Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хімія.doc
Скачиваний:
343
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
8.41 Mб
Скачать

Вуглеводи

*з курсу біології,пригадайте,як класифікують вуглеводи.

*скільки енергії в організмі утворюється при розпаді 1г вуглеводів?

Моносахариди

Дисахариди

Полісахариди

Глюкоза має молекулярну формулу — . Молекули глюкози можуть мати або лінійну, або циклічну форму. У кристалах молекули глюкоза знаходиться в одній із двох циклічних форм:  або . У водному розчині між цими формами існує динамічна рівновага:

Сахароза ,яку ще називають буряковим або тросниковим цукром - найважливіша сполука з дисахаридів .Формула - С12Н22О11.

У великих кількостях сахароза міститься у буряках і стеблах цукрової тростини ,а також у березовому і кленовому соках ,у багатьох плодах і овочах.

Крохмаль і целюлоза належать до полісахаридів. Полісахариди — це речовини, в результаті повного гідролізу яких утворюються моносахариди. Загальна формула полісахаридів — . Мономером крохмалю є -глюкоза, целюлози — -глюкоза. Крохмаль існує у двох формах — амілози й амілопектину. Амілоза розчинна у воді та є лінійним полімером крохмалю. Лінійний полімерний ланцюг молекули амілози згорнутий у спіраль. Фрагмент амілози побудований таким чином: На відміну від амілози амілопектин не розчиняється у воді та має розгалужену будову. Целюлоза складається з більшої кількості залишків глюкози, ніж крохмаль, і має велику молярну масу. Молекули целюлози мають лінійну будову, внаслідок чого вона легко утворює волокна. Фрагмент целюлози:

Фізичні властивості глюкози. Біла кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчинна у воді. Біологічне значення глюкози. У природі глюкоза утворюється в хлоропластах зелених рослин у процесі фотосинтезу, сумарне рівняння якого: . У мітохондріях живих організмів відбувається окиснення глюкози киснем повітря: . При цьому виділяється енергія, яка використовується для процесів життєдіяльності. Глюкоза міститься в рослинних і тваринних організмах, особливо багато її у винограді, меді, а також стиглих фруктах і ягодах, у корінні, листі та квітах рослин, у крові людини і тварин (близько 0,1 %). Глюкоза — цінна поживна речовина. Їжа людини складається приблизно на 70 % з вуглеводів.

Фізичні властивості Сахароза(звичайний цукор)- біла кристалічна речовина ,солодша за глюкозу ,добре розчинна у воді

Фізичні властивості крохмалю й целюлози. Крохмаль — позбавлений смаку білий порошок, нерозчинний у холодній воді; у гарячій воді набрякає, утворюючи клейстер. Целюлоза — біла тверда речовина, нерозчинна у воді і більшості органічних розчинників, набухає у воді дуже повільно. Поширення крохмалю й целюлози в природі. Крохмаль — запасна поживна речовина рослин, є одним з продуктів фотосинтезу. Найбагатіші крохмалем зерна злаків: рису до 86 %, пшениці — до 75 %, кукурудзи — до 72 %, а також бульби картоплі — до 24 %. Із целюлози складаються стінки рослинних клітин. У деревині міститься до 60 % целюлози, у ваті й фільтрувальному папері — до 90 %. Добування крохмалю й целюлози. Це природні полімери, які синтезуються в рослинах з глюкози за реакцією: Їх виділяють із рослинної сировини.

Застосування глюкози. Глюкоза застосовується в медицині для приготування лікувальних препаратів, у кондитерському виробництві, у виробництві дзеркал та іграшок (сріблення), у хімічній промисловості.

Застосу

Вання

Використовуєть

ся як пластифікатор у техніці, для виготовлення ліків і мікстур сиропів ,іншого.

Застосування крохмалю й целюлози. У великих кількостях крохмаль переробляється на декстрини, патоку і глюкозу, які використовуються в кондитерському виробництві. Із крохмалю добувають етанол, у медицині на його основі готують мазі, присипки тощо. Целюлоза у вигляді бавовни, льону, пеньки йде на виготовлення тканин, велика її кількість витрачається на виробництво паперу. Гідролізуючи целюлозу, а потім зброджуючи одержану глюкозу, добувають гідролізний етанол. Глюкоза, добута з целюлози, служить кормом для худоби. Унаслідок термічного розкладу целюлози утворюється метанол, деревне вугілля та інші сполуки. Із целюлози одержують штучний шовк, пластмаси, кіноплівку, бездимний порох, лаки.