Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ПМД(БЖД,незнаю зачем он))).doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Задишка, ядуха.

Задишка характеризується частим та підсиленим диханням, відчуттям нестачі повітря. Причини задишки― зниження скорочувальної функції лівого шлуночка серця, утворення венозного застою крові і зростання кількості вуглекислоти в крові, внаслідок чого відбувається подразнення дихального центра.

Таким чином, задишка є однією з перших ознак серцевої недостатності, при якій відмічається нестача кисню в крові (гіпоксемія) і в тканинах (гіпоксія).

При незначному послабленні серцевого м’яза задишка виникає тільки при фізичному навантаженні.

Раптове послаблення серцевого м’яза при дії екстремальних факторів викликає раптову задишку у вигляді приступів ядухи, які називаються приступами серцевої астми.

Треба пам’ятати, що характерною ознакою серцевої задишки є підсилення її у положенні лежачи і зменшення у положенні сидячи чи стоячи. Пояснюється це тим, що в горизонтальному положенні приплив венозної крові до серця та судин легенів полегшується, а відтік її від лівого шлуночка утруднюється внаслідок його ослаблення, тому підвищується тиск у капілярах легень.

Набряки.

При порушенні функцій серцевого м’яза розвиваються набряки. Це є наслідком того, що ослаблий м’яз не спроможний викинути всю кров у легеневу артерію і аорту, в результаті чого в шлуночках виникає застій крові. Поступово він поширюється на всю венозну систему великого кола кровообігу.

Серцеві набряки належать до так званих механічних набряків, що виникають внаслідок підвищеного тиску у венозних судинах і капілярах і мають ряд характерних рис: з’являються на нижніх кінцівках, тобто в найбільш віддаленому від серця місці, під кінець дня, а до ранку зникають. Якщо потерпілий (хворий) лежить, то набряки з’являються в ділянці крижів, сідниць, нижньої поверхні стегон. Шкіра над набряком стає гладенькою, блискучою, її температура і чутливість знижуються.

При подальшому ослабленні серця рідина з’являється і в порожнинах ― черевній, плевральній, порожнині перикарда.

Ціаноз (синюха).

Синюшний колір губ, кінчика носа, пальців рук і ніг називається ціанозом. Частіше ціаноз з’являється раніше набряків і також є результатом серцевої недостатності. Синюшний колір є результатом збільшення в крові відновленого гемоглобіну.

Серед екстремальних станів, або станів, критичних для життя, які виникають в органах кровообігу при дії екстремальних факторів, відносять гостру судинну недостатність, стенокардію, інфаркт міокарда, гостру серцеву недостатність, гіпертонічну кризу, раптову зупинку серця (табл.1.1.).

Таблиця 1.1. Визначення загрозливих для життя станів з боку серцево-судинної системи

Дія екстремальних факторів

Загрозливі для життя стани

з боку серцево-судинної системи

Загальні ознаки:

  1. Відчуття жаху.

  2. Болі у ділянці серця

  • тривалість;

  • локалізація;

  • іррадіація;

  • умови виникнення.

  1. Задишка, ядуха.

  2. Серцебиття (порушення ритму).

  3. Набряки (нижні кінцівки).

  4. Головний біль.

  5. Зміни артеріального тиску крові.

  6. Ціаноз шкіри.

Стенокардія

Інфаркт міокарда

Гостра судинна недостатність

Гіпертонічний криз