Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хімія.doc
Скачиваний:
343
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
8.41 Mб
Скачать

Сахароза

Добування сахарози

В Україні сахарозу (цукор)добувають з цукрового буряка.

Для виділення сахарози цей природний продукт миють, подрібнюють обробляють гарячою водою. Але разом із сахарозою у розчин переходять різні кислоти, барвники ,від яких треба позбутися. Тому розчин обробляють вапняним молоком. Малорозчинні кальцієві солі більшості органічних кислот випадають в осад. Сахароза з гідроксидом кальцію утв розчинний у воді сахарат кальцію .Щоб розкласти його і нейтралізувати надлишок гідроксиду кальцію ,крізь добутий розчин пропускають оксид вуглецю(4).Після осадження кальцію у вигляді карбонату розчин фільтрують, упарюють ,одержують кристалики піскового цукру жовтого кольору ,який надають йому барвники. Щоб очистити його пропускають через активоване вугілля, після чого його упарюють і кристалізують

Важлива хімічна властивість сахарози здатність до гідролізу. При цьому утворюється молекула глюкози і молекула фруктози:

1)гідроліз сахарози

С12Н22О112О=С6Н12О66Н12О6

Це підтверджує ,що молекули сахарози складаються з сполучених один з одним залишків молекул глюкози і фруктози. Сахарозу в порівнянні з глюкозою можна розглядати, як подвійний цукор ,через що вона належить до дисахаридів.

Подібне перетворення відбувається в організмі бджіл: збираючи нектар з квітів ,вони засвоюють сахарозу ,яка потім гідролізується до глюкози і фруктози. Тому мед-суміш рівних кількостей глюкози і фруктози( з домішкою різних природних речовин).Він солодший за звичайний цукор ,тому що містить багато фруктози(фруктоза солодша за сахарозу втричі, солодкість глюкози складає 2 3 солодкості тростинного цукру).

Утворення дисахаридів можна уявити собі як процес ,зворотній їх гідролізу:

2)утворення дисахаридів

С6Н11О5-Н-НО-С6Н11О5--С6Н11О5-О-С6Н11О52О

6Н12О6) (С6Н12О6) (С12Н22О11)

Сахароза не дає реакцій срібного дзеркала і не має відновних властивостей. У цьому її відмінність з глюкозою. Але вона так само ,як і глюкоза

3) взаємодіє з гідроксидами металів, з утворенням сахаратів

С12Н22О11+Са(ОН)212Н22О11 СаО+Н2О

Кальцій сахарат

4)горіння(повне окиснення)

С12Н22О11+12 О2=12 СО2+11 Н2О

Крохмаль і целюлоза

Добування крохмалю й целюлози. Це природні полімери, які синтезуються в рослинах з глюкози за реакцією: Їх виділяють із рослинної сировини. Хімічні властивості крохмалю. 1) У результаті дії ферментів або під час нагрівання з кислотами (каталізатор — іони Гідрогену) крохмаль піддається гідролізу. При цьому утворюються менш складні речовини — декстрини, кінцевий продукт — глюкоза. Сумарне рівняння: (С6Н10О5)n—nC6H12O6 2) Сполука крохмалю з йодом має характерне синє забарвлення. Цеякісна реакція на крохмаль. Хімічні властивості целюлози. 1) Горить: (С6Н10О5)n+6nO2—6nCO2+5nH2O 2) Також, як і крохмаль, піддається гідролізу:

6Н10О5)n—nC6H12O6 3) Вступає в реакцію естерифікації з кислотами

*Складіть рівняння реакцій за допомогою яких можна здійснити такі перетворення:

1)глюкоза → етанол → брометан → бутан → оксид вуглецю(4)

2)вуглекислий газ→ крохмаль→ глюкоза →етанол

3)целюлоза глюкоза →етиловий спирт →вуглекислий газ

4)етин → етаналь →вуглекислий газ →глюкоза →сахароза → купрум сахарат

5)метаналь →глюкоза→ етанол → вуглекислий газ → глюкоза → глюконова кислота

6)мальтоза → глюкоза → молочна кислота → вуглекислий газ

7)сахароза → глюкоза → етанол → етаналь → оцтова кислота

8)глюкоза → крохмаль → А → етанол → етаналь → оцтова кислота → пропілетаноат

*Розв’яжіть задачі

1.Який об’єм водню необхідний для відновлення 3 моль глюкози до спирту? Про наявність якої групи засвідчують її окисні властивості ?

2.З крохмалю масою 8,1 г добута глюкоза, вихід якої становить 75%. До глюкози додали надлишок оксиду срібла. Обчисліть масу срібла ,яке при цьому утвориться.

3.Який об’єм вуглекислого газу виділиться внаслідок спиртового бродіння глюкози кількістю речовини 0,7 моль?

4.У результаті спиртового бродіння глюкози утворився етанол масою 322 г. Яка маса глюкози піддалася бродінню ?Який об’єм вуглекислого газу при цьому виділився?

5.У цукровій тростині масова частка сахарози становить 20%. Яку масу фруктози можна добути з тростини масою 25 т.

6.З метаналю масою 540 кг синтезували глюкозу масою 480 кг. Яку масу крохмалю потрібно ,щоб добути таку ж масу глюкози.

7.Спалили вугілля масою 300 кг з масовою часткою вуглецю 80% .Яка маса крохмалю може синтезуватися з утвореного карбон (4) оксиду ,якщо масова частка виходу його 90%?

Аміни

 Склад і будова молекул.

Аміни можна розглядати як похідні амоніаку NH3, в молекулі якого один або кілька атомів Гідрогену заміщені на вуглеводневий радикал