Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
"Банківські операції" А.В. Череп,О.Ф.Андросова.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.66 Mб
Скачать

6.2. Ліцензування валютних операцій комерційних банків

Ліцензування валютних операцій здійснюється відповідно до Декре­ту Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і контролю» та «Порядку надання ліцензій» НБУ на право здійснення ко­мерційними банками операцій із валютними цінностями, затвердженого постановою № 243 правління Н БУ від 27.09.1995 р. Відповідно до цього Національний банк України видає індивідусмьнігл генеральні ліцензіїна здійснення валютних операцій:

  • генеральна надається комерційним банкам;

  • індивідуальна резидентам України на відкриття рахунків в іно­земних банках та для одержання кредитів в іноземній валюті від зарубіж­них кредиторів.

Ліцензію НБУ на право здійснення операцій із валютними цінностя­ми можуть отримувати банки, які є юридичними особами, існують і здійснюють свої операції на території України не менше одного року; ма­ють розмір статутного фонду та власних коштів у межах норм, які вста­новлює НБУ. Ці банки повинні забезпечити відповідність своїх установ технічним вимогам (наявність комп'ютерної техніки, обладнання спеціаль­ного операційного залу, додержання належної охорони та ін.), які необхідні для:

> здійснення валютних операцій;

  • обслуговування валютних рахунків клієнтів;

  • встановлення кореспондентських відносин з іноземними банками;

  • проведення кредитних операцій на міжнародних грошових ринках.

Крім цього, банки повинні мати у своєму штаті фахівців, які відпові­дають певним кваліфікаційним вимогам (вища освіта, досвід практичної роботи, знання іноземної мови).

При дотриманні банками усіх вимог у регіональне управління НБУ для отримання ліцензії подаються такі документи: *- заява;

  • копія нотаріально завіреного статуту;

  • перелік операцій із валютними цінностями;

^ опис структури та підрозділів із переліком технічних засобів;

> довідка про керівників банку, які здійснюють нагляд за валютни­ ми операціями, та безпосередніх виконавців і копії їх дипломів;

250

Роздії 6. Валютні операції комерційних банків

баланс та річний звітустанови банку;

> письмове підтвердження трьох іноземнихбанків прозгодута вста­ новлення кореспондентських відносин.

Регіональне управління НБУ перевіряє комплектність документів та відповідність їх вимогам Н БУ і в разі наявності дає рекомендацію на відпо­відний банк. Цю рекомендацію та повний пакет документів передають департаменту валютного регулювання НБУ в Управління валютного кон­тролю та ліцензування. Документи передають на розгляд відповідної комісії, котра дає позитивну оцінку та визначає перелік операцій із ва­лютними цінностями, які банк може здійснювати після одержання ліцензії. Ліцензія оформляється українською та англійською мовами та після затвердження її на засіданні Правління Н БУ передається в канцеля­рію Н БУ для реєстрації і передачі банку-заявнику (уповноваженому бан­кові).

Індивідуальні ліцензії Н БУ надає:

  • резидентам України на відкриття рахунків в іноземних банках, які чинні протягом одного року з дня підписання, але можуть, бути продов­жені шляхом перереєстрації;

  • резидентам України на одержання кредитів в іноземній валюті від іноземних кредиторів;

  • банкам-резидентам для одержання кредитів в іноземній валюті від іноземних кредиторів-свідоцтва про реєстрацію.