Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хімія.doc
Скачиваний:
343
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
8.41 Mб
Скачать

Альдегіди і карбонові кислоти

Альдегіди

Карбонові кислоти

Альдегідами називаються органічні сполуки, у молекулах яких міститься альдегідна функціональна група: – Назви альдегідів за міжнародною номенклатурою утворюються від назв відповідних вуглеводнів із додаванням суфікса -аль. Тривіальні назви утворюються від назв кислот, які можуть бути одержані з цих альдегідів.

Загальна формула альдегідів:

Карбонові кислоти — це органічні сполуки, до складу молекул яких входить карбоксильна функціональна група: – Насичені одноосновні карбонові кислоти містять одну карбоксильну групу й ординарні карбон-карбонові зв’язки. У результаті взаємного впливу атомів у карбоксильній групі: — зв’язок С=О міцніший, ніж в альдегідній групі; — зв’язок O–H менш міцний, ніж у спиртах; — атом Гідрогену більш рухливий і реакційноздатний.

Фізичні властивості альдегідів.

Формальдегід — безбарвний газ із різким задушливим запахом. Добре розчиняється у воді. Температура кипіння . Водний 40%-й розчин формальдегіду називається формаліном. Ацетальдегід — безбарвна легколетка рідина з різким запахом, добре розчинна у воді. Температура кипіння .

Біологічна дія альдегідів.

Альдегіди — отруйні речовини.

Фізичні властивості карбонових кислот.

Мурашина кислота — безбарвна рідина з різким запахом, температура плавлення , кипіння . Розчиняється у воді в будь-яких кількостях. Оцтова кислота — за кімнатної температури безбарвна рідина з різким характерним запахом. За температури нижчої за  (температура плавлення) кристалізується і стає схожою на лід, тому її називають«крижаною» оцтовою кислотою. Температура кипіння . Розчиняється у воді в будь-яких кількостях: 3—9%-й розчин називається оцтом, 70—80%-й розчин — оцтовою есенцією.

Біологічна дія. 

Кислоти викликають хімічні опіки на шкірі. Мурашина кислота міститься у виділеннях залоз мурах, а також у деяких рослинах (наприклад у листі кропиви).

Застосування альдегідів.

Формальдегід застосовують для виробництва фенолформальдегідних смол, барвників, синтетичного каучуку, лікарських і вибухових речовин, а також для дезінфекції приміщень і зберігання біологічних препаратів. Ацетальдегід застосовують для виробництва оцтової кислоти, а також у деяких органічних синтезах. 

Застосування карбонових кислот.

Мурашина кислота застосовується як протрава для фарбування шерсті, консервант фруктових соків і силосу, використовується для дезінфекції місткостей у харчовій промисловості, у хімічних синтезах. Оцтова кислота застосовується для добування пластмас, барвників, ліків, штучних волокон, кіноплівки в хімічних синтезах. Вона використовується як приправа до їжі, для консервації овочів. Солі оцтової кислоти використовують для фарбування тканин, а також для боротьби зі шкідниками сільського господарства. 

Отримання і хімічні властивості альдегідів

Отримання

1. окислення первинних спиртів

2. каталітична дегідрогенізація первинних спиртів

Отримання оцтового альдегіду

1. каталітичне окислення етилену

2. отримання за реакцією Кучерова

 

Хімічні властивості

1. приєднання водню

2. реакції окислення

• окислення біхроматом калію

• реакція срібного дзеркала

• реакція окислення гідроксидом Купруму(ІІ)

3. реакція поліконденсації з фенолом (отримання фенолформальдегідних смол)

Отримання і хімічні властивості одноосновних карбонових кислот

Отримання

1. окислення спиртів або альдегідів

Отримання мурашиної кислоти

1. каталітичне окислення метану

 2CH4 + 3O2 → 2H-COOH + 2H2O

2. Взаємодія оксиду Карбогену(ІІ) з гідроксидом Натрію при нагріванні

CO + NaOH → H-COONa;

H-COONa + H2SO4 → H-COOH + NaHSO4

Отримання оцтової кислоти

1. каталітичне окислення бутану

2CH3–CH2–CH2–CH3 + 5O2 →  4CH3COOH + 2H2O

2. Взаємодія оксиду Карбогену(ІІ) з метанолом

CH3OH + CO → CH3COOH

Отримання ароматичних кислот

1. окислення гомологів бензолу

 

Хімічні властивості

1. карбонові кислоти проявляють всі властивості характерні для неорганічних кислот і єслабкими електролітами:

2СH3COOH + 2Na → 

2СH3COOH + Na2O → 

СH3COOH + NaOH → 

2СH3COOH + Na2CO3 → 

СH3COOH + NaHCO3 → 

СH3COONa + H2SO4 → 

2. утворення складних ефірів (реакція етерифікації) у присутності каталізатора - сульфатної кислоти:

Зворотна реакція називається омиленням або гідролізом складного ефіру.

 *З карбіду кальцію масою 50 г, що містить 0% домішок (за масою) добуто ацетилен, а з нього - ацетальдегід. Яка маса срібла може виділитись внаслідок взаємодії цього альдегіду з надлишком аміачного розчину оксиду аргентуму?

   натрій пропанат                ↓  *  пропанол → пропаналь → пропанова кислота                ↓       пропилпропаноат → пропанова кислота

 

* Масові частки С, Н і О в альдегіді становлять відповідно 62,1; 10,3 і 27,6%. Який об\'єм водню необхідний для відновлення 29 г цього альдегіду?

* Дано речовини: натрій гідрокарбонат, барій гідроксид, етанол, магній оксид, ртуть, сульфур (VI) оксид, кальцій. З якими з них реагуватиме пропанова кислота? Написати рівняння можливих реакцій.

 *Насичена одноосновна карбонова кислота масою 7,4 г повністю нейтралізується розчином калій гідроксиду об\'ємом 20,5 мл з масовою часткою лугу 22,4% і густиною 1,22 г/см3. Знайдіть формулу цієї кислоти.

* Дано речовини: метанол, калій карбонат, калій, гідроксид, кальцій оксид, мідь, барій, карбон (IV) оксид.З якими з них реагуватиме метанова кислота? Написати рівняння можливих реакцій.

* На нейтралізацію 13,22 г одноосновної насиченої карбонової кислоти було витрачено 22,5 мл 25%-ного за масою розчину гідроксиду натрію (ρ=1,27 г/мл). Яка це кислота?

 *Окиснюючи купрум (ІІ) оксидом одноатомний насичений спирт масою 15 г, одержали альдегід і мідь масою 16 г. Яку назву має утворений альдегід?

*Яку масу розчину оцтової кислоти необхідно взяти, щоб добути кальцій ацетат масою 15,8 г?

*Визначте масу метаналю, що міститься у 3л його водного розчину з масовою часткою альдегіду 73% і густиною 1,06г г/моль.

*Яка маса крейди з масовою часткою CaCO3 82% необхідна для нейтралізації 25,6г оцтової кислоти?

*Бутанол масою 14,8г прореагував з надлишком бутанової кислоти . утворився естер масою 26,2г. Яка масова частка виходу продукту за відношенням до теоретичного?

*Окисленням метану масою 1,6 т одержали метаналь масою 2,1т. Обчисліть масову частку практичного виходу метаналю.

*Густина парів одноосновної карбонової кислоти за воднем 37. Яка маса натрій гідроксиду з масовою часткою лугу 15% витратиться на нейтралізацію 11г цієї кислоти?