Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ПМД(БЖД,незнаю зачем он))).doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Гострі форми ішемічної хвороби серця (іхс).

Ішемічна хвороба серця ― ураження міокарда, зумовлене порушенням серцевого кровообігу.

Виникає внаслідок порушення рівноваги між серцевим кровотоком і живленням серцевого м’яза.

ІХС є розповсюдженим ураженням. Зустрічається у чоловіків у віці до 60 років в 2―4 рази частіше, ніж у жінок. Після 60 років ― частота однакова.

ІХС розвивається і у молодшому віці (30―40 років).

А). Однією із форм ІХС є стенокардія. Основною ознакою стенокардії є біль, що локалізується, як правило, за грудиною, і виникає частіше під час фізичного навантаження (ходьба, особливо швидка, носіння ноші).

Біль має стискаючий, здавлючий характер. Дуже часто хворі скаржаться не на біль, а на відчуття тиснення і паління. Біль має нападопоподібний характер, раптово з’являючись і швидко зникаючи, звичайно триває 1―5 хв., іноді довше. Біль найчастіше віддає у ліву руку, плече, лопатку, шию, мочку вуха, нижню щелепу, зуби.

Під час болю у людини виникає страх смерті, відчуття катастрофи. Вона завмирає, намагається не рухатись.

Для приступу стенокардії дуже характерним є зв’язок болю з впливом на організм певного фактора: біль припиняється, коли цей фактор припиняє діяти.

Обличчя хворого під час приступу часто блідне з синюхою, покрите холодним потом. Кінцівки холодні. Дихання рідке, поверхове. Пульс рідкий, АТ крові під час приступу частіше підвищується.

Обсяг і послідовність першої медичної допомоги (алгоритм 1.2.).

Завдання: швидко зупинити біль і попередити повторні напади:

  1. Хворому забезпечити цілковитий спокій (фізичний, психічний).

  2. Покласти у ліжко або посадити.

  3. В приміщенні забезпечити доступ свіжого повітря.

  4. Покласти під язик пігулку нітрогліцерину, або 2―3 краплі 1%-ного спиртового розчину на шматочок цукру.

  5. Застосування валідолу, валокордину, крапель Зеленіна, в цих випадках має менше значення і може бути ефективним при легких приступах.

  6. Коли нема терапевтичного ефекту від нітрогліцерину, приймання його можна повторити, а потім (або відразу) ввести підшкірно або внутрішньом’язово суміш анальгіну з ношпою і димедролом.

  7. Одночасно з призначенням нітрогліцерину застосовують відволікаючі процедури: гірчичники на ділянку серця і грудину, покласти ліву руку по лікоть в гарячу воду.

Б). Другою формою гострої ІХС є інфаркт міокарда― порушення, яке супроводжується некрозом окремих ділянок серцевого м’яза внаслідок невідповідності серцевого кровообігу потребам серцевого м’яза в кисні.

Домінуючою ознакою інфаркту міокарда є біль у ділянці серця, але, на відміну від стенокардії, більш виражений, тривалий, що не лікується нітрогліцерином.

Частіше біль має давлячий, стискаючий, сковуючий характер, як правило, віддає в ліве плече, ліву руку, шию, міжлопаткову ділянку.

Під час больового приступу у людини виникає страх смерті, обличчя блідне, покривається холодним потом, задишка. АТ крові знижується, пульс частий, аритмічний.

У більшості хворих на інфаркт міокарда спостерігається підвищення температури тіла.