Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка (філософія права).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
575.49 Кб
Скачать

Тема 3. Синергетика природного права

Філософське обґрунтування системи та її види. Вища система Всесвіту. Властивості системи Всесвіту. Природно-правова система Всесвіту. Буття стабільних природних законів, їх види. Життя за припи­сом Природи. Вплив природного права на самореалізацію суспільства.

Синергетика як наука про самоорганізуючі та самореалізуючі процеси, про універсальні, єдині закони еволюції в Природі та суспільстві. Філософія самореалізації та її закони.

Основні поняття синергетики права: подія, ентропія, симетрія, порядок, хаос, біфуркація, флуктація, атрактор, фрактал, самоорганіза­ція. Управління самоорганізацією природним правом. Співвідношення порядку і хаосу.

Синергетичні ознаки природного права. Філософський аналіз синергетичних ідей природного права. Синергетичні ефекти у природному праві, незмінна справедливість природних законів. Синергетичне бачення та інтерпретація правових про­цесів. Циклічна теорія правового розвитку суспільства. Неспів­падання циклів.

Правовий діалог людини з Природою. Вплив людини на приро­дні закони і природних законів на людину. Правова ймовірність. Син­хронність соціальних і правових явищ. Причинно-наслідковий зв'язок поведінки людини.

Тема 4. Антиномії сили й тероризму

Суть антиномії у філософії права. Багатогранність поняття сили. Життєва сила, тілесна сила, душевна сила, духовна сила. Сила права і право сили. Виправдання насильства позитивного права. Зворотна реакція силового режиму. Природне право як ненасильницьке право.

Наслідки гальмування прояву людиною добра. Причини виник­нення злих намірів. Природно-правові підстави для формування під­став для міждержавного тероризму. «Золоте правило» моралі та філо­софський зміст третього закону Ньютона в антитерористичній діяль­ності. Утвердження екології культури як засобу правового антитероризму. Духовна боротьба з тероризмом.

Тема 5. Духовно-етичний зріз природного права

Правові виміри духу людини. Духовна правомірність і духовна неправомірність людини. Поняття духовного права. Абсолютне і від­носне духовне право.

Зовнішній прояв імперативності відносного духовного права. Елементарна і вища етика. Духовно-етична освіченість людини. Прин­ципи вищої правничої етики.

Природно-правовий зміст християнської етики. Довіра позитивно­му праву. Принципи християнської етики. Завдання християнської етики. Онтологія, гносеологія, аксіологія та герменевтика християнської етики.

Тема 6. Прецедентні виміри природного права

Прецедент як обґрунтування потреби у використанні природно-правових норм у реалізації позитивного права. Прецедентна процеду­ра. Офіційне й неофіційне прецедентне право. Філософія правового і судового прецеденту.

Природно-правові елементи у прецедентному праві. Гештальтні властивості прецедентного права. Прецедентне право як зовнішній вираз природного права. Біхевіористське обґрунтування прецедентно­го права. Відображення синергетичного світобачення у прецедентно­му праві. Підсистема «прецедентне право».

Особлива частина Розділ IV. Аксіологія національного духу позитивного права