Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хімія.doc
Скачиваний:
343
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
8.41 Mб
Скачать

Оксиди силіцію

Силіцій(ІV) оксид

Силіцій(ІІ) оксид

Силіцій(IV) оксид (силіцій діоксид, кремнезем), молекулярна формула SiO2

Структурна формула

Кристалічні гратки – атомні, кожна їх структурна одиниця являє собою тетраедр з атомом Силіцію в центрі та атомами Оксигену по вершинах. Це пояснюється тим, що атом Силіцію має більший радіус, ніж атом Карбону. Навколо нього може розміститись не два, а чотири атоми Оксигену, кожний з яких з’єднується з двома атомами Силіцію. Як показує наведена площинна схема, силіцій(IV) оксид має полімерну структуру:

Відмінністю у будові кристалічних граток пояснюється відмінність властивостей діоксидів Карбону і Силіцію.

Фізичні властивості.

Діоксид Силіцію – тверда, кристалічна, безбарвна, тугоплавка речовина, у воді не розчиняється

Монооксид силіцію в природі не зустрічається,але може бути одержаний в електропечах при відновленні кремнезему силіцієм чи вугіллям.

Жовто-коричнева речовина,що повільно окислюється на повітрі до силіцій діоксиду.

Хімічні властивості.

Діоксид Силіцію – кислотний оксид. Взаємодіє у розплавах з лугами, основними оксидами, карбонатами лужних металів з утворенням силікатів:

Кислоти на Силіцій діоксид не діють, крім флуоридної (плавікової) кислоти

Хімічні властивості.

Легкорозчинний в лугах.

Використання.

Силіцій діоксид у вигляді піску широко застосовується у будівництві, для добування скла, кераміки, порцеляни, фаянсу, цегли, цементу та ін. У вигляді кварцу силіцій діоксид використовують у радіотехніці, акустоелектроніці, оптичному приладобудуванні. Синтетичний силіцій діоксид („біла сажа”) служить наповнювачем у виробництві гуми.

Використання.

Під технічною назвою моноокс застосовується для виготовлення деяких фарб,як електроізоляційний матеріал,і для фільтрування повітря

Сульфатна кислота

Молекулярна формула - H2SO4

Структурна формула -

Ступінь окиснення Сульфуру +6.

Фізичні властивості.

Безводна сульфатна кислота – важка, безбарвна, оліїста рідина. Густина її концентрованого розчину (w(H2SO4) = 98%) за стандартних умов 1,84 г/см3. Вона нелетка, запаху не має. Надзвичайно гігроскопічна, активно вбирає вологу. Змішується з водою у будь-яких співвідношеннях. Розчинення сульфатної кислоти у воді супроводжується виділенням великої кількості теплоти. Сульфатна кислота – їдка рідина, роз’їдає папір, шкіру, тканини тощо.

Хімічні властивості багато в чому залежать від її концентрації.