Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник.docx
Скачиваний:
364
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
405.24 Кб
Скачать

Державна служба автомобільних доріг україни

УКРАВТОДОР)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОСІБНИК З БУДІВНИЦТВА АСФАЛЬТОБЕТОННИХ ПОКРИТТІВ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ, МОСТІВ І АЕРОДРОМІВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Київ

2008

ПЕРЕДМОВА

 

1 РОЗРОБЛЕНО:          Харківський національний автомобільно-дорожній університет

за участю:

Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна

ДНТЦ Дор’якість

 

   

  РОЗРОБНИКИ:          В. Жданюк, д. т. н. (керівник розробки); О.Воловик;           О. Говоруха; В. Зінченко, к.т.н.; Ю. Масюк;                         Є. Прусенко, к.т.н.; В. Терлецька; В. Титар, к. т. н.;             А. Туренко, д. т. н. (ХНАДУ); В. Даценко, к. т. н. (ДНТЦ Дор’якість), О. Даценко (ДерждорНДІ);  

    

2 ВНЕСЕНО:                Управління науково-технічної політики, Департамент автомобільних доріг Державної служби автомобільних доріг України (Укравтодор)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 ЗАТВЕРДЖЕНО

ТА НАДАНО

ЧИННОСТІ:                  Наказ Державної служби автомобільних доріг України (Укравтодор) від ..................... №................

 

4 УВЕДЕНО ВПЕРШЕ

                                                                

 

 

_____________________________________________________________________________

Право власності на цей документ належить Державній службі автомобільних доріг України “Укравтодор”.

Відтворювати, тиражувати та розповсюджувати його повністю чи частково на будь-яких носіях інформації без офіційного дозволу “Укравтодору” заборонено.

 

 

 

1 Загальні положення

 

         «Посібник з будівництва асфальтобетонних покриттів автомобільних доріг, мостів і аеропортів» (далі Посібник) розроблені з урахуванням загальних положень ДБН В. 2.3-4, ДСТУ Б В.2.7-119, ДСТУ  Б В.2.7-127, Б В.2.7-135, ДСТУ Б В.2.7-89, ДСТУ 4044 і призначені для інженерно-технічених працівників дорожніх підприємств незалежно від форми власності та підпорядкованості, які виконують роботи з будівництва асфальтобетонних покриттів автомобільних доріг, мостів і аеродромів.

         Асфальтобетонні покриття представляють собою верхню частину конструкції дорожнього одягу, яка може складатись із одного або декількох шарів, що укладаються на підготовлений шар основи, який теж може бути улаштований із асфальтобетонних сумішей або інших дорожньо-будівельних матеріалів. Асфальтобетонний шар основи представляє собою шар конструкції дорожнього одягу, який улаштовується на шарі із щебеню, або іншого дорожньо-будівельного матеріалу, і призначений для улаштування зверху нього шару асфальтобетонного покриття.

         При будівництві асфальтобетонних покриттів і шарів основи допускається стадійне виконання робіт з організацією тимчасового руху автомобільного транспорту по проміжному конструктивному шарі дорожнього одягу.

         Посібник включає вказівки з приготування асфальтобетонних сумішей, які застосовуються у гарячому і холодному стані та виконання робіт з будівництва асфальтобетонних покриттів. Окрім цього, у Посібнику наведена інформація щодо раціонального вибору типу, виду і складу асфальтобетонних сумішей, призначених для улаштування асфальтобетонних покриттів з урахуванням кліматичних і експлуатаційних умов, а також вказівки з контролю якості робіт та приймання готового покриття.