Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
"Банківські операції" А.В. Череп,О.Ф.Андросова.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.66 Mб
Скачать

Література:

  1. Положення про організацію операційної роботи в банках України, зат­верджене постановою Правління НБУ від 18.06.2003 № 254.

  2. Інструкція з бухгалтерського обліку депозитних операцій установ ко­мерційних банків України, затверджена постановою Правління НБУ від 20.08.1999 №418.

  3. Інструкція з бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами ус­танов комерційних банків України, затверджена постановою Правління НБУ від 28.08.2003 №355.

  4. Інструкція з організації емісійно-касової роботи в установах банків, затверджена постановою Правління НБУ від 07.07.1994 № 129 (в редакції від 30.12.1996№347).

  5. Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній ва люті, затверджена постановою Правління НБУ від 29.03.2001 № 135.

  6. Інструкція про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті, затверджена постановою Правління НБУ від 18.12.1998 № 527.

  7. Інструкція про міжбанківські розрахунки в Укра'іиі, затверджена по становою Правління НБУ від 27.12.1999 №621.

  8. Інструкція про організацію роботи з готівкового обігу, затверджена постановою Правління НБУ від 19.02.2001 № 69.

158

РОЗДІЛ 4

ЕМІСІЙНО-КАСОВА РОБОТА В УСТАНОВАХ

БАНКІВ

4.1. Організація емісійно-касової роботи в установах банків України

Національний банк України, якому належить монопольне право ви­пуску в готівковий обіг грошових білетів і монет, здійснює контроль за виконанням установами банків, які проводять операції з готівкою, пра­вил і порядку емісійно-касової роботи, встановлених інструкцією № І «З організації емісійно-касової роботи в установах банків України».

Для здійснення емісійно-касових операцій, операцій з іноземною ва­лютою і платіжними документами іноземній валюті та операцій з кош­товностями застосовуються бланки єдиної форми, виготовлені друкарсь­ким способом або на комп'ютері, згідно інструкції № 1.

Керівники установ банків повинні приділяти особливу увагу підбору на касову і інкасаторську роботу і виключно чесних та надійних праців­ників. У кожній установі банку на касових і інкасаторських працівників, водіїв заводиться особова справа, в якій знаходяться такі документи: зая­ва про прийняття на роботу, автобіографія, копія наказу про призначення на посаду, виписки з протоколу про прийняті у заліку щодо знання інструкції № І, фотокартка, договір про матеріальну відповідальність за формами, а також характеристика (якщо вона запитувалась) з останнього місця роботи.

Головний бухгалтер установи банку здійснює контроль за своєчасною передачею в касу зразків підписів працівників банку, які мають право підпису касових документів, а також слідкувати за своєчасним вилучен­ням анульованих зразків підписів.

До первинних касових документів, які оформляються за операціями в національній валюті, належать об'ява про внесення готівки, приходний

159

Череп Л. В., Андросова О.Ф. Банківські операції

касовий ордер, приходний ордер, грошовий чек, видатковий касовий ор­дер, видатковий ордер, повідомлення, заява про переказ готівки та по­відомлення про одержання переказу.

Касові документи на підставі яких здійснюється приймання і видача готівки оформляються на бланках, що визначених інструкцією №1. Блан­ки касових документів виготовляються друкарським способом або з ви­користанням комп'ютерної техніки з відображенням обов'язкових рекв­ізитів, передбачених інструкцією, крім грошових чеків, які виготовля­ються лише друкарським способом.

Усі обов'язкові реквізити в касових документах мають бути запов­нені. Крім обов'язкових реквізитів, касові документи можуть мати й інші реквізити, потрібні для здійснення певних операцій з готівкою.

Касові документи, крім грошового чека, виписуються в тій кількості примірників, яка потрібна для учасників розрахунків.

На об'явах про внесення готівки має зазначатися дата їх пред'явлення в установу банку.

Грошові чеки дійсні протягом 10 днів іздня їх виписки, не враховую­чи день виписки. Дата чека зазначається так: дата та рік цифрами, місяць словом. Грошовий чек має містити відбиток печатки (якщо наявність пе­чатки передбачена) та підписи (підпис уповноважених осіб)особи згідно з карткою зразків підписів, використання факсиміле не допускається.

Приходні та видаткові касові ордери оформляються працівником ус­танови банку за допомогою програмних засобів із зазначенням номера примірника в правому верхньому кутку або виписуються з використан­ням копіювального або самокопіювального паперу.

У разі формування приходних та видаткових касових ордерів програм­ним комгшекгомавтоматизаш7касовихоперацій,уякихпередбачені контрольні функції, передбачаються підписи працівника банку, відповідального за формування касових документів та касового працівника.

На прийнятих і виконаних касових документах протягом операційно­го часу проставляється дата проведення касової операції за бухгалтерсь­ким обліком, а на прийнятих і виконаних касових документах після опе­раційного часу ставиться поточна дата і штамп або напис "вечірня".

Виправлення в касових документах не допускається.

У касових документах у сумі цифрами гривні від копійок відділяють­ся комою ",", копійки позначаються двома знаками. Якщо сума вираже­на в цілих гривнях, то зазначається "00" коп.

Уразі зазначення суми словами, якщо сума складається лише з копійок, то обов'язковим є написання "нуль" гривень. Назва грошової одиниці зазначається, як повністю, так і в скороченій формі.

160

Роздіі4. Емісійно-касова робота в установах банків

Працівник банку під час приймання від клієнтів банку зазначених касових документів перевіряє належність пред'явленого паспорта або до­кумента, що його замінює, його власникові, відповідність деяких доку­мента тим даним, що зазначені в касовому документі.

Якщо в документі, що засвідчує особу, немає реквізиту "адреса осо­би", то в касовому документі зазначаються:

— для резидентів (у разі отримання від клієнта відповідних даних) — місцезнаходження особи або (уразі відмови в наданні таких даних) те, що місцезнаходження не визначено;

—для нерезидентів — країна проживання особи.

Якщо особи, які регулярно здійснюють операції від імені клієнта, ра­ніше були ідентифіковані, то в приходних касових документах заповнен­ня паспортних даних не є обов'язковим.

У видаткових касових ордерах на видачу готівки працівникам банку, а також інкасаторам територіальних управлінь зазначається прізвище, ім'я, по батькові отримувача, назва документа (посвідчення, перепустка) та його номер.

У приходних і видаткових касових ордерах, які оформляються на за­гальну суму проведених касових операцій, реквізит "Отримувач" або "Від кого" не заповнюється, підпис отримувача (платника) не ставиться. У реквізиті "Призначення платежу" зазначається, на підставі яких доку­ментів складено касовий ордер, щодо нього додаються.

Платник (ініціатор) має право зазначити в об'яві про внесення готів­ки, у повідомленні, заяві про переказ готівки дату валютування, яка не може перевищувати 10 календарних днів після складання касового докумен­та (день складання не враховується). Якшо дата валютування перевищує 10 календарних днів, то касовий документ до виконання банк не приймає.

Виплату отримувачам сум переказів готівкою установи банку здійсню­ють, починаючи з визначеної дати валютування. Якщо дата валютування припадає на неробочий день, то установа банку здійснює виплату перека­зу, починаючи з першого робочого дня, наступного заднем, який визна­чений датою валютування.

До настання дати валютування платник (ініціатор) може відкликати кошти, у зв'язку з чим подає відповідній установі банку лист (для юри­дичних осіб) або заяву (для фізичних осіб) про відкликання коштів.

У разі неможливості здійснення установою банку виплати суми пере­казу готівкою через неявку отримувача переказу протягом ЗО робочих днів з дати валютування. Установа банку отримувача зобов'язана протя­гом трьох робочих днів повернути суму переказу установі банку платника (ініціатора).

П— 7-1405

161

Череп А. В., Андросова О.Ф. Банківські операції

У разі здійснення операцій з готівкою без відкриття рахунку на суму, шо перевищує 50000 гри або еквівалент цієї'суми в іноземній валюті, з метою ідентифікації осіб у касових документах мають зазначатися такі реквізити:

— для фізичних осіб — резидентів: прізвище, ім'я, по батькові особи, яка здійснює операцію з готівкою, дата народження, серія та номер пас­ порта (або документа, шо його замінює), дата видачі та орган, що його видав, місце проживання, ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб-платників податків та інших обов'язкових пла­ тежів;

для фізичних осіб — нерезидентів: прізвище, ім'я, по батькові (у разі його наявності) особи, яка здійснює операцію з готівкою, дата народжен­ня, серія та номер паспорта (або документа, що його замінює), дата видачі та орган, що його видав, громадянство, місце проживання або тимчасово­го перебування;

—для юридичних осіб-резидентів: найменування, юридична адреса, ідентифікаційний код згідно з єдиним державним реєстром підприємств та організацій України, реквізити банку, в якому відкрито поточний ра­хунок, та номер цього рахунку, прізвище, ім'я, по батькові особи, пред­ставника цієї юридичної особи, яка безпосередньо одержує, вносить або переказує готівку, дата народження, серія та номер паспорта (або доку­мента, що його замінює), дата видачі та орган, що його видав;

— для юридичних осіб — нерезидентів: найменування, місцезнаход­ ження, реквізити банку, в якому відкрито поточний рахунок, номер цьо­ го рахунку, прізвище, ім'я, по батькові (уразі його наявності) особи, пред­ ставника цієї юридичної особи, яка безпосередньо одержує, вноситьабо переказує готівку, дата народження, серія та номер паспорта (або доку­ мента, що його замінює), дата видачі та орган, що його видав.

Реквізити для ідентифікації осіб обов'язково маютьбути зазначені в касових документах за допомогою технічних засобів або від руки на підставі пред'явлених клієнтом відповідних документів.

Під час приймання від клієнтів банку касових документів за операці­ями з готівкою без відкриття рахунку на суму, що перевищує 50000 гри­вень або еквівалент цієї суми в іноземній валюті, банк перевіряє дійсність пред'явленого паспорта або документа, шо його замінює, його власникові та відповідність даних документа тим даним, шо зазначені в касовому документі.

Уразі ненадання клієнтом документів або відомостей, що необхідні для з'ясування його особи, суті діяльності, фінансового стану, абоумис-

162

Розділ 4. Емісійно-касова робота в установах банків

ного надання неправдивих відомостей банк відмовляє клієнту в прове­денні операції з готівкою та повертає клієнту касовий документ без вико­нання. На зворотному боці касового документа банк робить напис про причину його повернення (з обов'язковим посиланням на статтю 64 За­кону України "Про банки і банківську діяльність") і зазначає дату його повернення (це засвідчується підписами виконавця та (або) працівника, на якого покладено функції контролера, і відбитком печатки (штампа)

банку).

Якщо операція з готівкою, яку здійснює клієнт, містить ознаки такої, шо підлягає фінансовому моніторингу, то банк має право відмовити клієнту в проведенні такої операції та повернути касовий документ без виконання. На зворотному боці касового документа банк робить напис про причину його повернення (з обов'язковим посиланням на частину 2 статті 7 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відми­ванню) доходів, одержаних злочинним шляхом") і зазначає дату його по­вернення (це засвідчується підписами виконавця та відповідального пра­цівника, який приймає рішення щодо віднесення операції клієнта до опе­рацій, які підлягають фінансовому моніторингу, і відбитком печатки (штампа) банку).