Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник.docx
Скачиваний:
365
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
405.24 Кб
Скачать

4. Особливості технології приготування асфальтобетонних сумішей

 

Асфальтобетонний завод повинен працювати відповідно до вимог технологічного регламенту, розробленого стосовно даного заводу.

 

4.1 Розташування асфальтобетонних заводів та організація виробництва

 

Асфальтобетонні суміші готують у відповідності з ДСТУ  Б.В.2.7-127  на асфальтобетонних заводах (АБЗ) в асфальтозмішувачах примусової дії.

Залежно від схеми розміщення АБЗ підрозділяють на прирейкові, розташовані біля залізничних станцій, і притрасові, що знаходяться поблизу об'єктів будівництва (дороги). Прирейкові АБЗ традиційно суміщають з базою постачання матеріалів, притрасові забезпечуються матеріалами з прирейкових баз.

По здатності до передислокації АБЗ діляться на пересувні (мобільні), напівстаціонарні і стаціонарні. Пересувні АБЗ працюють на одному місці не більше 1 сезону, полустаціонарні — 1-2 сезони, стаціонарні - більш 2-х сезонів. При будівництві автомобільних доріг загального користування доцільно використовувати пересувні АБЗ, що дає можливість передислоковувати їх протягом будівельного сезону.

Місце розташування АБЗ встановлюють шляхом техніко-економічного обґрунтування за умов доставки асфальтобетонної суміші до місця укладання з необхідною температурою.

Технологія робіт по прийманню вихідних матеріалів, складуванню і внутрізаводському транспортуванню повинна виключати можливість їх змішування або забруднення.

На прирейкових АБЗ розвантаження щебеню і піску здійснюють (як правило) з підвищеного залізничного тупіка в підрейкові приймальні бункери, а складування цих мінеральних матеріалів здійснюється через спеціальні естакади або радіально - штабелюючий конвеєр на підготовлені майданчики із спеціальними перегородками, які перешкоджають змішуванню різних фракцій.

Мінеральний порошок розвантажують із залізничних вагонів або цементовозів пневмотранспортом у склади силосного типу або у витратні ємкості АБЗ.

Вивантаження бітуму з бункерних напіввагонів або цистерн повинне проводитись так, щоб виключити його обводнення і забруднення. Типові бітумосховища прирейкового типу можуть мати місткість, кратну 500 т (1x500, 2x500, 3x500 т і т.д.).

Для зберігання бітуму на прирейкових АБЗ використовують бітумосховища закритого типа, обладнані пристроями для нагрівання бітуму до текучого стану і перекачування його в бітумні котли.

На притрасових АБЗ бітумосховища не влаштовують, гарячий і зневоднений бітум доставляють туди з прирейкових баз або безпосередньо із нафтопереробних заводів автобітумовозами і вивантажують в робочі бітумні котли.

АБЗ зарубіжного виробництва, залежно від умов контракту, можуть оснащуватися частковим або повним комплектом додаткового обладнання, включаючи устаткування для складування і внутрішньозаводського транспортування матеріалів, а також пристрої для введення добавок.

Теплопостачання АБЗ слід здійснювати від зовнішніх джерел або від власних котелень, які працюють на природному газі, пічному паливі або мазуті.

На території АБЗ повинні розміщуватися адміністративне приміщення, лабораторія, склад, туалет, душова і вагова (доцільно в блоковій компоновці). На притрасових  АБЗ можуть бути використані типові модулі контейнерного типу. Територія АБ3 повинна мати тверде покриття.

З метою охорони навколишнього середовища  АБЗ повинен мати комплекс очисних споруд. Нові АБЗ будують відповідно до Генерального плану, їх розміщення і компоновку визначають на підставі техніко-економічного порівняння варіантів.