Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка (філософія права).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
575.49 Кб
Скачать

Ключ-завдання

Підготовка семінарського заняття вимагає повторення матеріалу з теорії держави і права та фундаментальних галузей права, вивчення лекційного матеріалу. Потрібно здійснювати філософський аналіз практично усього матеріалу, який вивчався на попередніх курсах уні­верситету.

Методологічні рекомендації

При підготовці до першого питання «Акмеологія правової держави» студент повинен зрозуміти що людина може жити цивілізо­вано і повністю проявляти своє онтологічне призначення тільки у по­вній соціальній групі (сім'ї, родині, населеному пункті, суспільстві і т.д.). Вища ступінь суспільного життя забезпечує держава, яка форму­ється за згодою самих членів суспільства (потрібно дати визначення держави та охарактеризувати її філософське призначення).

Акмеологічність держави визначає поняття «правова держава». Про правову державу мріяло ще з давніх часів. її ідеї постійно розви­валися, уточнювалися, доповнювалися. Існує доволі багато дефініцій правової держави (потрібно навести декілька варіантів), але вони в основному зводяться до змісту прав людини, шляхом дії Верховенства права. Студенти повинні визначити чи у тих дефініціях забезпечується акмеологічність, чи правова держава має бути найвищим бажанням людини.

Для цього слід порівняти такі поняття як «акмеологічність» і «досконалість». Чи співпадають ці поняття по відношенню до дер­жави? Наприклад вважається, що Всесвіт є досконалою державою. Проте відомо, що Всесвіт як досконала держава регулюється доско­налим природним правом, яке є верховним, найвищим, акмеологічним правом.

Тепер потрібно перейти до того, що хоче людина, що її під силу здійснити і хто повинен допомагати їй у цьому.

Відомо, що від природи людина наділена розумом, словом, сво-бідною волею і безсмертною душею. Перші три даності вона повинна не тільки використовувати, а й обов'язково реалізовувати та творчо розвивати. Якщо людина живе у суспільстві, то реалізація і розвиток пов'язані з іншими членами суспільства, але тут можливі три випадки: ритмічні дії, прискорені дії, сповільнені дії. Ці дії залежать як від самої людини, так і від інших, в тому числі держави. Потрібно вияснити са­ме досконалі та акмеологічні дії, не виключати й появи шкідливих для Всесвіту дій.

Звідси можна зробити висновок, що правова держава є таким позитивно-правовим механізмом, який міг би забезпечити онтологію людини як мікрокосмосу у природно-правовому просторі.

Звичайно, суть позитивно-правового механізму правової держа­ви містився у позитивному праві, його різноманітних галузях і позити­вно-правовій системі в цілому. Проте потрібно проаналізувати можли­вість створення людиною (тобто державою) досконалої правової сис­теми, яка б відповідала всім вимогам акмеології. Багато держав на­магалися й намагаються досягнути акмеологічної точки свого роз­витку, яка б збігалася з досконалістю. Але чи були такі держави і чи можуть бути взагалі? Тобто питання полягає в тому чи людина мо­же створити досконалу, справедливу, правову державу. Можливо у понятті правової держави варто вести мову не про досконалість, а таку акмеологічність яка була б максимально наближеною до до­сконалості, ідеальності.

Ці та інші дискусії потрібно проводити стосовно формування позитивного права, його галузей.