Теза повинна з логічною необхідністю (за законами логіки) узгоджуватися з аргументами як висновок з засновків. Таким чином, мистецтво проводити доведення полягає у демонстрації достатньої кількості логічних і несуперечливих аргументів. Теза буде слідувати з них як висновок, а співрозмовникові, між іншим, пропонується його сформулювати.