Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
3.9 Mб
Скачать

1.4. Види комерційних банків

У банківській системі України функціонують комерційні банки, різні за формою власності, організаційною формою діяльності, величиною капіталу, спеціалізацією:

1. Залежно від форм власності комерційні банки бувають:

державні;

приватні;

акціонерні;

колективні;

змішані.

2. Залежно від організаційних форм діяльності комерційні банки поділяються на:

Унітарні банки засновані на принципах єдиновладдя й мають єдиного власника в особі держави чи приватної особи. (В Україні працюють два унітарні комерційні банки, обидва вони державні – Ощадбанк і Укрексімбанк (експортно-імпортний банк)).

Акціонерні банки формують свій капітал об’єднанням індивідуальних капіталів засновників через випуск і реалізацію акцій. Власником капіталу банку є саме акціонерне товариство, тобто банк. Акціонери не мають права вимагати від банку повернення своїх внесків, що підвищує його стійкість і надійність.

Пайові комерційні банки не володіють своїм капіталом, оскільки кожен з учасників зберігає право власності на свою частку капіталу, а не передає його банку.

Акціонерні банки в Україні утворюються як товариства відкритого й закритого типів. Пайові комерційні банки організовуються на засадах то­вариств з обмеженою відповідальністю, тобто товариств, де відповідаль­ність кожного учасника обмежена розміром його внеску до загального капіталу банку.

3. Залежно від величини статутного фонду, а також величини власного капіталу й активів комерційні банки поділяються на дрібні, середні, великі та найбільші.

Більшість діючих в Україні банків слід віднести до дрібних і середніх.

4. Залежно від наявності філій комерційні банки бувають:

безфілійні;

малофілійні;

багатофілійні.

5. Залежно від території діяльності комерційні банки бувають:

Міжнародні, що створюються за участю іноземного капіталу й можуть мати свої філії за кордоном;

міжрегіональні, до яких належать багатофілійні банки, що мають розгалужену мережу своїх відділень на всій території країни;

регіональні (місцеві), що обслуговують, як правило, клієнтів одного регіону, міста, району, області.

Більшість вітчизняних комерційних банків є регіональними.

6. Залежно від діапазону виконуваних операцій комерційні банки поділяються на:

універсальні, що виконують широкий спектр операцій і надають різноманітні послуги клієнтам;

спеціалізовані, що обслуговують певну категорію клієнтів (клієнтська спеціалізація);

спеціалізовані, що обслуговують юридичних і фізичних осіб переважно однієї певної галузі (галузева спеціалізація);

спеціалізовані, що надають більшості своїх клієнтів обмежену кількість послуг (функціональна спеціалізація).

У процесі діяльності банки можуть утворювати банківські об’єднання.

Банківські об’єднання утворюються банками (тільки банківські об’єднання) або іншими установами за участю банків (об’єднання змішаного типу) для координації та узгодження дій, підвищення ефективності своєї політики, для захисту професійних інтересів.

Основними видами банківських об’єднань є об’єднання корпоративного типу, асоційованого комерційного типу і некомерційні асоційовані об’єднання.

Банківський концернце монопольне об’єднання акціонерних банків, у якому головне акціонерне товариство володіє контрольним пакетом акцій юридично самостійних банків (дочірніх товариств).

Банківський холдинг – об’єднання змішаного типу. До його складу, крім банків, входять різні парабанківські установи (страхові, лізингові, факторингові та інші компанії).

Виділяють:

однобанківські холдингові компанії;

багатобанківські холдингові компанії (фінансові концерни).

Банківський трест – це монопольне об’єднання банків, яке створюється шляхом об’єднання власності банків, що входять до його складу. При цьому останні втрачають юридичну, комерційну самостійність і підпорядковуються єдиному органу управління. Базується на пайових засадах.

Асоційовані об’єднання носять добровільний характер членства на підставі спільних інтересів на відміну від корпоративних об’єднань. Характерні риси асоційованих об’єднань:

вільний вибір організаційної форми та виходу зі складу учасників об’єднання;

делегування ряду повноважень об’єднанню на підставі рішень, що приймаються його членами;

договірна форма організації відносин між учасниками та асоціацією.

Асоційовані підприємства – це група суб’єктів господарювання, юридичних осіб, пов'язаних між собою відносинами економічної та (або) організаційної залежностей у формі участі у статутному капіталі та (або) управлінні.

До асоційованих об’єднань комерційного типу належать картелі, консорціуми, синдикати. До об’єднань некомерційного типу – асоціації, спілки та ліги.

Банківський картель – це об’єднання великих банків, в основі якого – угода про розподіл сфер діяльності (узгодження і проведення єдиної політики при встановленні процентних ставок, виплаті дивідендів, умов кредитування тощо). Зберігається незалежність банків, які входять до складу картелі.

Банківський консорціум (синдикат) – тимчасове статутне об’єднання банків для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети (проведення спільних кредитних операцій, зниження кредитного ризику). Консорціум використовує кошти, якими його наділяють учасники, централізовані ресурси, виділені на фінансування відповідної програми, а також кошти, що надходять з інших джерел, у порядку, визначеному його статутом. У разі досягнення мети його створення консорціум припиняє свою діяльність. Зберігається незалежність банків, які входять до складу консорціуму (синдикату).

Асоціація – договірне об’єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності підприємств, що об’єдналися шляхом централізації однієї або кількох виробничих та управлінських функцій, розвитку спеціалізації і кооперації виробництва, організації спільних виробництв на основі об’єднання учасниками фінансових та матеріальних ресурсів для задоволення переважно господарських потреб учасників асоціації. Асоціація не має права втручатися в господарську діяльність підприємств – учасників асоціації. За рішенням учасників асоціація може бути уповноважена представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями.

Згідно з Законом України «Про банки і банківську діяльність» банки мають право створювати банківські об’єднання таких типів: банківська корпорація, банківська холдингова група, фінансова холдингова група та банківські спілки та асоціації.

Банківська корпорація – це юридична особа (банк), засновниками та акціонерами якої можуть бути виключно банки; створюється з метою концентрації капіталів банків – учасників корпорації, підвищення їх загальної ліквідності та платоспроможності, а також забезпечення координації й нагляду за їх діяльністю (банки зберігають юридичну самостійність у межах, визначених їх статутами).

Банківська холдингова група складається виключно з банків та парабанківських установ.

Банківська холдингова група – це банківське об’єднання, до складу якого входять виключно банки.

Материнському банку банківської холдингової групи має належати не менше 50 відсотків акціонерного (пайового) капіталу або голосів кожного з інших учасників групи, які є його дочірніми банками. Дочірній банк не має права володіти акціями материнського банку. У разі якщо дочірній банк набув права власності на акції материнського банку, він зобов’язаний відчужити їх у місячний термін. Банківські холдингові групи дозволяється створювати лише за умови, що угода про їх створення передбачає покладання на головний банк групи додаткових організаційних функцій стосовно банків – членів групи, а також створення системи управління спільною діяльністю. Банківський нагляд за діяльністю банківської холдингової групи здійснюється на індивідуальній та консолідованій основі. Материнський банк банківської холдингової групи відповідає за зобов’язаннями своїх членів у межах свого внеску в капіталі кожного з них, якщо інше не передбачено законом або угодою між ними.

Фінансова холдингова група має складатися переважно або виключно з установ, що надають фінансові послуги, причому се­ред них повинен бути щонайменше один банк, і материнська компанія має бути фінансовою установою.

Банки можуть бути учасниками фінансових промислових груп і можуть входити до складу одного з об’єднань.

Банківські спілки та асоціації – це неприбуткові договірні об’єднання банків, які не мають права втручатися в діяльність банків – членів асоціації (спілки).

Асоціація українських банків недержавна, незалежна, добровільна, некомерційна організація, що об’єднує комерційні банки та банківські об’єднання і створена для сприяння розвитку банківської системи України, представництва інтересів своїх членів в органах державної влади й управління, захисту прав банків, забезпечення зв’язків із громадськістю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]