Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
"Банківські операції" А.В. Череп,О.Ф.Андросова.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.66 Mб
Скачать

4.2.2. Правила здійснення переказів готівки та виплати їх сум у готівковій формі

Установа банку приймає від юридичних і фізичних осіб (далі — плат­ник (ініціатор) готівку для здійснення переказу у внутрішньобанківській або внутрішньодержавній, платіжних системах юридичній або фізичній особі (далі — переказ), а також видає готівку юридичним і фізичним осо­бам за переказами без відкриття рахунків (далі — отримувач). Платник (ініціатор) та отримувач можуть бути як різними особами, так і однією і тією самою особою.

Плата за послуги з переказу готівки встановлюється установою банку залежно від застосовуваної платіжної системи.

За згодою сторін (банку отримувача та банку ініціатора) отримувачу переказу може бути надіслане повідомлення про надходження на його ім'я переказу в порядку, встановленому банком отримувача.

Для здійснення переказу платник (ініціатор) подає до установи банку - члена платіжної системи заповнену та засвідчену особистим підписом заяву про переказ (заява).

Форма заяви про переказ та повідомлення про отримання переказу визначається платіжною системою і має містити відповідні реквізити, передбачені зразком.

Після прийняття заяви працівник установи банку, який здійснює опе­рації з приймання переказів, перевіряє повноту заповнення заяви, звіряє відповідність зазначених у заяві сум цифрами і словами, нараховує плату за здійснення операції, приймає готівку з поаркушним перерахуванням.

Якщо банк використовує внутрішньобанківську платіжну систему, то працівник установи банку вносить дані, що зазначені в заяві, до форми заяви в електронному вигляді та надсилає запит щодо отримання реєстра­ційного номера до головного банку.

Після отримання реєстраційного номера переказу працівник установи банку роздруковує один примірник заяви, проставляє на ньому особис­тий підпис та відбиток печатки і надає його платнику (ініціатору). Праців­ник банку попереджає платника (ініціатора) про потребу повідомлення ним отримувача про здійснення переказу (якщо інформація про це не пе­редбачена заявою) та про реєстраційний номер переказу.

Уразі використання внутрішньодержавної платіжної системи реєст­рація переказів та присвоєння реєстраційного номера проводиться уста­новою банку, шо здійснює переказ.

Після закінчення операційного дня працівникустанови банку, який

171

Череп Л. В., Андросова О.Ф. Банківські операції

здійснював перекази, формує і друкує зведений реєстр прийнятих пере­казів і звіряє його з даними фактичного залишку готівки в касі. На за­гальну суму прийнятої готівки від повідно до зведеного реєстру складаєть­ся приходний касовий ордер, який разом з реєстром і заявами додається до касових документів дня.

У разі звернення до установи банку отримувача переказу з вимогою про виплату суми переказу працівник установи банку, який має здійсни­ти видачу готівки отримувачу, перевіряє наявність інформації про над­ходження переказу.

У разі підтвердження інформації про надходження переказу праців­ник установи банку отримує заповнене повідомлення про одержання пе­реказу (повшомлення), перевіряє повноту його заповнення і відповідність даних, наведених у ньому, даним отримувача, зазначеним в електронно­му ; документі або в розрахункових документах. Для отримувача — фізич­ної особи працівник установи банку перевіряє паспорт або документ, що його замінює. Для отримувача — юридичної особи працівник установи банку перевіряє паспорт або документ, що його замінює, керівника або уповноваженої ним особи. Якщо переказ на ім'я юридичної особи отри­мує уповноважена керівником особа, то ця особа подає ще й належним чином оформлену довіреність.

На підставі повідомлення працівник установи банку вносить інфор­мацію про виплату переказу до системи грошового переказу. Працівник установи банку роздруковує один примірник повшомлення, проставляє на ньому особистий підпис та відбиток печатки і надає його отримувачу коштів разом з готівкою за переказом.

Часткова виплата переказів не допускається.

Після закінчення операційного дня працівник установи банку, який здійснював виплату готівки за переказами отримувачам, формує і друкує зведений реєстр виплачених переказів і звіряє з його даними фактичний залишок готівки. На загальну суму виплачених переказів відповідно до «єдиного реєстру складається видатковий касовий ордер, який разом з реєстром, повідомленнями та засвідченими довіреностями на уповнова­жених осіб додається до касових документів дня (якщо виплата готів»» здійснюється за генеральною довіреністю, то до касових документів дня додається її копія, засвідчена уповноваженим працівником банку).

Я кшо установа банку не може здійснити виплату отримувачу переказу готівкою у зв'язку з тим, що він протягом тридцяти робочих днів із дня надходження цієї суми не з'явився до банку, то установа банку отримува-

172

Роздіі4. Емісійно-касова робота в установах банків

ча зобов'язана протягом трьох робочих днів повернути відповідну суму установі банку платника (ініціатора).

4.3. Порядок здійснення операцій в вечірніх

касах

Приймання грошей від підприємств, об'єднань, установ, організацій і населення після закінчення операційного дня здійснюють вечірні каси. Час роботи цих кас оголошується. Прийняті гроші повинні бути зарахо­вані на відповідні рахунки не пізніше наступного робочого дня. Провади­ти будь-які видаткові операції, за винятком операцій за вкладами та з цінними паперами, працівникам вечірніх кас забороняється.

Установи банків, які не мають вечірніх кас, приймають гроші у випад­ку доставления їх після операційного дня клієнтами в порядку, встанов­леному для вечірніх кас.

Приймання грошей і видача вкладів і цінних паперів вечірніми касами здійснюється касиром під контролем бухгалтера-контролера, з яким ук­ладається договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність за схоронність грошей і інших цінностей і який має право контрольного підпису від імені установи банку, за приходними касовими документами за формами, встановленими для денних кас, а в опломбованих сумках—за супровідними відомостями до сумки з грошовою виручкою.

Гроші, що прийняті до вечірньої каси, повинні бути упаковані у вста­новленому порядку.

При здаванні грошей особа, яка здає готівку, заповнює приходний документ на внесення готівки і передає цей документ бухгалтеру-контро­леру, який після перевірки передає його до каси.

Прийнявши гроші, касир підписує приходні документи, проставляє на них штамп "Вечірня каса" і видає квитанцію за двома підписами (бух­галтера-контролера і касира), завірену печаткою вечірньої каси, закріп­леною за касиром. Після закінчення приймання грошей касир і бухгал­тер-контролер звіряють суму готівки зданими касового журналу і при­ходних документів і підписують касовий журнал.

Гроші, що надійшли, приходні видаткові касові документи, касові журнали, касові документи касовий журнал і печатка після закінчення операцій вечірньої каси зберігаються в грошовому сховиші (сейфі). Гро­шове сховише (сейф) замикається на два ключі — касира і бухгалтера-контролера, опечатується їх печатками і здається під охорону у встанов-

173

Череп А. В., Андросова О.Ф. Банківські операції

леному порядку під розписку в Контрольному журналі на осіб, що допус­каються до відкриття, закриття та опечатування грошових сховищ.

Вранці наступного робочого дня працівники вечірньої каси прийма­ють грошове сховище (сейф) від охорони і здають гроші, приходні доку­менти завідуючому касою під розписку в касовому журналі вечірньої каси. Касовий журнал після цього передається бухгалтером-контролером го­ловному бухгалтеру.

Завідуючий касою передає приходні і видаткові документи головному бухгалтеру, який підраховує за документами загальну суму надходжень і звіряє її з загальною сумою приходу по касовому журналу, підписує ка­совий журнал і передає його для запису в бухгалтерському обліку. При­ходні документи головним бухгалтером повертаються завідуючому ка­сою, а ордери передаються операційним працівникам для запису на ра­хунки клієнтів.

При здійсненні в вечірніх касах операцій без бухгалтера-контролера касир приймає гроші з використанням контрольного касового апарата або комп'ютерної програми САКР. Печатка, що знаходиться в касі, вилу­чається.

Контрольний касовий апарат пломбується завідуючим касою, якщо це передбачено конструкцією апарата. Ключ від підсумовуючого лічиль­ника видається касиру, ключ для погашення підсумовуючого лічильника — завідуючому касою.

У вечірній касі вивішується оголошення проте, що квитанції, які ви­даються клієнтам, повинні мати відбиток штампа контрольного касового апарата з зазначенням суми внеску. В оголошенні повинно бути вказано, шо квитанції без підпису касира і відбитку штампа контрольного касово­го апарата, а також з виправленими або проставленими у відбитку штампа сумами і датами від руки є недійсними. Зразок відбитку вмішується в оголошенні.

Після перевірки поданих клієнтом документів і прийняття грошей ка­сир підписує документи і споряджає квитанцію разом з об'явою на внесен­ня готівки на зворотному боці відбитком штампа контрольного касового апарата, квитанцію касир видає вкладнику грошей, а об'яву залишає в себе.

Відбиток штампа контрольного касового апарата з неправильно на­браною сумою на приходному документі і на квитанції касир закреслює і за своїм підписом на ньому робить надпис: «Не враховувати». Приходні документи касир залишає в себе.

Після закінчення приймання грошей касир виймає з контрольного касового апарата контрольну стрічку, викреслює з неї усі неправильно

174

Роздіі4. Емісійно-касова робота в установах банків

зараховані підсумовуючим лічильником суми згідно з зіпсованими доку­ментами, ідо в нього залишилися, підраховує загальну суму і завіряє її з фактичною наявністю грошей і учиняє всі необхідні записи в Книзі об­ліку показників лічильників контрольного касового апарата та сум готів­ки, шо прийнята вечірньою касою.

Загальну суму прийнятих грошей касир записує цифрами і літерами в контрольній стрічці, проставляє дату і засвідчує своїм підписом усі зроб­лені в контрольній стрічці записи і виправлення.

Вранці наступного робочого дня касир вечірньої каси звітує перед за­відуючим касою у порядку, викладеному в п. 14, під розписку в конт­рольній стрічці.

Завідуючий касою до прийняття цінностей і документів зобов'язаний:

  • попередньо пересвідчитися, чи не проводилося погашення підсумо­вуючого лічильника контрольного касового апарата. При встановленні факту погашення підсумовуючого лічильника службові особи, відпові­дальні за збереження цінностей, негайно встановлюють причини, скла­дають і підписують відповідний акт, і керівник установи банку вживає необхідні заходи;

  • перевірити відповідність порядкових номерів від першої до остан­ньої операції в контрольній стрічці і приходними документами і провести погашення підсумовуючих лічильників.

Після приймання цінностей і документів завідуючий касою передав до­кументи та контрольну стрічку головному бухгалтеру (його заступнику).

В тих установах, де здійснення операцій на контрольному касовому апараті проводиться завідуючим касою, його обов'язки, передбачені цим пунктом та п. 23, покладаються на керівника установи банку

Головний бухгалтер (його заступник) після підрахунку за документа­ми загальної суми надходжень співставляє її з результатом, записаним у контрольній стрічці, перевіряє обгрунтованість внесення виправлень до стрічки, а також відповідність в ній порядкових номерів від першої до останньої операції.

Ця перевірка оформляється підписом головного бухгалтера (його зас­тупника) в контрольній стрічці, яка разом з документами передається працівнику бухгалтерії для складання касового журналу.

Після перевірки касовий журнал підписується працівником, який його склав, і головним бухгалтером (його заступником). Приходні документи повертаються завідуючому касою, а ордери передаються операційним працівникам. Касовий журнал разом із контрольною стрічкою передається для запису в бухгалтерському обліку.

175

Череп А.В., Андросова О.Ф. Банківські операції

Контрольні стрічки підшиваються разом з приходними касовими журна­лами, або на розсуд головного бухгалтера—разом з касовими документами.

Приймання грошей, що надійшли до вечірньої каси, може проводи­тись службовим и особами, відповідальними за схоронність цінностей, без прибуття працівників цієї каси вранці наступного дня до установи банку.

Запасні ключі від грошового сховища (сейфа) закріплюються за керів­ником і завідуючим касою, які разом з головним бухгалтером приймають від охорони грошове сховише (сейф) вечірньої каси. В разі наявності у грошового сховища (сейфа) одного ключа, запасний ключ закріплюється за завідуючим касою. Запасний ключ від шафи або шухляди столу, де касир вечірньої каси зберігає контрольний журнал на осіб, які допуска­ються до відкриття, закриття та опечатування грошових сховищ, закріп­люється за завідуючим касою.

Приймання грошей проводиться службовими особами, відповідаль­ними за схоронність цінностей, у встановленому порядку під розписку в контрольній стрічці касового апарата або касовому журналі. При вияв­ленні невідповідності суми грошей даним приходних документів і сумі, показаній у стрічці касового апарата, вони складають акт і з'ясовують причини цієї невідповідності.

Після приймання цінностей і перевірки документів контрольний жур­нал на осіб, які допускаються до відкриття, закриття та опечатування гро­шових сховищ, вкладається службовими особами в грошове сховище (сейф), яке замикається керівниками установи і завшуючим касою.

Якщо прийняті касиром вечірньої каси гроші можуть бути сформо­вані і упаковані ним до закриття цінностей установи банку, гроші, при­ходні й інші документи від працівників вечірньої каси повинні бути того ж дня прийняті, перевірені і замкнені службовими особами, відповідаль­ними за схоронність цінностей, в грошовому сховищі в порядку, встанов­леному Інструкцією № 1.

Гроші і документи вечірньої каси зберігаються у цих випадках у гро­шовому сховищі, шафі або на стелажі, де знаходяться гроші операційної каси, але окремо від неї або інших цінностей

У випадках ремонту контрольного касового апарата механік у присут­ності завідуючого касою і касира погашає підсумовуючий лічильник контрольного касового апарата і складає акт, в якому вказуються пока­зання підсумовуючого лічильника і контрольного лічильника погашен­ня до початку ремонту і після закінчення ремонту.

Акт підписується механіком, завідуючим касою і касиром і зберігається у головного бухгалтера (його заступника) в окремій справі.

176

Роздії 4. Емісійно-касова робота в установах банків

Приймання касиром вечірньої каси сумок (мішків) з готівкою від стар­шого бригади інкасаторів проводиться в присутності всіх інкасаторів цієї бригади. Водій автомашини, на якій проводилося збирання грошової ви­ручки, повинен знаходитись в приміщенні установи банку або в автома­шині де закінчено приймання сумок з цінностями.

При здачі сумок (мішків) з грошовою виручкою інкасатори вклада­ють накладні до сумки з грошовою виручкою, при здачі сумок з валютни­ми цінностями — супровідну відомість до сумки і валютними іншими цінностями та явочні картки бухгалтеру-контролеру вечірньої каси, який перевіряє відповідність записів у накладних (супровідних відомостях) і явочних картках, реєструє належні до приймання від інкасаторів сумки (мішки). В журналі обліку прийнятих сумок і мішки з готівкою і порожніх сумок у двох примірниках і в міру реєстрації передає накладні (супровідні відомості) касирові. В журналі в графі "Примітка" повинні показуватися виявлені при прийманні виправлення в явочних картках без відповідних обмовок, розбіжностей записів в явочних картках з накладними (супровід-ними відомостями), тощо. Кількість і номери порожніх сумок (мішків), що належать до здачі у касу, бухгалтер-контролер встановлює заданими записів в явочних картках із фактичною наявністю порожніх сумок.

Після цього бухгалтер-контролер перевіряє відповідність кількості сумок (мішків), які здають інкасатори до каси за даними Довідки про видачу інкасаторам сумок (мішків), явочних карток, а потім явочні карт­ки повертає інкасаторам.

Касир при прийманні сумок (мішків) з готівкою перевіряє:

а) чи не мають сумки (мішки) з грошима, що надійшли, яких-небудь зовнішніх пошкоджень і інших дефектів (латок, зовнішніх швів, розривів тканини, і пошкоджених пломб, розриву шпагату або вузлів на шпагаті, тощо);

б) виразність відбитків пломбірів і відповідність їх завіреним зразкам;

в) відповідність номерів сумок, які здаються інкасаторами, номерам, що вказані у накладних.

г) відповідність кількості мішків з монетою, а також загальної суми виручки, яка приймається, згідно записам у накладних.

Після приймання сумок (мішків) за кожним маршрутом (заїздом) ка­сир, бухгалтер-контролер і всі інкасатори бригади підписують обидва при­мірники журналу обліку прийнятих сумок і мішків з готівкою та порожніх сумок і другий його примірник, що скріплений печаткою вечірньої каси, надається старшому бригади інкасаторів.

Касир під контролем бухгалтера-контролера проводить підрахунок сумок (мішків), які вкладаються у грошове сховище (сейф), прийнятих

12 — 7-1405

177

Череп А.В., Андросова О.Ф. Банківські операції

по маршруту (заїзду) і касир разом з бухгалтером-контролером звіряють їх з кількістю, що вказана у журналі обліку прийнятих сумок і мішків з готівкою та порожніх сумок, і замикають сховище (сейф) на два ключі, один з яких знаходиться у касира, а другий — у бухгалтера-контролера.

Про загальну кількість прийнятих за всіма маршрутами сумок (мішків) з готівкою і порожніх сумок складається Довідка про прийняті вечір­ньою касою сумки (мішки) з готівкою і порожні сумки. Довідка яка ра­зом з першими примірниками журналів обліку прийнятих сумок і мішків з готівкою і порожніх сумок зберігається в окремій папці.