Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник.docx
Скачиваний:
365
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
405.24 Кб
Скачать

7.2 Заходи щодо забезпечення безпеки руху

 

При проведенні робіт з будівництва асфальтобетонних покриттів необхідно вжити заходи щодо забезпечення безпеки руху. З цією метою на ділянці проведення робіт встановлюють тимчасові дорожні знаки, огорожі і направляючі пристрої, а в необхідних випадках влаштовують об'їзди. Установку технічних засобів організації руху проводять відповідно до СОУ 45.2-00018112-006.  Схеми організації руху і огородження місць виконання робіт, а також терміни проведення робіт затверджуються керівником дорожньої організації і узгоджуються органами ДАІ.

 

 

7.3 Обладнання місць виконання робіт

 

При установці дорожніх знаків і огородженні місць робіт слід керуватися СОУ 45.2-00018112-006. 

Обладнання місць виконання робіт у випадках влаштування асфальтобетонного покриття з частковим обмеженням руху загального транспорту на дорозі включає проведення наступних додаткових заходів: розробку і узгодження з ДАІ проекту організації руху зі схемами огороджень і розстановки тимчасових дорожніх знаків, що забезпечують безпечне проведення робіт. Дорожні знаки та огородження дорожні і напрямні пристрої повинні відповідати вимогам ДСТУ 2586, СОУ 45.2-00018112-006.  і встановлюватись відповідно до вимог встановлених в них. Для огородження місць проведення робіт можна застосовувати спеціальні конуси яскравих кольорів, тимчасові пластикові блоки, що заповнені водою, штакетні огорожі.

При виконанні будівельних робіт у вечірній і нічний час необхідно  організувати відповідне освітлення місця робіт за допомогою прожекторів  або потужних світильників, що встановлюються на тимчасових опорах. Необхідно також встановити в зоні робіт спеціальне світлотехнічне застережуюче устаткування у вигляді імпульсних сигнальних ліхтарів червоного кольору, а також імпульсних сигнальних стрілок, вказуючих напрям руху загального транспорту. Вказані ліхтарі та стрілки встановлюються у зоні видимості не менше 50 м та на висоті не менше 1,2 м від поверхні дороги.

7.4 Заходи щодо безпеки персоналу

 

До робіт з будівництва дорожніх асфальтобетонних покриттів допускаються особи, що досягли повноліття, пройшли медичний огляд і ввідний (загальний) інструктаж з техніки безпеки і інструктаж з техніки  безпеки на робочому місці. Проведення інструктажів оформляється документально.

Окрім інструктажу робітники повинні не пізніше одного місяця після початку роботи, пройти навчання за затвердженою програмою з перевіркою знань і видачею відповідного посвідчення. Перевірка знань повинна проводитися щорічно.  До роботи на механізмах допускаються особи, що мають посвідчення на право управління механізмом.

Робітники, що зайняті на роботах з приготування асфальтобетонних сумішей і влаштування асфальтобетонних покриттів повинні пройти навчання щодо безпечних прийомів праці. До роботи з ПАР і активаторами не допускаються особи, що мали захворювання шкіри та очей.

Побутові приміщення та транспортні засоби і механізми повинні бути оснащені аптечкою з медикаментами і засобами першої допомоги, питною водою.

 Робітники повинні бути забезпечені спецодягом, взуттям і захисними засобами (респіратор, захисні окуляри) відповідно до діючих норм. Робітники, що обслуговують дорожні машини, повинні мати спецодяг встановленого зразка і спеціальні жилети з світловідбиваючими  смугами.

В небезпечних в пожежному відношенні місцях повинні знаходиться вогнегасники і щити з протипожежним інструментом, ящики з сухим піском.

Забороняється куріння і користування відкритим вогнем при роботі з легкозаймистими матеріалами.