Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка (філософія права).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
575.49 Кб
Скачать

Тема 1. Ментальні атрибути позитивного права

Причини виникнення юридичного позитивізму. Філософія по­зитивного права. Національні феномени у позитивному праві. Мента­льне правотворення. Основні ментальні атрибути позитивного права.

Культурологія як ментальна парадигма позитивного права. Оку­льтурення права. Діалог культур у праві. Національний і народний дух позитивного права. Філософія багатоджерельності українського націо­нального права. Офіційні й неофіційні джерела права України.

Тема 2. Апологія позитивного права у правовій державі

Філософське обґрунтування правової держави. Основні аспекти існування правової держави.

Гносеологія філософії держави. Принципи і функції філософії держави. Захист свобідної волі у правовій державі. Духовна корекція державотворення. Окультурення держави.

Філософсько-правові аспекти сталого розвитку суспільства. Ос­новні взаємини гармонізації економіки-правової стратегії сталого роз­витку держави. Філософія захисту і самозахисту прав і свобод людини. Філософсько-правові концепти муніципального, регіонального й кон­тинентального самоврядування.

Тема 3. Конституційне право як вершина досконалості по­зитивного права

Суспільство як соціальна організація. Юридична конструкція держави. Філософія владних органів і державних установ. Природний зміст правління.

Демократичність законодавчої влади. Акмеологічна роль вико­навчої влади. Конституційна мета судової влади.

Тема 4. Панування цивільного права

Умови панування права. Розвиток цивільно-правових відносин природним способом. Природно-правовий вимір проблем приватності у цивільному праві. Автономність існування людини у сфері приватності.

Правочин у природному праві. Філософський зміст односторон­нього правочину. Умовні правочини у природно-правовому просторі. Філософсько-правовий аналіз конклюдентних дій, дійсних та недійс­них правочинів.

Тема 5. Герменевтичний дискурс про адміністративне право

Герменевтична методологія суспільних відносин. Владне управ­ління як онтологічне поняття. Ефективність державно-моральних ім­перативів. Філософія порядку у громадських місцях та його співвід­ношення з порядком у Всесвіті.

Тема 6. Інтерес у кримінальному праві

Спокута й запобігання - основні визначники інтересу у кримі­нальному законодавстві.

Злочин і злоучинок. Склад злоучинку. Філософські концепти ознак складу злоучинку. Об'єкт, об'єктивна сторона, суб'єкт, суб'єктив­на сторона злоучинку. Метафізика злочину. Філософські засади по­карання.

Філософія виховання та формування правомірної поведінки лю­дини. Філософія профілактики правопорушень. Філософсько-правова пропедевтика для неповнолітніх.

Тема 7. Феноменологія кримінального процесу і криміналістики

Злочин як руйнівна форма самореалізації людської природи. Фі­лософський аналіз місця події і місця злочину. Природно-правовий аспект огляду місця події.

Правова символіка. Структурна антропологія та її правове зна­чення для дактилоскопії. Вплив нелінійного мислення на писемну мо­ву. Природно-правова характеристика габітології. Спеціалізовані озна­ки ордистів.