Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка (філософія права).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
575.49 Кб
Скачать

Тема 1. Методологічні детермінанти філософії права

Поняття методологічних засад, їх поява і причини змін. Обґрунтування наукових понять, світоглядні установки, методи, підходи, прийоми, засоби, методика.

Методологія науки філософії права. Методологічні конструкти філософії права. Методологія юридичної діяльності як інтегральне явище та її роль у професійному становленні юриста. Нелінійне фор­мування методології філософії права і наукової культури дослідника-юриста. Метод як шлях і процедура наукового дослідження.

Тема 2. Методологічні домінанти антропології права

Онтологія людини у Всесвіті. Таємниця світу і людини. Мето­дологічно-правовий вимір онтології людини. Правові феномени люди­ни: тіло, душа, дух, розум, мовлення, свобідна воля. Багатовимірність поведінки людини у природно-правовому просторі. Культурологічна діяльність людини - міра всіх речей. Антропологія права та антропні властивості права.

Право у людині. Людина у праві. Правові процеси олюднення людини. Формування методологічних домінант антропології права.

Тема 3. Методологічно-правові тенденції свобідної волі людини

Метафізичне поняття волі і свободи людини. «Утеча від свобо­ди». Поняття свобідної волі людини. Свобідна воля людини у природно-правовому просторі та у правовому полі. Внутрішні і зовнішні ас­пекти свобідної волі людини. Свавілля людини у методологічному виборі.

Захист свобідної болі у природному та позитивному праві. На­сильство і обмеження свобідної волі у позитивному праві. Недопу­щення впливу свобідної волі на зміни у природному праві.

Тема 4. Методологічні постулати держави

Онтологія держави. Двоаспектна мета держави. Матеріальні і духовні виміри постулатів держави.

Методологічна мета держави. Методологічні засади держави. Менеджерська діяльність влади у впровадженні методологічних тех­нологій держави.

Розділ II. Гносеологія філософії права

Тема 1. Гносеологічні інтенції філософії права

Поняття гносеології та епістемології. Класична й некласична філософія права. Суб'єктоцентриська й наукоцентриська філософія права. Посткритицизм й фундаменталізм у філософії права. Відмова від наукоцентризму філософії права у XXI ст. Метафізичність, натура­лізація та антропологізація гносеології філософії права.

Тема 2. Гештальтне обґрунтування предмета філософії права

Поняття гештальта. Пізнання гештальт-якостей. Правовий

акорд.

Проблема визначення об'єкта дослідження. Репрезентація об'єк­та у формі предмета. Суперечності виду об'єкт-суб'єкт.

Чотири підходи до вивчення предмета філософії права. Гешта-льтний підхід до вивчення предмета філософії права. Вчення про дух права. Об'єкт та предмет філософії права через призму абсолютного духу природного права як гештальт та гармонія Всесвіту.

Тема 3. Динамічна єдність принципів філософії права

Поняття принципу в науці. Відмінність принципу від методоло­гічної установки, властивостей та ознак. Принципи буття і принципи пізнання. Онтологічні принципи права. Онтологічні принципи філосо­фії права. Гносеологічні принципи філософії права. Зміст єдності принципів філософії права.