Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник.docx
Скачиваний:
365
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
405.24 Кб
Скачать

7.5 Контроль безпеки при виконанні робіт

 

Перед початком робіт інженер з техніки безпеки і бригадир обходять об'єкт і фіксують помічені порушення правил техніки безпеки з занесенням в спеціальний журнал, у якому вказується термін усунення порушень.

При прийманні асфальтобетонної суміші на об'єкті виділяється робітник-сигнальник, який зустрічає автомобілі з сумішшю і керує її розвантаженням в бункер асфальтоукладача. При розвантаженні автомобілів-самоскидів робітникам забороняється знаходитись між бункером асфальтоукладача і самоскидом. Піднятий кузов автомобіля дозволяється очищати тільки спеціальним скребком з довгою ручкою, працюючи тільки із землі, а не з коліс або борту автомобіля.

Під час робіт забороняється: вихід робітників за межі огорожі, знаходження робітників на покритті під час його ущільнення котками, присутність сторонніх осіб на будівельному майданчику.

Після завершення зміни робочий інструмент, інвентар і захисні пристосування повинні бути прибрані в спеціально відведені місця, що не заважають руху загального транспорту, а механізми повинні бути відведені на спеціальні стоянки, які знаходяться за межами проїжджої частини.

У разі проведення робіт в нічну або вечірню зміну робітники повинні отримати спеціальний інструктаж щодо робіт в темний період доби. Всі механізми, що працюють у темний період доби, повинні мати освітлення і звукову сигналізацією.

При перервах в роботі відпочинок робітників дозволяється тільки в побутовому приміщенні, або спеціально відведених для цього та обладнаних місцях.

 

8. Будівництво покриттів автомобільних доріг із застосуванням асфальтобетонних сумішей

 

8.1 Загальні положення

 

При улаштуванні асфальтобетонних покриттів необхідно керуватись загальними положеннями ДБН В. 2.3-4, ДБН А.3.1-5, СНиП  3.06.06, ДБН В.2.3-14, а також вказівками цього Посібника.

         Початку робіт передує розробка проекту виконання робіт. Проект виконання робіт є основою для організації процесу, оперативного контролю та обліку. Проект виконання робіт включає:

-         генеральний план об’єкту, що будується або реконструюється;

-         технологічну послідовність виконання робіт (технологічні карти);

-         схеми руху транспорту загального користування і будівельної техніки при виконанні робіт;

-         схеми установки огородження і знаків у місцях виконання робіт;

-         місця заправки будівельної техніки у процесі робіт і місця стоянок механізмів у неробочий період;

-         календарний графік виконання робіт з наведенням термінів, змінних об’ємів робіт, кількості механізмів;

-         пояснювальну записку з обґрунтуванням організації і технології робіт, переліком заходів щодо забезпечення безпечних умов виконання робіт, особливі умови об’єкту. 

До початку робіт з будівництва дорожнього одягу повинні бути виконані всі роботи, передбачені проектом: прокладені підземні комунікації, влаштовані труби, дренаж, в міських умовах укладений бортовий камінь і виведені на проекті відмітки кришки люків підземних комунікацій.

Шар основи, на який передбачається укладати асфальтобетонну суміш, повинен бути ущільненим до нормованої щільності і мати відповідну рівність поверхні, згідно з вимогами ДБН В. 2.3-4. При наявності на поверхні значних нерівностей необхідно влаштовувати додатковий вирівнюючий шар, або проводити вирівнювання способом фрезерування. Не пізніше, ніж за 6 годин до початку укладання асфальтобетонної суміші шар основи очищають від пилу і бруду стиснутим повітрям, механічними щітками або іншим способом та обробляють рідким нафтовим бітумом за ГОСТ 11955, або бітумною емульсією за ДСТУ Б В.2.7-129. При обробцы бытумом його витрата становить 0,5-0,8 л/м2 у випадку необробленої щебеневої основи, і 0,2-0,3 л/м2 – у випадку основи або нижнього шару покриття із асфальтобетону. При обробці нижнього шару  бітумною емульсією з вмістом 60 % бітуму її витрата становить, відповідно, 0,6 -0,9 л/м2 і 0,3 - 0,4 л/м2. Якщо після улаштування нижнього шару із асфальтобетонної суміші пройшло не більше 2-х діб, підгрунтовку можна не виконувати (якщо за указаний період не було руху транспорту і шар не забруднений).

Щоб уникнути нерівномірного розливу бітуму або бітумної емульсії перед підгрунтуванням нижнього шару слід очистити і відрегулювати сопла автогудронатора.

Транспортування асфальтобетонних сумішей до місця укладання здійснюють автосамоскидами вантажопідйомністю до 25-35 т, забезпечених системою обігріву кузова вихлопними газами  та брезентовим укриттям.

Перед завантаженням асфальтобетонної суміші кузов автосамоскида слід очистити від залишків суміші від попередньої возки і побічних домішок, після чого змазати спеціальними розчинами або емульсіями. Заборонено змазувати кузов мазутом, гасом, дизельним пальним, які є розчинниками бітуму.

Завантаження асфальтобетонної суміші з асфальтозмішувача або бункера - накопичувача слід здійснювати за наступною схемою: спочатку завантажують асфальтобетонну суміш у передню частину кузова, потім у задню і тільки після цього у середню, або ж навпаки (спочатку у задню частину кузова, потім у передню, після чого у середню).  Краще завантажувати суміш у самоскид кількома порціями, ніж однією великою. Не рекомендується завантажувати самоскид сумішшю за один етап, що може викликати її «зернову» сегрегацію. При завантаженні однією порцією крупні зерна, скачуючись по відкосах конічної купи та розташовуються поблизу бортів кузова Правильна і неправильна схеми завантаження автосамоскидів асфальтобетонною сумішею наведені на рис. 8.1 і 8.2.

                                             

Рис. 8.1 Неправильна схема завантаження автосамоскида асфальтобетонною сумішшю

                                         

Рис. 8.2 Правильна схема завантаження автосамоскида асфальтобетонною сумішшю