Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
3.9 Mб
Скачать

9.2. Облік цінних паперів у торговому портфелі банку

У торговому портфелі банк обліковує:

а) боргові цінні папери, акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком, мета придбання яких – отримання прибутків від короткотермінових коливань ціни або дилерської маржі та продажу найближчим часом;

б) будь-які інші цінні папери, щодо яких на етапі первісного визнання банк має намір і змогу їх обліку за справедливою вартістю з визначенням переоцінки через прибутки (збитки), крім акцій, які не мають котирувальної ціни на активному ринку, і справедливу вартість яких неможливо достовірно визначити.

Загальна схема обліку цінних паперів у торговому портфелі будується за такими правилами:

1. Цінні папери в торговому портфелі обліковуються за справедливою вартістю у розрізі їх видів, які в плані рахунків представлено групами рахунків, а саме:

140 «Боргові цінні папери, що рефінансуються НБУ у торговому портфелі банку»;

300 «Акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком у торговому портфелі банку»;

301 «Боргові цінні папери в торговому портфелі банку».

2. За кожною групою придбані цінні папери обліковуються у розрізі їх емітентів.

3. У методиці обліку цінних паперів передбачено виконання бухгалтерських записів на позабалансових рахунках за датою операції та датою розрахунку.

Датою операції є дата, з якої банк зобов’язується придбати або продати актив. Дата, з якої актив передається банку, тобто визнається активом банку, або з якої актив передається банком (припинення визнання активу), вважається датою розрахунку.

З дати розрахунку за умови придбання цінного папера починається нарахування процентів, і припиняється ця процедура в разі їх реалізації.

На дату операції вартість придбаних у торговий портфель цінних паперів відображається бухгалтерськими проведеннями:

а) облік вартості цінних паперів, що будуть отримані внаслідок їх придбання:

Д-т рахунка 9350 А «Активи до отримання та депозити до розміщення за спотовими контрактами»;

К-т рахунка 990 «Контррахунки для рахунків розділів 90 – 95»;

б) облік грошових коштів, які мають бути сплачені за придбані цінні папери:

Д-т рахунка 990 «Контррахунки для рахунків розділів 90 – 95»;

К-т рахунка 9360 П «Активи до відправлення та депозити до залучення за спотовими контрактами».

4. Якщо між датою операції і датою розрахунку змінюється справедлива вартість цінних паперів, які купуються, то банк виконує процедуру їх переоцінки з відображенням різниці на результативному рахунку 6203 АП «Результат від торгівлі цінними паперами в торговому портфелі банку». При цьому виконуються наступні записи:

а) на суму дооцінки:

Д-т рахунка 3811 АП «Переоцінка інших фінансових інструментів, що обліковуються за позабалансовими рахунками»;

К-т рахунка 6203;

б) на суму уцінки:

Д-т рахунка 6203;

К-т рахунка 3811.

5. На дату розрахунку за цінні папери, які придбані банком і зараховуються до торгового портфеля, виконуються зворотні проведення до зазначених у правилах 3 і 4.

6. Одночасно на суму переоцінки, що виконувалась у період між датою операції та датою розрахунку, на дату розрахунку виконуються наступні облікові записи, виходячи із виду придбаного цінного папера:

а) на суму дооцінки цінних паперів:

Д-т рахунків: 1405 АП «Переоцінка боргових цінних паперів, що рефінансуються НБУ у торговому портфелі банку», 3007 АП «Переоцінка акцій та інших цінних паперів з нефіксованим прибутком у торговому портфелі банку», 3015 АП «Переоцінка боргових цінних паперів у торговому портфелі банку»;

К-т рахунка 6203;

б) на суму уцінки виконуються зворотні проведення.

7. На баланс банку цінні папери зараховуються за справедливою вартістю, що супроводжується бухгалтерськими проведеннями:

а) на вартість придбаних акцій у розрізі емітентів:

за групою 300:

Д-т рахунків: 3002 А «Акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком, що випущені банком, у торговому портфелі банку»; 3003 А «Акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком, що випущені фінансовими небанківськими установами, у торговому портфелі банку»; 3005 А «Інші акції та цінні папери з нефіксованим прибутком у торговому портфелі банку»;

К-т рахунків грошових коштів;

б) на вартість придбаних боргових цінних паперів:

за групою 140:

1400 А «Облігації внутрішньої державної позики, що рефінансуються НБУ, у торговому портфелі банку»; 1401 А «Облігації зовнішньої державної позики, що рефінансуються НБУ, у торговому портфелі банку»; 1402 А «Боргові цінні папери органів державної влади та місцевого самоврядування, які рефінансуються НБУ, у торговому портфелі банку»; 1403 А «Боргові цінні папери, випущені банком та небанківськими фінансовими установами, що рефінансуються НБУ, у торговому портфелі»; 1404 А «Боргові цінні папери не фінансових підприємств, що рефінансуються НБУ, у торговому портфелі банку»;

К-т рахунків грошових коштів;

за групою 301 «Боргові цінні папери в торговому портфелі банку»:

Д-т рахунків: 3010 А «Боргові цінні папери органів державної влади в торговому портфелі банку»; 3011 А «Боргові цінні папери органів місцевого самоврядування в торговому портфелі банку»; 3012 А «Боргові цінні папери, випущені банками у торговому портфелі банку»; 3013 А «Боргові цінні папери, випущені небанківськими фінансовими установами, у торговому портфелі банку»;

К-т рахунків грошових коштів.

8. Як правило, боргові цінні папери банк купує зі знижкою (дисконтом) або надбавкою (премією). Якщо вартість придбаного боргового цінного папера нижча від його номінальної вартості, то в обліку фіксується сума дисконту, яка в бухгалтерських проведеннях (правило 7) відображається за кредитом таких рахунків відповідно до виду придбаного боргового цінного папера: 1406 КА «Неамортизований дисконт за борговими цінними паперами, що рефінансуються НБУ, у торговому портфелі банку»; 3016 КА «Неамортизований дисконт за борговими цінними паперами в торговому портфелі банку».

Якщо ж номінальна вартість придбаного боргового цінного папера перевищує вартість придбання, то в обліку (правило 7) фіксується запис за дебетом рахунків: 1407 КА «Неамортизована премія за борговими цінними паперами, що рефінансується НБУ, у торговому портфелі банку»; 3017 А «Неамортизована премія за борговими цінними паперами в торговому портфелі банку».

За борговими цінними паперами у торговому портфелі операція з амортизації дисконту (премії) не виконується.

9. Якщо за борговими цінними паперами емітент установлює проміжні дати виплати процентів, тобто вони виплачуються між датою випуску і датою погашення, то такі цінні папери називають купонними. Купуючи цінний папір з накопиченими процентами (від дати останньої сплати купона, чи від дати випуску (якщо проценти не сплачувались)), банк-покупець в обліку фіксує додатковий запис у проведеннях правила 7 на суму накопичених процентів:

Д-т рахунків: 1408 А «Нараховані доходи за борговими ЦП, що рефінансуються НБУ, у торговому портфелі банку»; 3018 А «Нараховані доходи за борговими цінними паперами в торговому портфелі банку».

10. У процесі обліку цінних паперів у торговому портфелі банку їх справедлива вартість може змінюватися. На дату балансу результат пе­реоцінки відображається за балансовим рахунком 6203 в кореспонденції з рахунками переоцінки 3007, 1405, 3015. Бухгалтерські записи наведені у правилі 6.

11. У разі проведення наступної переоцінки цінних паперів у системі бухгалтерського обліку спочатку сторнуються результати попередньої переоцінки, що в обліку відповідає зворотним до наведених у правилі 6 проведенням, а далі фіксуються суми нової переоцінки з відображенням записів, наведених у правилі 6.

12. За правилами нарахування банк виконує процедуру нарахування доходу. Ця процедура поширюється тільки на боргові цінні папери, оскільки від володіння цінними паперами з невизначеним доходом (акціями) банк отримує доходи у вигляді дивідендів.

Банк нараховує процентні доходи за цінними паперами обов'язково на дату їх переоцінки, але не рідше одного разу на місяць, що відповідає бухгалтерським проведенням:

а) нарахування процентного доходу за борговими ЦП групи 140:

Д-т рахунка 1408;

К-т рахунка 6056 АП «Процентні доходи за цінними паперами, що рефінансуються НБУ в торговому портфелі банку»;

б) нарахування процентного доходу за борговими ЦП групи 301:

Д-т рахунка 3018;

К-т рахунка 6057 АП «Процентні доходи за цінними паперами в торговому портфелі банку».

13. Нарахування доходу як дивідендів за акціями в торговому портфелі здійснюється за умови визнання права на отримання платежу (рішення зборів акціонерів емітента), що відповідає бухгалтерському проведенню:

Д-т рахунка 3008 А «Нараховані доходи за акціями та іншими цінними паперами з нефіксованим прибутком у торговому портфелі банку»;

К-т рахунка 6300 П «Дохід у вигляді дивідендів».

14. За умови надходження грошових коштів до банку за належними до отримання нарахованими доходами:

Д-т рахунків грошових коштів;

К-т рахунків нарахованих доходів.

15. Банки можуть реалізовувати цінні папери, що обліковуються у торговому портфелі. Різницю між вартістю реалізації та балансовою вартістю банк відображає за рахунком 6203 «Результат від торгових операцій з цінними паперами в торговому портфелі банку».

16. Якщо дата операції за угодою про продаж цінних паперів не збігається з датою розрахунку, то на дату операції в підсистемі позабалансового обліку фіксується такі бухгалтерські проведення:

а) на суму грошових коштів, належних до отримання за ЦП, що продаються:

Д-т рахунка 9350 А «Активи до отримання та депозити до розміщення за спотовими контрактами»;

К-т рахунка групи 990 «Контррахунки для рахунків розділів 90 – 95»;

б) на вартість цінних паперів, що продаються:

Д-т рахунка групи 990 «Контррахунки для рахунків розділів 90 – 95»

К-т рахунка 9360 П «Активи до відправлення та депозити до залучення за спотовими контрактами».

17. На дату розрахунку за позабалансовими рахунками виконується зворотне проведення.

18. Банк-продавець на дату розрахунку припиняє визнавати продані цінні папери, а в обліку закриває всі рахунки, за якими мали місце записи щодо проданого цінного папера:

а) за акціями та іншими ЦП з нефіксованим прибутком:

Д-т рахунків: 1408, 3018;

К-т рахунків: 3002, 3003, 3005, за якими вони обліковувалися за справедливою вартістю.

Кредитується або дебетується рахунок переоцінки (3007) виходячи із наявного залишку за цим рахунком.

Кредитується або дебетується результативний рахунок 6203: за умови отримання прибутку від реалізації його сума відображається за кредитом рахунка, а при отриманні збитків – за дебетом цього рахунка.

Дебетуються рахунки грошових коштів на суму отриманих коштів від реалізації;

б) за борговими цінними паперами:

Д-т рахунків грошових коштів – на суму, отриману від реалізації;

К-т рахунків нарахованих доходів (1408, 3018) – на суму нарахованих доходів від останньої сплати купона до дати розрахунку за ЦП, які продаються;

К-т рахунків з обліку боргових цінних паперів (1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 3010, 3011, 3012, 3013, 3014) – на суму номіналу.

Дебетуються чи кредитуються рахунки переоцінки (1405, 3015) – на суму дооцінки (кредит), на суму уцінки (дебет).

Д-т рахунків неамортизованого дисконту (1406, 3016) – на суму неамортизованого дисконту;

К-т рахунків неамортизованої премії (1407, 3017) – на суму неамортизованої премії;

Д-т результативного рахунка 6203 – на суму збитку від реалізації ЦП;

К-т рахунка 6203 – на суму прибутку від реалізації.

19. Погашення емітентом боргових цінних паперів у торговому портфелі:

а) за наявності уцінки сторнується її сума:

Д-т рахунків 1405, 3015;

К-т рахунка 6203;

б) за наявності дооцінки сторнується її сума:

Д-т рахунка 6203;

К-т рахунків 1405,3015;

в) на суму погашення:

Д-т рахунків грошових коштів

К-т рахунків групи 140 і 301, за якими обліковувався номінал цінних паперів (1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 3010, 3011, 3012, 3013, 3014);

К-т рахунків неамортизованої премії (1407, 3017);

Д-т рахунків неамортизованого дисконту (1406, 3016);

К-т рахунків нарахованих доходів (1408, 3018).

Зазначені правила формують методику обліку цінних паперів у торговому портфелі банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]