Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник.docx
Скачиваний:
365
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
405.24 Кб
Скачать

8.6 Особливості будівництва покриттів із литих асфальтобетонних сумішей

 

Перевезення литих сумішей здійснюється в спеціальних котлах – термосах, обладнаних системою підігріву, перемішування і порційного розвантажування суміші. У процесі транспортування температура у котлі-термосі повинна підтримуватись на рівні не нижче 180 оС, а час перемішування не повинен бути меншим 20 хвилин.

Улаштування покриттів із литих сумішей необхідно робити тільки у суху погоду при температурах весною не нижче +5 оС, а восени не нижче +10 оС.

Суміші укладають тільки на сухий шар основи, підгрунтований рідким бітумом або емульсією.

Для укладання литих асфальтобетонних сумішей використовують спеціальні укладальники з обігрівом приймального бункеру і вигладжувальної плити.

Під час укладання температура литої асфальтобетонної суміші повинна бути у межах 200-240 оС. Щоб запобігти розтіканню литої суміші при її укладанні у покриття необхідно обов’язково використовувати ковзну опалубку або упорні бруси.

Для забезпечення шорсткості покриття із литих сумішей необхідно відразу після укладання здійснити розсипання дрібного чорного щебеню фракції 3-5 мм із розрахунку 5-8 кг/м2 та здійснити його прикатку легким котком.

Рух транспорту по готовому покриттю можна відкривати після закінчення робіт та вистигання литого асфальтобетону до температури навколишнього середовища.

Крім спорудження дорожніх покриттів литі асфальтобетонні суміші придатні для влаштування і ремонту закритих деформаційних швів на мостах та шляхопроводах.

 

8.7 Особливості будівництва покриттів із холодних асфальтобетонних сумішей

 

При укладанні холодної асфальтобетонної суміші асфальтоукладачем товщина шару у порівнянні з проектною повинна бути вищою на 60-70 %.

Холодні асфальтобетонні суміші слід ущільнювати самохідними котками на пневмошинах у середньому за 6-10 проходів по одному сліду.

         При відсутності пневмокотків ущільнення можна проводити легкими гладковальцьовими моторними котками за 4-6 проходів одним слідом.  При товщині шару більше 4 см холодну суміш можна ущільнювати більш важкими моторними котками, але при виникненні тріщин ущільнення відразу припиняють.

         Кінцеве ущільнення холодних асфальтобетонних сумішей у покриттях досягається за рахунок пневмошин проїзжаючого транспорту, швидкість руху якого протягом перших 10 діб  після укладання суміші обмежується 40 км/год.

 

 

9. Особливості будівництва асфальтобетонних покриттів у специфічних умовах

 

 

9.1 Особливості будівництва асфальтобетонних покриттів на мостах та шляхопроводах

 

 

Будівництво асфальтобетонних покриттів на мостах слід здійснювати з урахуванням особливостей умов експлуатації шарів асфальтобетону, укладених на прогонову будову. Ці умови відрізняються як за температурним режимом шару асфальтобетонного покриття, так і за характером напружено-деформованого стану асфальтобетонного покриття, укладеного на прогонову будову, порівняно з умовами роботи асфальтобетонного покриття в традиційній конструкції дорожнього одягу. Тому при будівництві покриттів на мостах і шляхопроводах застосовують асфальтобетон, що характеризується підвищеною деформативністю і водонепроникністю.

Нормативні документи не регламентують застосування спеціальних видів асфальтобетонних сумішей для покриттів мостів. Для влаштування покриттів на автодорожніх мостах і шляхопроводах (особливо металевих) повинні прийматися асфальтобетонні суміші, з урахуванням специфіки умов роботи мостів різної конструкції, відповідно до вимог ДБН В.2.3-14.  Для влаштування покриттів на мостах можуть застосовуватись гарячі асфальтобетонні суміші, що відповідають вимогам ДСТУ Б В.2.7-119, ДСТУ Б В.2.7-127 та ВБН В.2.7-218-…:2008.

Основною функцією шару покриття конструкції дорожнього одягу на мосту або шляхопроводі є забезпечення нормативного коефіцієнта зчеплення колеса з покриттям і водонепроникності.

Конструкції дорожнього одягу на мостах проектуються не менше ніж з двох асфальтобетонних шарів покриття максимальної щільності, захисного шару гідроізоляції і безпосередньо шару гідроізоляції. Згідно з ДБН В.2.3-14 при влаштуванні асфальтобетонних покриттів на мостах слід влаштовувати двошарові покриття загальною товщиною не більше 9 см. Тип асфальтобетонної суміші і марку бітуму, призначеного для приготування суміші, вибирають залежно від категорії дороги і кліматичних умов району будівництва відповідно до вимог таблиць Б.4 і Б.5, що наведені у додатку Б. Для доріг III і IV категорій на ділянках з легкими умовами руху допускається влаштування покриттів на мостах з асфальтобетону II марки.

Водонепроникність покриттів на мостах забезпечується за рахунок застосування асфальтобетону з мінімальними значеннями водонасичення, зокрема, шляхом влаштування верхнього шару покриття з литого асфальтобетону.

Литі асфальтобетонні суміші готують, як правило, на основі бітумополімерів або гумобітумних в’яжучих. Такі суміші укладають у верхній шар покриття товщиною 4-5 см на заздалегідь ущільнений нижній шар покриття з гарячої асфальтобетонної суміші. Для забезпечення шорсткості покриття зверху влаштовується тонкий шорсткий шар зносу. Укладання литих асфальтобетонних сумішей здійснюють за допомогою спеціального асфальтоукладача. Гарячі асфальтобетонні суміші укладають за допомогою традиційних асфальтоукладачів.

При влаштуванні дорожнього одягу на мостах слід особливу увага приділяти забезпеченню міцного зчеплення нижнього асфальтобетонного шару покриття з захисним шаром гідроізоляції та між верхнім і нижнім асфальтобетонним шаром покриття. Для цього верхній шар покриття необхідно укладати відразу ж після вистигання нижнього ущільненого шару покриття. Ущільнення шарів покриття із гарячих асфальтобетонних сумішей на мостах доцільно здійснювати пневмокотками. Застосування віброкотків для ущільнення шарів покриття із асфальтобетонних сумішей на мостах забороняється.

Для улаштування захисного шару зверху високотеплостійкої бітумно-полімерної гідроізоляції  застосовують гарячі асфальтобетонні суміші типів Г, Д і В. При виборі гідроізоляційного матеріалу обов’язково необхідно здійснювати його перевірку на технологічну теплостійкість під впливом гарячої асфальтобетонної суміші та ущільнюючого навантаження.